"Морозова кара" (українська народна казка)


Зимові казки для дітей. Морозова кара. Українська народна казка. Малюнки Ольги Колісник та Олени Харченко

 

МОРОЗОВА КАРА

Українська народна казка

 

Їхали раз зимою пан і мужик в ліс по дрова.
А було дуже холодно, морозно, то обидва лаялись.
-    От проклятий мороз, - каже пан, кутаючись у хутро.
-    От проклятий мороз, бодай ти сказився! - каже й мужик, щулячись у старій кожушині.
А шляхом гуляли собі старий Мороз і молоденький Морозенко.
-    Е, - каже Мороз, - як вони мене лають! Треба ж їх провчити!
Як заходився старий Мороз біля пана, так той і коміра підіймав, і полами загортався, - ні, таки дойняв лютий Мороз. Ледве-ледве пан додому добрався.
А Морозенко подався до мужика та й собі почав його пробирать: то за комір лізе, то дірочку в кожушині знайде. А мужик приїхав у ліс, витяг сокиру та як почав рубати, то й упрів та й скинув кожуха.
-    Ну, добре ж, - каже сам собі Морозенко, - я ж тобі так заморожу кожуха, що ти й не вдягнеш його. - та й уліз у кожушину.
Мужик нарубав дров; треба вже йому додому їхати. До кожуха - коли кожух так обмерз (бо був же перед тим мокрий), що аж дубом стоїть, не можна вдягнути!
Годі мужик як узяв дровину, як почав гатить по кожухові та ще й приказувати.
Вискочив Морозенко та мерщій од мужика далі.
Зустрівся з батьком Морозом.
-    Ну, - каже старий Мороз, - я таки добре напер пана! А ти ж як там, синку, впорався з мужиком? Чи живий він зостався?
-    Живий... Лихо його не візьме! - понуро відказав Морозенко і тільки чухав плечі.

За матеріалами: "Подарунки Святого Миколая". Журнал «Соняшник». Спеціальний випуск №10-12, 1993 рік. Редактор-упорядник Леся Воронина. Малюнок Ольги Колісник та Олени Харченко.  Київ, 1993, стор. 30. 

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Зимові казки для дітей

Зимові казки для дітей
Казочки про зиму, Новий рік та Різдво, представленні на "Малій Сторінці", написали для діточок відомі українські та зарубіжні автори: Ганс Крістіан Андерсен, брати Грімм, Василь Сухомлинський, Катерина Перелісна, Леся Храплива-Щур, Ірина Мацко, Наталя Забіла, Оксана Іваненко, Ірина Жиленко, Микола Білкун, Яків Гончарук, Марія Пономаренко, Василь Струтинський, Валентина Вздульська, Юля Смаль, Василь Мельник, Юлія Хандожинська, Тетяна Винник.
 
 

Більше казок на "Малій Сторінці":

Українські казки для дітей

казкиЧимало українських письменників творили казки. Серед них Іван Франко, Леонід Глібов, Марко Вовчок, Леся Українка, Олена Пчілка, Юрій Федькович, Григорій Квітка-Основ’яненко, Левко Боровиковський, Петро Гулак-Артемовський, Євген Гребінка, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Юрій Федькович, Іван Наумович, Василь Сухомлинський та багато-багато інших.  Всупереч труднощам історичного шляху, українська літературна казка розвивалася і свідчила про те, що в мистецьких пошуках українські письменники йшли в ногу з письменниками Європи і світу.

 

Казки різних країн світу
Казки Еріха Распе, Ганса Крістіан Андерсена, братів Якоба і Вільгельма Грімм, а також - англійська, австралійська та угорська народні казки.

Останні коментарі до сторінки
«"Морозова кара" (українська народна казка) »:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми