Біурок літератури і математики для 6 класу на тему "Урок-подорож за романом Роберта Стівенсона "Острів скарбів" і множення раціональних чисел"


 

 

Біурок літератури і математики для 6 клас (2 год.)

Вчителі: Людмила Федорова та Віктор Ловінський

Тема: Урок-подорож: за романом Роберта Стівенсона «Острів скарбів» і множення раціональних чисел.

Мета: структурувати та систематизувати знання учнів; розвивати уміння аналізу та синтезу, навички самостійної роботи; сприяння формуванню ціннісних орієнтирів у життєвому морі.

Обладнання: дидактичний матеріал, фішки - «чорний знак», епіграфи до уроку, малюнки до твору, атрибути та одяг героїв роману (див. додатки).

 

 

"Знання – це найдорожчий скарб, його не зариєш."  

(Козьма Прутков)

"Подорожі розвивають розум."

(Честерфілд)

 

Зміст уроку

 

I.    Оголошення теми, мети, структури уроку.

II.    Актуалізація опорних знань проводиться у формі бліц-конкурсу «Вибори капітанів»

Біурок літератури і математики для 6 клас (2 год.). Урок-подорож за романом Роберта Стівенсона Острів скарбів і множення раціональних чисел. Вчителі - Людмила Федорова та Віктор Ловінський

Капітанами призначаються двоє учнів, які набрали найбільшу кількість балів (з більшою кількістю балів – капітан джентльменів, з меншою – капітан піратів).

 

III.    Перевірка знань, умінь та навичок з математики і літератури, а також їх творче використання в змаганнях

(Капітани по черзі вибирають членів команди і отримують карту маршруту (див. додаток). На маршруті вказані зупинки-конкурси. За поразку у конкурсі команда отримує фішку – «чорний знак». Команда, що отримає більше фішок – програє.)

 

Зупинка – «Порт»

Відповідно назві команди скласти «алгоритм» джентльмена та пірата. Перемагає та команда, яка точніше і повніше охарактеризує свій статус. 

 

Зупинка – «Палуба»

Задача 2. Скільки днів тривало плавання до острова скарбів, якщо у діжці вміщалося 39 відер яблук, а кожен член команди з'їдав, в середньому, 1,5 яблука в день? Відро вміщує 30 яблук. 

Зупинка – «Лото»

Складіть із даних слів вислови, прокоментуйте їх, подаруйте на згадку одному з героїв роману.

-    Користі, хіба, дивно, жодної, якщо, самого себе всюди, ти, що не маєш, від подорожей, за собою, волочиш.

("Хіба дивно, що не маєш жодної користі від подорожей, якщо ти всюди за собою волочиш самого себе". Сократ).

-    Зрозуміти, навколо світу, не потрібно здійснювати, небо голубе, для того, щоб, що, подорожі.

("Для того, щоб зрозуміти, що небо голубе, не потрібно здійснювати подорожі навколо світу". Йоганн Вольфганг фон Гете).

-    Кількістю, подвиги героя, лише, здоланих перешкод, вимірюються.

("Подвиги героя вимірюються лише кількістю здоланих перешкод". Стефан Цвейг)

-    Існує, хто; завжди, небезпека, для тих, її боїться.

("Небезпека завжди існує для тих, хто її боїться". Джордж Бернард Шоу).


Зупинка – «Фарватер»

Прохід до бухти зашифрований. Щоб його відшукати, потрібно знати, скільки метрів міститься в 7 футах під кілем (саме стільки складає глибина фарватеру).

1.    Розв'яжіть рівняння та поставте корені так, щоб із невідомих утворилося слово FUT. Після другої цифри поставте кому. Отримане число буде значенням 1 фута в сантиметрах.
 

Біурок літератури і математики для 6 клас (2 год.). Урок-подорож: за романом Роберта Стівенсона Острів скарбів і множення раціональних чисел. Вчителі - Людмила Федорова та Віктор Ловінський


2.    Виконайте ланцюжок обчислень: пірати – верх (П); джентльмени – низ (Д).

Біурок літератури і математики для 6 клас (2 год.). Урок-подорож: за романом Роберта Стівенсона Острів скарбів і множення раціональних чисел. Вчителі - Людмила Федорова та Віктор Ловінський

 

Зупинка – «Острів»

Випереджальне домашнє завдання

За матеріалами, які підготовили члени команд, складається загальна відповідь команди про острів, описаний в романі. Перемагає та команда, яка більше і цікавіше проінформує. Право голосу мають всі члени команди.

Повідомлення учнів

Відомий пригодницький роман Роберта Льюїса Стівенсона «Острів скарбів» від початку до кінця плід багатої фантазії. Та ось що цікаво, Його твір — суцільна вигадка, але острів, описаний Стівенсоном, справді існує. Він розташований в 35 милях на південний захід від Куби. Це острів Пінос. Він має таку назву тому, що на ньому єдиному в Карибському морі, ростуть сосни (іспанською pinoc — сосна).

Острів скарбів Стівенсона за своїми обрисами, ландшафтом, звивинами рік, рослинністю, тваринним світом як дві каплі води схожий на Пінос, різниця лише в величині, книжний острів значно менший за справжній.

Ніхто сьогодні не береться стверджувати, як це сталося. Чи це випадковість, чи письменник знав про існування Піносу. Цей острів через свою погану репутацію широковідомий в Америці та Європі. Його описували в книжках, зображали на картах. Не виключено, що Стівенсон зустрічав ці описи в записках відомого англійського «королівського» пірата Френсіса Дрейка.
Історія острова багата на бурхливі події. Його відкрив 13 червня 1494 року Христофор Колумб під час своєї другої експедиції, метою якої було знайти найкоротший шлях до Індії. Колумб назвав острів Сан-Хуан-Єванхеліста— на честь улюбленого учня Ісуса Христа — євангеліста Іоанна. З тих далеких часів острів змінив близько двадцяти назв, поки не став Піносом. У наш час його називають Хувентуд (острів Молоді).

У 1557 році на Піносі з'явились морські розбійники — пірати: англійські, французькі, голландські. Саме вони і обживали цей острів, поступово перетворюючи його на піратський центр. На Піносі за різного часу знаходили укриття відомі піратські вожаки: Вільям Дампір, Джон Хокінс, Френсіс Дрейк, Генрі Морган, Франсуа Олоне, Франсуа Леклер, Бартоломе Португалець та багато інших. Там відпочивали після розбоїв, ремонтували кораблі, зализували рани, ділили здобич, робили запаси води, продуктів харчування.

Звичайно, пірати не просто так облюбували цей острів. Він мав дуже вигідне географічне положення. Минувши Атлантичний океан, флот, який прямував до Америки за наступною здобиччю, рухався біля південних берегів островів Еспаньйола (Гаіті) і Куба до Гавани. Тут він розділявся на дві частини. Одна вирушала до Мексики, інша — до Панами. Справа втому що всі коштовності, які вдавалося награбувати іспанським завойовникам, звозились по суті у два міста: Велакрус (Мексика) і Портобело (Панама). Потім награбоване завантажували на кораблі й поверталися до Гавани, з якої об'єднаний флот відпливав до Європи. Дивлячись на карту не важко зробити висновок, що з Піносу найкоротшим шляхом можна вийти на перехват флотилії як із Портобело, так із Велакруса. Друга причина, через яку пірати перетворили цей острів на базу, — його ландшафт. Тут чимало великих і малих непомітних з моря бухт, вони забезпечували влаштування засад або переховування від ворога, противників. На ньому чимало важкодоступних печер, в яких пірати ховалися до кращих часів. Пінос багатий на прісну воду, ліси. 

На Піносі, звичайно, закопували скарби. Чи є вони там тепер? Місцеві мешканці не вірять в існування скарбів. Заданими істориків на морському дні біля Піносу поховано близько двох десятків кораблів. І на кожному з них могло бути золото! Тож мисливці за коштовностями і досі дошкуляють острів'янам.

Справжніми скарбами Піносу аборигени вважають запаси мармуру, величезні плантації грейпфрутів. Тепер, коли ви купите кубинський грейпфрут обов'язково згадайте острів Пінос — столицю піратства.

У Карибському морі багато островів, на яких було знайдено скарби. Острів Мона став відомий завдяки піратському вожаку Вільяму Дженнігсу, котрий заховав там золоті монети, коштовності. В 1939 році його скарби, знайдені американцями, були оцінені в один мільйон доларів.


Зупинка – «Скарбничка»

-    М. Задача 3. Скільки піастрів отримав кожен, хто повернувся додому, якщо 1 фунт = 9,5 піастрам? Яка маса всього скарбу? Потрібно використати результати задачі 1 та знання тексту.
-   Л. Які життєві уроки здобув Джим за час подорожі?


IV.    Підсумок уроку

-    Робота з епіграфами (поєднати актуальність знань з обох предметів).
-    Оголошення результатів.


V.  Домашнє завдання

-    Література: Лепбук до твору Р. Стівенсона «Острів скарбів».
-    Математика: Визначити за картою протяжність маршруту «Іспаньйоли».

 

 

Додаток 1


Маршрут


Біурок літератури і математики для 6 клас (2 год.). Урок-подорож: за романом Роберта Стівенсона Острів скарбів і множення раціональних чисел. Вчителі - Людмила Федорова та Віктор Ловінський 

 

Додаток 2
 

Завдання

 

Біурок літератури і математики для 6 клас (2 год.). Урок-подорож за романом Роберта Стівенсона Острів скарбів і множення раціональних чисел. Вчителі - Людмила Федорова та Віктор Ловінський
 

 

Додаток 3

 

Інформація для довідки

Біурок літератури і математики для 6 клас (2 год.). Урок-подорож за романом Роберта Стівенсона Острів скарбів і множення раціональних чисел. Вчителі - Людмила Федорова та Віктор Ловінський
 

Завантажити зміст уроку (doc.zip)

 

Матеріали люб'язно надано авторами - Людмилою Федоровою та Віктором Ловінським - спеціально для "Малої Сторінки".

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Біуроки. Синтез-уроки - уроки майбутнього. Урок, результатом якого є зовсім нове утворення, домінантами котрого виступають не стільки зовнішні чинники, а скоріше взаємопроникнення їх і взаємовплив – стане предметом розгляду в нашому блозі. Тобто синтез не як агрегат, а як «творчий синтез». В синтез-уроках реалізуються філософські аспекти нової педагогіки, де вчитель та учень працюють в тандемі як дослідники, відкривачі нових граней того чи іншого предмету. Маємо надію, що спільна робота в такому руслі принесе багато користі для всіх педагогів, викличе жвавий діалог і бажання поділитися власними досягненнями. Девізом нашого блогу нехай стануть слова: «Йти потрібно так, щоб не здіймати пороху». Ціль ресурсу – не феєрія нових технологій, а усвідомлена робота на виявлення прихованих властивостей у звичних речах, на вироблення назрілих поглядів щодо них.
Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки
Матеріали цього блогу будуть цікаві для усіх вчителів, що крокують у ногу з часом. 

Останні коментарі до сторінки
«Біурок літератури і математики для 6 класу на тему "Урок-подорож за романом Роберта Стівенсона "Острів скарбів" і множення раціональних чисел"»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми