Людмила Федорова: «Божественна комедія» Данте – синтез форми і метафори. СІК до уроку за темою: "Концепція світу й людини в «Божественній комедії» Данте"


Людмила Федорова

«Божественна комедія» Данте – синтез форми і метафори

 

Людмила Федорова, викладачка світової літератури. Божественна комедія Данте – синтез форми і метафори. СІК до уроку за темою - Концепція світу й людини в Божественній комедії ДантеПочати свій flash fiction необхідно із давньогрецьких філософів, особливо виділити римських поетів, – Лукреція, Вергілія, які писали свої твори у віршованій формі, а останнього Данте взяв провідником по Пеклу і Чистилищу в "Божественній комедії". Для величності, свої твори філософи віршували, розказували в них про різні сфери життєдіяльності тогочасного суспільства, демонструючи ширину і глибину знань у різних царинах. Як відомо, основним тропом поетичного мовлення є метафора. Метафора передбачає визнання нової реальності, яка є багатовимірною і може пророкувати, але не гадати. Така її властивість дозволяє входити у світ, що розширює людські можливості, відкривати нові відчуття і виміри, заходити за горизонти людської свідомості, туди, що називають містичним або божественним.

«Божественна комедія» Данте актуальна ще й тому, що розмірковуємо ми напередодні найбільшого християнського свята – Великодня, з його нереальною метафорою – «Смертю смерть подолав». В перефразованій формі у француза Делаланда «Розмірковування про тіні»: «Як божевільний гадає, що він Бог, так ми думаємо, що ми смертні» (епіграф до «Запрошення на страту» Володимира Набокова). Саме про усвідомлення безсмертя людської душі, сенсу людського буття роздумує Данте у своєму творі.

Для створення божественності автор із формул і метафор синтезує поетичний твір. Що буває із строгою математичною теорією, якщо в неї вкласти метафору?.. Для прикладу:

- «зображення нескінченного скінченним» - ірраціональність;

- «порівняння нескінченностей» - теорія множин;

- «розумна машина» - кібернетика.

Список можна продовжити, а кінця йому немає. Парадоксальність метафори призводить до виникнення нової теорії, що розкриває нові грані буття. Культивування метафоричного, міфічного в культурі Землян є «цементним розчином» у зведенні стін храму людської цивілізації. Стає зрозумілим настання передчуття сингулярності, адже використавши метафору, приходиш до нескінченності її трактувань. Тому і коментарів/трактувань до «Божественної комедії» Данте існує безліч. Інтерпретація на границі протиріч – це основне заняття доби постмодерну, епіграфом до якої можуть стати слова О. Пушкіна:

«И гений, парадоксов друг,

И случай, бог изобретатель»

Геніїв поезії, науки часто порівнюють з пророками, тими, хто сповіщає Божу волю. Вдається їм це тому, що вони стирають раніш наведені границі. Таким пророком для італійців і всіх людей став Данте. Читаючи поему, ти відкриваєш приховану величність змісту людського буття, розширюєш горизонти. Як сказав сам автор: "Ціль поеми – вирвати людей живущих нині, із стану мізерії, і привести до стану щастя". Правда для цього людям потрібно навчитись дивитись не "вниз", а "вгору".

Дивіться далі СІК -"метафору" до твору Данте "Божественна комедія".

 

* * *

 

СІК. Концепція світу й людини в «Божественній комедії» Данте

 

 

"Під вечір виходить на вулицю він.
Флоренція плаче йому навздогін.
Ці сльози вже зайві. Минуло життя.
Йому вже в це місто нема вороття.
Флоренція плаче: він звідси, він наш!
Колись прокляла і прогнала вона ж.
Високий вигнанець говорить їй: ні.
У тебе ж є той кондотьєр на коні.
І площі тієї кільце кам'яне,
де ти присудила спалити мене.
Вважай, що спалила. Згорів я. Помер.
Сім міст сперечались, що їхній Гомер.
А ти ж, моє місто, — єдине, одне! —
О, як ти цькувало і гнало мене!
Прославилось, рідне. Осанна тобі.
Хай ірис цвіте на твоєму гербі...
Дарує їй профіль. Вінків не бере.
Де хоче — воскресне, де хоче — умре.
Одежа у нього з тонкого сукна.
На скронях його молода сивина.
Він тихо іде, він повільно іде.
У нього й чоло ще таке молоде!
Хто скаже про нього: старий він як світ?
Він — Данте. Йому тільки тисяча літ."

(Ліна Костенко)​

 

І. Пролог

Легенда. Глибокої ночі, коли навколо все спало, у браму одного монастиря гучно постукав блідий, змучений подорожній. Брязкіт заліза пролунав у гарячому повітрі. Воротар запитав, хто стукає і що йому треба. На це незнайомий відповів глухо і коротко: «Миру!»

Цим подорожнім був флорентійський вигнанець Данте Алігєрі. Він жадав миру і спокою собі, своїй землі, закликав людей до милосердя.

Визначення Данте як «останнього поета Середньовіччя і першого поета Нового часу» йому замале. Данте – пророк.

 

ІІ. Словник – робота в Інтернеті – вироблення спільного уявлення про середньовічні погляди – проекція знань на тему уроку – обговорення – нотування

Світ - https://uk.wikipedia.org/

Людина - http://www.student-works.com.ua/

Пророк - https://uk.wikipedia.org/wiki/

Концепція - https://uk.wikipedia.org/

Мізерія - http://sum.in.ua/

Щастя - https://uk.wikipedia.org/wiki/Щастя

 

ІІІ. Вироблення філософської позиції про актуальність поглядів Данте – зображення схеми-метафори

 

Людмила Федорова, викладачка світової літератури. Божественна комедія Данте – синтез форми і метафори. СІК до уроку за темою - Концепція світу й людини в Божественній комедії Данте

 

IV. Домашнє завдання:

Довершити верхню частину схеми-метафори, придавши їй кольорів, зображень, надписів...

*Знайти терцини з тексту до верхньої частини.

 

Завантажити статтю у форматі doc.zip

 

Матеріали люб'язно надано автором спеціально для "Малої Сторінки".

Детальніше дивіться на сайті Людмили Федорової: https://sites.google.com/

 

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки
Матеріал цього блогу буде цікавий для усіх вчителів, що крокують у ногу з часом. 
 
 
 
 

Синтез-уроки - уроки майбутнього

Біуроки. Синтез-уроки - уроки майбутнього. Урок, результатом якого є зовсім нове утворення, домінантами котрого виступають не стільки зовнішні чинники, а скоріше взаємопроникнення їх і взаємовплив – стане предметом розгляду в нашому блозі. Тобто синтез не як агрегат, а як «творчий синтез». В синтез-уроках реалізуються філософські аспекти нової педагогіки, де вчитель та учень працюють в тандемі як дослідники, відкривачі нових граней того чи іншого предмету. Маємо надію, що спільна робота в такому руслі принесе багато користі для всіх педагогів, викличе жвавий діалог і бажання поділитися власними досягненнями. Девізом нашого блогу нехай стануть слова: «Йти потрібно так, щоб не здіймати пороху». Ціль ресурсу – не феєрія нових технологій, а усвідомлена робота на виявлення прихованих властивостей у звичних речах, на вироблення назрілих поглядів щодо них.

Останні коментарі до сторінки
«Людмила Федорова: «Божественна комедія» Данте – синтез форми і метафори. СІК до уроку за темою: "Концепція світу й людини в «Божественній комедії» Данте" »:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми