Людмила Федорова. Токен – ознака людини (роздуми про ІТ-грамотність)


       Людмила Федорова

 Токен – ознака людини

 

Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки. Людмила Федорова. Токен – ознака людини.

 

 

Написано: «Було в почині Слово!»
А може, переклав я зразу помилково?
Зависоко так слово цінувать!
Інакше треба зміркувать,
Так внутрішнє чуття мені говорить.
Написано: «Була в почині Мисль!»
Цей перший вірш як слід осмисль,
Бо ще перо біди тобі натворить.
Хіба ж то мисль і світ і нас створила?
А може, так: «Була в почині Сила!»
Пишу — і сумнів душу огорнув:
Я, мабуть, знову суті не збагнув...
Та світ свінув — не зрадила надія,
І я пишу: «Була в почині Дія!»

(Із «Фауста» Й. В. Гете)

 

     

В пошуку потрібного слова Фауст розмірковує і дивним чином описує прихід людини до ІКТ. Хіба? - запитаєте ви. Давайте міркувати.

До писемності люди мислили образами. Коли з’явилася писемність, тоді мислення людини набрало вербального характеру. І на кінець ми приходимо до сучасного діяльнісного мислення.

Дія має наслідки, котрі залишають слід у житті людини та її оточенні. Дії, котрі лишають слід в історії людства, визначають прогрес, є так би мовити віхами на шляху людства.

З приводу цього, людина, що це розуміє, притримується девізу: "Лише те, що залишить слід в історії, має сенс". І хоча в історії залишається все, та живе тільки те, що гармонує із Законами Всесвіту, законами буття. Сьогодні важливо розуміти синергетику побудови єдиної універсальної картини світу.

Історія людства – це еволюційні змагання між цивілізаціями, націями, конгломератами. Вони, наче велосипедисти у пелотоні, – по черзі лідирують, змінюючи один одного. Тон пелотону задають лідери - носії передових думок, потрібних слів. З лідерами українського походження можна познайомитись за посиланнями:

Видатні науковці України

www.psyh.kiev.ua/

 

Усі вони знали багато слів. Знати включає в себе:

  • говорити;
  • читати;
  • писати;
  • комунікувати (авторське).

 

Але бути грамотним, знати слова в ХХІ ст. замало. Потрібно бути ІТ-грамотним. В плані ІТ-грамотності сьогодні людство, в більшій масі, вміє «говорити» та «читати», але не «писати». Тобто воно, в своїй більшості, не складає програми. Але через програми для машин людина перетворить «слово» на «дію». Саме такий алгоритм розмірковувань Фауста. Те, що так бентежило філософів доби Просвітництва, настане в добу Сингулярності. Людство має навчитися комунікації з машинами.

Для колег, котрі не хочуть лишитися на узбіччі освітянської дороги, як вчитель літератури із оповідання Майкла Гелпріна «Свічка горіла на столі, свічка горіла...», пропоную новий підхід до конспектотворення, який отримав назву СІК.

 

Матеріали люб'язно надано автором спеціально для "Малої Сторінки".

Детальніше дивіться на сайті Людмили Федорової: https://sites.google.com/

 

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки
Матеріал цього блогу буде цікавий для усіх вчителів, що крокують у ногу з часом. 
 
 
 
 

Синтез-уроки - уроки майбутнього

Біуроки. Синтез-уроки - уроки майбутнього. Урок, результатом якого є зовсім нове утворення, домінантами котрого виступають не стільки зовнішні чинники, а скоріше взаємопроникнення їх і взаємовплив – стане предметом розгляду в нашому блозі. Тобто синтез не як агрегат, а як «творчий синтез». В синтез-уроках реалізуються філософські аспекти нової педагогіки, де вчитель та учень працюють в тандемі як дослідники, відкривачі нових граней того чи іншого предмету. Маємо надію, що спільна робота в такому руслі принесе багато користі для всіх педагогів, викличе жвавий діалог і бажання поділитися власними досягненнями. Девізом нашого блогу нехай стануть слова: «Йти потрібно так, щоб не здіймати пороху». Ціль ресурсу – не феєрія нових технологій, а усвідомлена робота на виявлення прихованих властивостей у звичних речах, на вироблення назрілих поглядів щодо них.

Останні коментарі до сторінки
«Людмила Федорова. Токен – ознака людини (роздуми про ІТ-грамотність)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми