"Хрестик з косою підкладкою" (непрозорий рахунковий шов художнього вишивання), техніка виконання


НЕПРОЗОРІ РАХУНКОВІ ШВИ ХУДОЖНЬОГО ВИШИВАННЯ

ХРЕСТИК З КОСОЮ ПІДКЛАДКОЮ

 

Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, ведемо її по діагоналі вправо і вниз через 2 нитки піткання і 4-6-8 ниток основи. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї 2 нитки піткання, виводимо на лицьову сторону (утворився діагональний стібок зліва направо через пропущені нами 4-6-8 ниток основи). Від місця виколу ведемо голку з робочою ниткою по діагоналі вліво і вниз через 2 нитки основи та піткання, вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо 2 нитки піткання паралельно попередньому набору. Виводимо голку на лицьову сторону і таким способом накладаємо косі, рівномірні, діагональні стібки справа наліво і вниз до кінця нижнього косого стібка. Наприкінці вколюємо голку і виводимо її відповідно до рисунка орнаменту для накладання наступного діагонального стібка.

Хрестик з косою підкладкою, непрозорий рахунковий шов художнього вишивання, техніка виконання

При цьому з лицьової сторони утворюються косі хрестики із спільною основою, підкладкою (косим діагональним стібком зліва направо і вниз).

Хрестик з косою підкладкою, непрозорий рахунковий шов художнього вишивання, техніка виконання

Хрестик із косою підкладкою широко використовують для заповнення в орнаментах великих площин при декоруванні диванних подушечок, килимків, покривалець та інших інтер’єрних виробів.

 

На малюнку нижче: фрагменти вишивок чоловічих сорочок, виконаних рахунковими швами:

 

Рахункові шви, характеристика, Непрозорі рахункові шви художнього вишивання, Оксамитовий шов, техніка виконання шву

 

За матеріалами: К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник (техніки, методологія, методика). Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 рік, стор. 85 - 86, 103.

 

Більше про вишивання з книги Катерини Сусак та Ніни Стеф’юк:

 

рукоділля, вишивання, історія вишивання, традиції вишивання, техніка виконання вишивки, схеми вишивання, майстер-класи з вишивання
Пропонуємо до розгляду унікальний навчальний посібник з вишивання, в якому досконало представлено історію та традиції цього мистецтва, а також практично і графічно відтворені та детально описані давно забуті шви: ключове шитво, шов ріжкатий, ключка, парована ключка, заігліно, верхоплут гуцульський, шов кучерявий, колодки-II, шов кочелистий, штепування, навиване тощо. Приєднуйтесь до наших уроків з вишивання за допомогою цієї чудової книги.

Останні коментарі до сторінки
«"Хрестик з косою підкладкою" (непрозорий рахунковий шов художнього вишивання), техніка виконання»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми