Володимир Даник. "А мова – таки… розвивається!" – оповідки циклу "З письменницького зошита", одинадцята частина


 

На відео: телепередача "Цікава зустріч": Олександр Апальков – письменник, головний редактор журналу "Склянка Часу".

 

 

Володимир Даник

З ПИСЬМЕННИЦЬКОГО ЗОШИТА

(цикл оповідок)

 

​Завантажити добірку оповідок циклу "З письменницького зошита" від Володимира Даника – частина 11 (txt.zip)

 

ДО РЕЧІ – ПРО СКЛЯНКУ… 

Щось почуємо уперше – і це звертає на себе увагу! Але потім стає… ну, ніби звичністю. І здається – про що ж тут говорити! Але ж ні… Бодай невелика іскорка здивування усе ж залишається. Ну, коли у словах, що їх уже не вперше чи чуєш… чи читаєш, є певний емоційний заряд, є якась своя і аж ніяк не позичена оригінальність.

Назва «Склянка часу», уперше почута, відразу ж звернула на себе увагу. А це ж назва і видавництва, і журналу. А назва і має бути такою, щоб звертати на себе увагу і запам’ятовуватися. А в цій назві поєднувалися речі… ну, ніби… дуже вже різні. «Склянка» – слово, здається… відверто побутове. Просте. Навіть до певної міри – грубувате. А ось слово «час» – закликає усе ж до роздумів, розчулює свою філософічністю. А поєднай ці два слова і… вони вже ніби прикипіли одне до одного! Створивши, здавалося б… нерозривну єдність.

Згадався мені і такий досить кумедний епізод. Працюючи інженером у НДІ, я перебував у відрядженні. У такій ситуації виникає гостре бажання… випити чогось гарячого. Чаю. Кави. Отож заходжу до вокзального буфету. Купую бутерброди і, звичайно ж… склянку гарячого чаю. У буфеті розташовано кілька зручних стійок. І стоячи біля однієї з них, можна і спожити придбане. Але ж… його спочатку треба туди донести. Чай гарячий, але стійка недалеко. Нічого, якось донесу... Але не так сталося, як гадалося. Склянка з чаєм виявилася настільки гарячою, що я відчув – до стійки її я донести не зможу. І був змушений, зробивши кілька кроків, поставити склянку з чаєм на долівку. І вже потім, обгорнувши розпечену склянку носовичком, удалося процес транспортування усе ж завершити. Подібних пригод зі склянкою у автора цих рядків більше не траплялося, тому цей епізод і запам’ятався.

Отож, одного разу, розмовляючи з Олександром Апальковим, керівником видавництва «Склянка часу», я і запитав:

– А як усе ж виникла назва видавництва?!

Чекав якоїсь глибокої філософії... чогось надміру оригінального... Але пояснення виявилося досить простим:

– Думали, як назвати видавництво... Нічого вигадати не могли! Потім сіли пити чай. І при цьому кілька разів прозвучало – склянка чаю... склянка чаю... І оце – склянка чаю... – якимось дивом перетворилося... на склянку часу!

Ось таке дуже просте пояснення не надто вже і простої назви.

Ось так і з’являються назви… у журналів і видавництв! А видавництво функціонує не один десяток літ і змінювати свою назву аж ніяк не збирається.

 

Видавництво Склянка часу, Канів.

 

 

 

 

А МОВА – ТАКИ… РОЗВИВАЄТЬСЯ! 

Будь-який процес вимагає певної регламентації. Ну, наприклад, має відбутися творча зустріч, скажімо, віршотворців з читачами. І треба, щоб і зустріч не затяглася. І щоб якомога більше майстрів пера змогли прочитати власні (ну, певна річ – геніальні…) творіння. Ось тоді здебільшого людина, що вестиме вечір і підказує натхненним творцям поетичних шедеврів – мовляв, постарайтесь обмежитися такою-то кількістю хвилин для виступу.

Та і дебати у парламенті вимагають, можна сказати, певної організаційної структури. Отож, спікер, бува, і обмежує у часі промовців, і коментує і доповнює їх виступи. Та інколи робить це надто вже ретельно. Депутати-чоловіки здебільшого спокійно на це реагують. А політики-жінки пристрасніші і емоційніші, і мовчати у такому випадку не будуть. 

Отож одна з членів парламенту якось і до того ж вельми рішуче зауважила спікеру:

– Ви… закрикуєте депутатів!

Але справа не у полеміці, що виникла з цього приводу. А у словах. Слово «кричати» давно і добре відоме, а ось слово – «закрикувати»… Його нібито чути і не доводилося!

Отож, послухаєш засідання Верховної Ради і приходиш до висновку, що наша квітуча, солов’їна мова таки розвивається! І навіть у стінах такої високоповажної інституції, як парламент.

 

 

 

 

 

ДО РЕЧІ – ПРО ШПАРГАЛКУ… 

Неподалік від університету, де я працюю, коли пройти… ну, так хвилин десять-п’ятнадцять… розташована торгова база. Там і є немало торгових точок з дуже різними видами товарів. Є там і невеликий магазинчик, де можна придбати печиво, цукерки, зелений горошок, томатний соус… Вибір непоганий та і ціни дещо нижчі, аніж скрізь по місту.

Завітавши туди з наміром придбати цукерок і печива, переглядаю – а що ж там у наявності. Який сьогодні, можна сказати, репертуар. А трапляються усе ж – назви оригінальні! Чи цукерок, чи печива. Ось, наприклад, печиво з назвою духовно близькою школярам і студентам – «Шпаргалка»! Щоправда, студенти нині більше користуються мобільними телефонами, де функціонує інтернет. І шпаргалка для них – це вже архаїка... двадцяте століття.

Отож, купую півкіла вищезгаданого печива. А вже дома більш уважно роздивляюся – а який же у нього вигляд. Кожна печенина – це досить об’ємний, продовгуватий прямокутничок... А на ньому... ви не повірите – таблиця множення! І уявіть собі – ви п’єте гарячий чай чи духмяну каву і, надкусивши печенину, бачите напис – що, скажімо, сім помножити на два дорівнює чотирнадцяти. А сім помножити на три – двадцять один. Це якщо ви подібний факт... ну, призабули. А якщо усе ж не забували, то маємо таке собі... легесеньке нагадування про давно вже відому математичну істину. А математика... ну, що там не кажіть... це ж круто! Бо у цьому випадку смакові якості чаю чи кави і печива поєднуються з певною інтелектуальною напругою. Отож яка не яка... а багатогранність сприйняття!

 

 

 

 

 

НА ФУТБОЛЬНІЙ НИВІ

Футбол – це болільники… Футболі – це емоції! Отож футбол і не може не виявити себе і яскраво, і неординарно у слові. І час від часу відвідуючи футбольний сайт «Динамо від Шурика», це уже укотре помічаєш. На сайті уміють висловитися оригінально!

Ось, скажімо, один з авторів, розглядаючи суто спортивну тематику, раптом використав і такі слова – «...залатати проблему!» Ну, ці слова... загалом багатовимірні... І їх можна було б використати і при розгляді іншої і ширшої проблематики!

Займаючись тією чи іншою справою, кожен помічав, що є речі, яка можна продумати здалеку і підготувати заздалегідь. А є рішення, що приймаються миттєво... несподівано. І кажуть, що експромт буде тоді вдалим, коли він супроводжується активною і суттєвою попередньою підготовкою.

Є таке слово – «спонтанно», що частенько використовується, і зміст якого читачам добре зрозумілий. Але ось у інтерв’ю відомого футболіста, коли він говорить про гру однієї з команд, чуєш і слово дещо інше – «спонтанщина»... О, такого слова ніби і не доводилося чути! Ну, це слово про те, коли надто вже надіються на імпровізацію, а про попередню підготовку забувають.

Капітан у футбольній команді – особа помітна. Здебільшого, це один з найавторитетніших гравців у команді. Саме він має право спілкуватися з арбітром матчу і відстоювати інтереси свого колективу. І слово «капітан» – добре відоме! А слово... «капітанити»?! Ну, мені таке слово вдалося почути уперше лише нещодавно.

А ось один з відвідувачів футбольного сайту цитує Шевченка... І приведені кілька поетичних рядків підписано було так: «Тарас Шевченко, капітан збірної українських письменників». Ну, хіба ж не оригінально сказано?!

 

V. Vizu. Taras Shevchenko and Andrey Shevchenko on graffiti. Kharkov, 2008.

На малюнку: V. Vizu. Taras Shevchenko and Andrey Shevchenko on graffiti. Kharkov, 2008.​
За матеріалами: https://dynamo.kiev.ua/blog/

 

 

Більше оповідок зі збірки "З письменницького зошита" від Володимира Даника:

Володимир Даник. З письменницького зошита. Цикл роздумів."Інколи пишуться різні за характером нотатки – роздуми, спомини, жарти… І ти ще не уявляєш, а у якій же формі це потраплятиме на очі читачу. Але потім щось, написане у той чи інший час, раптом... ніби об’єднується у якусь ще не зовсім зрозумілу для тебе спільноту. Ось так у мене і з’явився цикл «З письменницького зошита»..." (Володимир Даник)

 

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Блог письменника, поета, гумориста, викладача ЧДТУ Володимира Даника

Володимир Даник – поет, прозаїк, автор пісень і бард. Автор 21 книг поезій, пісень і прози, серед яких: «Гуморески та байки» (1991), «Таємна зброя» (1992), «Під впливом НЛО» (1992), «Як стати молодим» (1992), «Вічна тема» (1993), «У Черкасах – сміються!» (2006) та інші. Володимир Олексійович – член Національної спілки письменників України, двічі лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2016 р. та 2019 р., 2021 р.), лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат конкурсу «Автора! Автора!», який проводився журналом «Перець» та міністерством культури України.

Останні коментарі до сторінки
«Володимир Даник. "А мова – таки… розвивається!" – оповідки циклу "З письменницького зошита", одинадцята частина»:
ІНГА , 2021-08-12 16:33:26, #
Олексій , 2021-08-12 19:22:00, #
Аліна , 2021-08-15 16:20:49, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 3     + Додати коментар
Топ-теми