«Град. Рад» — дитяче пізнавальне оповідання від Галини Мирослави (читати та слухати, відео)


 

На відео: Галина Мирослава. «Град. Рад» — дитяче пізнавальне оповідання.

 

 

Галина Мирослава. Град. Рад. Дитяче пізнавальне оповідання. Ілюстрація - Cat Watching City. Painting Print on Wrapped Canvas

 

Галина Мирослава

Град. Рад

(оповідання для дітей)

Коли Дем'янко вперше почув слово град, він здогадався, що градинки повинні бути схожі на виноградинки. А тепер Демцьо має змогу той град бачити! Градинки такі симпатичні! Прозорі, десь непрозорі, крижані кульки здалеку здаються йому геть білими. 

Аби добре роздивитися град, Демко, ставши на стільчик, хутенько видерся на підвіконня. Град йшов стрімко густими рядами. Градинки безжально били по деревах і кущиках, м'яли листочки, хилили траву долу, стукали по склу вікна, рамі, трубі, доріжці біля хати, відскакуючи після удару, ніби вони м'ячики. 

"Граються", — подумав уголос Демік. Так цікаво було спостерігати, як градинки граються. І як гарно! 

 

Галина Мирослава. Град. Рад. Дитяче пізнавальне оповідання. Малюнок Галини Мирослави.

 

Тільки мамі гра градинок чомусь не подобалась, навпаки, вона журилась: "Тепер у нас не буде винограду". 

"Чому не буде?" — подумав Дем'ясик і побіг до вхідних дверей. Він зумів дотягнутись до клямки. З третього разу хлопчикові вдалось натиснути її так сильно, що двері відчинились. 

З неба вже нічого не падало, проте вся земля була всипана, як горохом, блискучими градинками. 

"Яка смакота!" - вигукнув хлопчик і прожогом вибіг на подвірок. 

"Сину, треба одягнутись!" — навздогін гукнула мама, але Дем'ясь уже стояв посеред білого поля, викладеного градинками, яке йому нагадувало татову настільну дошку для шашок, з кожної клітинки якої зиркає на нього біла шашечка. 

Демчик страшенно зрадів. Залишалось нахилитись і зачерпнути долонею спокусливі грудочки. Він так і зробив. 

За мить скрикнув:"Ой!" — градинки, що вляглись у жменьку, різко обпекли морозом. Дем’ян мимоволі випустив з-поміж пальців більшу частину своїх льодових кульок. 

"Схожі на морозиво", — прошмигнуло в голові. Він помаленьку підніс найдорожчий скарб — градинку — до рота — і аж відкинувся назад, після чого різко розвернувся до мами, що завмерла на порозі. 

З кислим виразом обличчя хлопчик розчаровано зиркнув на неньку... і, гублячи слова від внутрішнього плачу, вперше чітко промовив  літеру Р: "Гра. Град”. Трішки постояв мовчком і додав: “Рад. Не. Не виноград", — і побіг, здивований і змерзлий, до завжди теплої й доброї мами, що любить частувати його виноградом. 

"Демцю, хочеш винограду?" - запропонувала мама, яка ніби відчитала думки малюка. "Так", - радісно вигукнув Дем'ясько. І мама відкрила холодильник... 

 

Галина Мирослава. Град. Рад. Дитяче пізнавальне оповідання. Ілюстрація - Green Grapes by Conor Walton.

Оповідання надіслано авторкою спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Ілюстрації:

— Cat Watching City. Painting Print on Wrapped Canvas;

— Green Grapes” by Conor Walton.

 

 

Читайте також на "Малій Сторінці":

Галина Мирослава. Оповідання для дітей
 
Читаймо цікаві дитячі оповідання, подаровані нашим любим читачам відомою львівською письменницею Галиною Мирославою: "Татош", "Окуляри" та багато інших.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

     Більше творів Галини Мирослави на нашому сайті:

Дитячі поезії Галини МирославиГалина Мирослава, у дитячій літературі часто підписувалась як Галка Мир, родом з Червонограда. Пані Галина — з родини вчительки української мови, що фанатично любила свою професію та українську літературу, Мирослави Козак, і дизайнера одягу, шанованого у Червонограді закрійника невеличкого ательє, до якого приїздили шити костюми та плащі навіть зі столиці, Івана Козака. За життя навчалась на різних курсах, як потрібних, так і таких, що були даремною тратою часу, змінювала види діяльності, та єдине, що завжди залишалось незмінним — безмежна любов до української мови та поезії.


Останні коментарі до сторінки
««Град. Рад» — дитяче пізнавальне оповідання від Галини Мирослави (читати та слухати, відео)»:
Даша , 2020-07-11 11:37:53, #
Міра , 2020-07-11 13:15:23, #
ГалинаМирослава , 2020-07-11 15:26:15, #
Ч , 2023-03-23 19:53:39, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 4     + Додати коментар
Топ-теми