Ольга Лапушена. Казка «Даринка і їжачок» (читати та слухати, відео) 


 

На відео: Ольга Лапушена. Казка «Даринка і їжачок».

 

 

 

Ольга Лапушена. Даринка і їжачок. Казка – читати та слухати, відео. Ілюстрації Анатолія Лапушена.

 

 


Ольга Лапушена

ДАРИНКА І ЇЖАЧОК

(казка)


Жив у лісі їжачок. Невеличкий на зріст, нестрашний зовні. Але була у їжачка зброя – голки на спинці і вміння згортатися в грудку. Коли він відчував небезпеку, то вмить перетворювався на колючу кульку. Що з нею зробиш? Не схопиш, не вкусиш.

Так їжачок спокійно жив у своїй норі й нікого і нічого не боявся. Та одного разу до лісу разом зі своїми батьками завітала маленька Даринка. Вона вперше потрапила до лісу й тому її все цікавило.

Їжачок тим часом пішов до лісового озера, водички попити. Аж раптом його побачила Даринка. Дівчинка вмить опинилась біля їжачка й міцно схопила його обома руками.  Але  голки у їжачка виявилися гострими і вона сильно вкололася.  

Зойкнувши, Даринка впустила його прямісінько в озеро.

Опинившись у воді, їжачок одразу вирівнявся і поплив. Весь його захист зник. Даринка швидко побігла до батьків розповісти, що з нею трапилося. А їжачок доплив до берега і подумав:

– Треба бути обережним. У воді я зовсім беззахисний. Якби я знав про таке раніше, то навіть і не підходив би до озера, а пив воду із калюжі.

Відтепер він так і робив: до озера не підходив і пив з калюж. Але вода в калюжах не завжди була чистою, і їжачку все ж таки доводилося непомітно підкрадатись до озера, щоб попити чистої води.

 

Ольга Лапушена. Даринка і їжачок. Казка – читати та слухати, відео. Ілюстрації Анатолія Лапушена.

 

Але те, що їжачок стає беззахисним у воді, підгледіла хитра лисиця. Замислила вона підстерегти його біля озера, штовхнути у воду, виловити і з’їсти.

На щастя, Даринка знову прийшла з батьками до лісу по ягоди, і одразу побігла до озера, щоб побачити їжачка. Він їй дуже сподобався і їй захотілося ще раз його зустріти.

Їжачка ніде не було, але була руда лисиця, яка крутилась біля самого берега. Даринка тихенько підійшла й побачила, як лисиця штовхнула їжачка у воду і намагалася його виловити. Тоді дівчинка схопила суху гілку та відігнала розбійницю у глиб лісу. Потім дістала наляканого їжака з води і сказала:

– Вибач мені, що я розкрила твою таємницю і зробила тебе беззахисним. Оселяйся поруч з моїм будинком та приходь до мене в гості. Я буду тебе захищати й годувати морквою і яблуками.

Їжачок ніколи не зустрічав інших їжаків, жив самотньо і тому він одразу погодився. Дозволив взяти себе на руки і переселився до села, до Даринчиного двору. Він обрав безпечне місце, вирив собі нову нору і зажив щасливо.

Пізніше він дізнався, що не просто так не зустрічав інших їжачків у лісі. Всі вони вже давно оселилися в селі. Люди їх люблять і годують. Тому з часом у їжачка з’явилася родина: дружина і багато діток. Всі вони дружили з Даринкою  і до лісу більше ніколи не ходили.

 

Ольга Лапушена. Даринка і їжачок. Казка – читати та слухати, відео. Ілюстрації Анатолія Лапушена.

Казка люб'язно надіслана авторкою спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Ілюстрації Анатолія Лапушена.

 

 

Дивіться також на нашому сайті:

Ольга Лапушена – українська письменниця, поетеса, художниця. Ольга Лапушена – українська письменниця, поетеса, художниця.
Співзасновниця, головна редакторка і співаторка журналів: "Котя", "Малюк Котя".
Співзасновниця, редакторка і співавторка журналу "На крильцях Ангела".
Авторка книги "Чарівна країна марок".
Твори публікуються в дитячих журналах і шкільних підручниках.
Іноді твори публікуються за псевдонімом "Ольга Шипшина".

 

 

 

Українські казки для дітей

Чимало українських письменників творили казки. Серед них Іван Франко, Леонід Глібов, Марко Вовчок, Леся Українка, Олена Пчілка, Юрій Федькович, Григорій Квітка-Основ’яненко, Левко Боровиковський, Петро Гулак-Артемовський, Євген Гребінка, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Юрій Федькович, Іван Наумович, Василь Сухомлинський та багато-багато інших.  Всупереч труднощам історичного шляху, українська літературна казка розвивалася і свідчила про те, що в мистецьких пошуках українські письменники йшли в ногу з письменниками Європи і світу.

 

 
Казки різних країн світу
Казки Еріха Распе, Ганса Крістіан Андерсена, братів Якоба і Вільгельма Грімм, а також - англійська, австралійська та угорська народні казки.

 


Останні коментарі до сторінки
«Ольга Лапушена. Казка «Даринка і їжачок» (читати та слухати, відео) »:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми