Ірина Мацкова. Поезії українською для дітей та дорослих


Ірина Мацкова, українська поетка, яка мешкає у Словаччині. Член Спілки українських письменників Словаччини. Дипломантка Міжнародного літературного конкурсу Коронація слова (2017 - 2019 р.р.)

 

    Ірина Мацкова – потеса, співачка, перекладач – народилася у 1961 році в мальовничому містечку Бородянка на Київщині. Навчалась в Бородянській СШ №1 – тоді ж і почала писати вірші та казки. Закінчила філософський факультет Київського національного університету ім.Тараса Шевченка за спеціальністю "викладач соціально-політичних дисциплін", де пізніше заочно закінчила аспірантуру. Працювала вчителем історії та суспільствознавства в рідному місті, потім – перекладачем у Києві.  У 2008 року пані Ірина переїхала до Словаччини, живе у місті Кошиці.  Є авторкою віршів, мелодій та текстів пісень, які  надруковано: у Словаччині в літературно-мистецькому та публіцистичному журналі Спілки українських письменників Словаччини «Дукля»; у щомісячному журналі для дітей «Веселка» та газеті «Нове життя» – двотижневику Союзу русинів-українців Словаччини, в молодіжному журналі «Істина» (словацькою мовою), в часописі «Разом»; в Україні – в культурологічному просвітницькому тижневику «Слово Просвіти»; в альманасі  «Під крилами любові»; в збірнику Міжнародного поетичного фестивалю «Інтереальність»; в збірнику «33 іпостасі любові».  
    Ірина Мацкова є авторкою віршованих казок, віршів, колискової, загадок, книжки для дітей «Казковий подарунок», виданої в Україні (2015 рік) у тандемі з Ольгою Угнівенко –  художником книги і автором вірша. Книга у 2016 році була  номінована на здобуття премії ім. Лесі Українки; є авторкою поетичної збірки «Прийде Весна» (видавець - Спілка українських письменників Словаччини (2019 рік). 
    Нагороджена дипломами  Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у номінаціях: "Віршовані твори для дітей" (2017 рік), "Пісенна лірика" (2018, 2019 рр.). 
     В Україні зі своєю поетичною та пісенною творчістю Ірина Мацкова виступала на радіо «Культура», на Народному мистецько-історичному фестивалі поезії та пісні «Українські передзвони-5»; в школах, бібліотеках, в Національному музеї літератури України. Приймала участь у благодійних акціях українських письменників та Всеукраїнського Інтеграційного Руху "ВІР в Україну" - Believe in Ukraine по допомозі дітям-сиротам, важко хворим дітям та школярам бібліотеки міста Красногорівка. У Словаччині виступала на радіо та телебаченні в передачах національних меншин із власною творчістю: авторський поетично-пісенний вечір «Фарби осені»; «Різдвяні зустрічі», на «Радіо молодих», Радіо Патрія-Студія Кошиці в передачі «Клуб особистостей». Пані Ірина приймає активну участь у суспільно-громадському житті та культурних заходах міста Кошиці, виступає на благодійних концертах, серед української громади, молоді та жителів різних міст Словаччини, пропагує українську культуру, народні традиції.  Співає в хорі міста Кошиці. Зі своїми рукотворами з вовни і української тематики приймає участь у виставках до Різдвяних та Пасхальних свят та проводить і персональні виставки. Займається волонтерством та благочинністю.
    Ірина Мацкова 
– член Спілки українських письменників Словаччини, член Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України», член Асоціації Жінки Словаччини, кошицький клуб.  
 
 
 
На відео: відома українська поетеса Ірина Мацкова читає свої поезії на народному мистецько-історичному фестивалі "Українські Передзвони-5", 15.11.2014р., Національний музей літератури України.
 
 
 
-----------------------------
 
 
 
 

Ірина Мацкова. Поезії про рідний край. У добірці використано картини Олега Шупляка."Україно, Україно!
Моє серце на світанку
Із тобою, земле мила,
Ти даруєш мені крила!
Ти – мов пісня журавлина,
Що летить за обрій синій
І краса, і сила твоя
Хай зростають знову й знову..."

(Ірина Мацкова)

 

Ірина Мацкова. Присвята захисникам України. Поезії про війну. У добірці використано картини Олега Шупляка"Коли закінчиться війна,
Я хочу тата обійняти,
Сказати сонячні слова
І повести його до хати,

Ти – наш Герой! Тепер щодня
Я буду дякувати Богу 
За мирне небо, за життя,
Всім, хто здобув нам ПЕРЕМОГУ!"

(Ірина Мацкова)

 

Ірина Мацкова. Про справжніх друзів. Казка з книги Казковий подарунок. Художник Ольга Угнівенко."Павучок, павучок, ти – малесенький жучок.
Спати вже давно пора, бо на вулиці – Зима!
За віконцем – тиха Ніч, Казочка давно вже спить.
Іграшки побігли спати, бо втомилися вже грати.
А малята все не сплять та у ліжках гомонять.
Просять Зірочку вони: “Казочку нам розкажи!
Й Павучок нехай прийде, Казочку він нам сплете”..."

(Ірина Мацкова)

 

Ірина Мацкова. Віршована казка Муркотик у Країні Див (з книги Казковий подарунок). Художник Ольга Угнівенко."Прийшов до лісу Котик, такий собі мазун.
Ім'я він мав Муркотик, пухнастенький лизун. 
Вмивав собі він лапки, і хвостик теж вмивав.
Заспав він бідолашний, бо в лісі заблукав.
І сниться Кошеняті уся його рідня – 
І Мама-Киця, й Тато, і Братик, і Сестра.
Вони йому кивають і за собою звуть,
До човника сідають і річкою пливуть... 
"

(Ірина Мацкова)


" Ірина Мацкова. Добірка дитячих віршів, опублікованих у словацькому журналі Веселка. Мудра книжкаМудра Книжка говорила:
- У читанні, друже - сила. 
Якщо любиш ти читати 
Разом з мамою і татом - 
Будеш світом мандрувати 
І дізнаєшся багато:
Про чудовий світ рослин,
І птахів, і риб, тварин..."
(Ірина Мацкова)

Дощик-непосидько. Дитяча пісня. Слова Ірини Мацкової. Музика Миколи Ведмедері (текст, ноти)"Дощик знову розігрався...
Сонце кликати він взявся
І Веселку малювати, 
Щоби радість дарувати."

(Слова Ірини Мацкової
Музика Миколи Ведмедері
)

 

Добірка поезій Ірини Мацкової, присвячених рідній країні"Засвіти мені, ясная зоренько,
Приголуб же мене, моя доленько, 
Щоб ранесенько я пробудилася,
Тихо Богові помолилася,
Божій Матері – нашій Заступниці,
Як навчили нас всі наші праотці,   
Щоб землі я низенько вклонилася
І росою світанку умилася..."

(Ірина Мацкова)

Ірина Мацкова. Дитячі зимові вірші. Малюнки Ольги Угнівенко."Жив собі Сніговичок,
Скільки років мав? Мовчок...
Сніговик був непростий,
Сніговик був чарівний.

В лісі він хатинку мав,
Де сніжинки малював
Всіх їх сріблом посипав
І  ялинки прикрашав..."

(Ірина Мацкова)


Останні коментарі до сторінки
«Ірина Мацкова. Поезії українською для дітей та дорослих»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми