Ольга Лапушена. «Пихатий Півник» (казка) — читати та слухати, відео


 

На відео: Ольга Лапушена. «Пихатий Півник» (казка).

 

 

 

Ольга Лапушена. Пихатий Півник (казка) — читати та слухати, відео. Ілюстрації Анатолія Лапушена.
 

 

Ольга Лапушена

ПИХАТИЙ ПІВНИК

(казка)


У невеликому селі, на пташиному дворі, в затишному курнику жив-був Півник. Кожного ранку він голосно кукурікаючи, сповіщав про схід Сонечка. Це було його роботою, і Півник завжди старанно її виконував.

– Ку-ку-рікуууу! Сонечко сходить! Ку-ку-ріку! Прокидайтеся! Ку-ку-ріку! Час ставати до роботи!

Мешканці великого двору були за це Півнику дуже вдячні. І всі його страшенно поважали, але дружити з Півником було просто неможливо, адже він вважав, що Сонечко сходить лише завдяки його кукуріканню. Через це співун постійно пихатився і весь час гордовито крокував двором сюди-туди, туди-сюди.  

Інші мешканці двору теж старанно виконували свою роботу, але ніхто з них не був таким зарозумілим, як Півник. Всі між собою спілкувалися і поважали один одного. Не спілкувався ні з ким лише Півник. Ну і ще гордовитий Індик.

Корівка і Кізонька давали молоко, Курка й Гуска несли яєчка,  Баранець дарував вовну, Собака стеріг двір, а Котик ловив мишей.

Жили вони так, були, аж раптом трапилася біда – Півник настільки зарозумівся, що вирішив викликати Сонечко вночі. Пів ночі він співав і…втратив голос, захрип. Сховався тоді Півник в темному кутку курника і давай плакати.

Підійшла до нього Курка і питає:

– Чому ти, Півнику, квох-квох , плачеш?

– Бо я захрип і не зможу вранці кукурікати. Сонечко не зійде і хазяїн мене вижене з двору. Доведеться мені в лісі ховатися, а в лісі Лисиця живе. Знайде вона мене і з’їсть.

Жахнулася  Курка, вибігла у двір і ну кудахкати:

– Біда! Квох-квох-квох!  Біда! Квох-квох-квох! Півник голос  втратив! Квох-квох! Тепер Сонечко не зійде! Квох-квох-квох !  Хазяїн вижене Півника з двору! Квох-квох! Піде він до лісу! Квох-квох-квох!  А там його Лисиця з’їсть!!!

Прокинулися тоді мешканці двору посеред ночі і давай вирішувати, що робити.

Думали-гадали і спати полягали.

До самісінького ранку Півник плакав і збирав речі, щоб до лісу переїжджати. Настав ранок. Вийшов він з валізкою у двір. Аж раптом чує.

Корівка мукає:

– Му-у-у-ку-рі-ку!!

Баранець бекає:

– Бе-е-е-ку-рі-ку!

Котик нявчить:

– Ня-а-а-у-ку-рі-ку!

Гуска гагакає:

– Га-га-га-ку-рі-ку!

Лисичка у лісі хіхікає:

– Хі-хі-хі. Чекаю вже на тебе, Півничку мій!

Курка кудахкає:

– Кудах-ку-рі-ку!

Курчата пищать:

– Пі-пі-пі-ку-рі-ку!

Собачка гавкає:

– Гав-ку-рі-ку!

Кізонька мекає:

– Ме-е-е-ку-рі-ку!

Кличуть Сонечко, кличуть, а воно все ніяк не сходить – хмарами все небо затягнуло, не видно його зовсім. Аж раптом з-за лісу з’явився перший промінець, потім другий, а за ними визирнуло і все Сонечко.

– НАРЕШТІ! закричали всі у дворі!

Подивився Півник на небо, поставив на землю свою валізку і думає:

– Я не можу давати молоко, як Корівка і Кізонька. Я не можу дарувати вовну, як Баранець, нести яєчка, як Курка й Гуска, стерегти двір, як Собака та ловити мишей, як Котик. Всі вони не менш за мене старанно виконують  свою роботу, але ніхто з них не дере носа як я. І не дивлячись на мою поведінку, вони заради мене зібралися разом, щоб допомогти і навіть пробудити Сонечко змогли. Відтепер і я не буду зарозумілим, поважатиму чужу працю й цінуватиму дружбу, адже коли друзі роблять щось разом, у них може вийти все, чого вони тільки забажають!

А вголос сказав:

– Дя-а-акую!

Лисичка у лісі зарюмсала:

– Хм, хм, хм. Хоч би в одній казці я нормально поїла…

 

Ольга Лапушена. Пихатий Півник (казка) — читати та слухати, відео. Ілюстрації Анатолія Лапушена.

Казка люб'язно надіслана авторкою спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Ілюстрації Анатолія Лапушена.

 

 

Дивіться також на нашому сайті:

Ольга Лапушена – українська письменниця, поетеса, художниця. Ольга Лапушена – українська письменниця, поетеса, художниця.
Співзасновниця, головна редакторка і співаторка журналів: "Котя", "Малюк Котя".
Співзасновниця, редакторка і співавторка журналу "На крильцях Ангела".
Авторка книги "Чарівна країна марок".
Твори публікуються в дитячих журналах і шкільних підручниках.
Іноді твори публікуються за псевдонімом "Ольга Шипшина".

 

 

 

Українські казки для дітей

Чимало українських письменників творили казки. Серед них Іван Франко, Леонід Глібов, Марко Вовчок, Леся Українка, Олена Пчілка, Юрій Федькович, Григорій Квітка-Основ’яненко, Левко Боровиковський, Петро Гулак-Артемовський, Євген Гребінка, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Юрій Федькович, Іван Наумович, Василь Сухомлинський та багато-багато інших.  Всупереч труднощам історичного шляху, українська літературна казка розвивалася і свідчила про те, що в мистецьких пошуках українські письменники йшли в ногу з письменниками Європи і світу.

 

 
Казки різних країн світу
Казки Еріха Распе, Ганса Крістіан Андерсена, братів Якоба і Вільгельма Грімм, а також - англійська, австралійська та угорська народні казки.

Останні коментарі до сторінки
«Ольга Лапушена. «Пихатий Півник» (казка) — читати та слухати, відео»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми