СІК і літературні компетенції (дослідження Людмили Федорової)


Людмила Федорова

СІК і літературні компетенції

 

"Мова повинна підпорядковуватись законам логіки"

(Аристотель)

 

Педагогіка. СІК і літературні компетенції. Дослідження Людмили Федорової

 

Слова древньогрецького філософа гарно висвітлюють основне практичне завдання літератури – вміти букви складати в слова, слова – в речення, а речення – в більш об'ємні і ємнісні речі. Цей процес без логіки неможливий. Більш того, в природі все підпорядковане законам логіки, з приводу цього синонімом слова космос (грецькою – порядок), може бути логіка (грецькою – слово, думка, що має сенс).

Будь-який художній твір створюється автором за певною логікою. Щоб заслужити визнання, його логіка має бути природною, зрозумілою читачеві. Такі твори легко схематизувати (авторське) як окремі, так і такі, що є складовими загальнолюдської культури.

Схематизація – це основний закон творення науки, пізнання Всесвіту. Так як атом є елементарною частинкою речовини, цеглина – частинкою будинку, так слово є складовою мови. Але навіть "атом", так як "слово", є змістовним. Кожне слово має свою етимологію і зміст. Тобто, слова розкодовують закодоване, а на наступному рівні закодовують розкодоване.

"На світанку" своєї педагогічної діяльності мені дістався "нечитабельний" (сленг) клас. Мучилась я з ними аж допоки діло не дійшло до оцінювання. І постало питання: "що робити"? Ставити, а потім "у Рябчика очі позичати"? Вирішила зіграти з учнями в "Поле чудес". Означувала слово і по буквах відгадували. Клас "ожив" весь, коли на супер-приз виставила вищі оцінки "за тему". В подальшому – кращі оцінки за кросворд: більше слів – вище оцінка. Почали читати – крига скресла. Робота в цьому класі привела мене до схем і допомогла мені, а я вже, сподіваюсь, дітям.

Впевнена, що в кожного вчителя є подібний досвід. Поділіться цікавою компетентною історією зі мною і "Малою Сторінкою". Усім буде корисно. 

 

Матеріали люб'язно надано автором спеціально для "Малої Сторінки".

Детальніше дивіться на сайті Людмили Федорової: https://sites.google.com/

 

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки
Матеріал цього блогу буде цікавий для усіх вчителів, що крокують у ногу з часом. 
 
 
 
 

Синтез-уроки - уроки майбутнього

Біуроки. Синтез-уроки - уроки майбутнього. Урок, результатом якого є зовсім нове утворення, домінантами котрого виступають не стільки зовнішні чинники, а скоріше взаємопроникнення їх і взаємовплив – стане предметом розгляду в нашому блозі. Тобто синтез не як агрегат, а як «творчий синтез». В синтез-уроках реалізуються філософські аспекти нової педагогіки, де вчитель та учень працюють в тандемі як дослідники, відкривачі нових граней того чи іншого предмету. Маємо надію, що спільна робота в такому руслі принесе багато користі для всіх педагогів, викличе жвавий діалог і бажання поділитися власними досягненнями. Девізом нашого блогу нехай стануть слова: «Йти потрібно так, щоб не здіймати пороху». Ціль ресурсу – не феєрія нових технологій, а усвідомлена робота на виявлення прихованих властивостей у звичних речах, на вироблення назрілих поглядів щодо них.

Останні коментарі до сторінки
«СІК і літературні компетенції (дослідження Людмили Федорової)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми