Українська народна легенда "Місто Сміла"


МІСТО СМІЛА

Легенда


Українська народна легенда, Місто Сміла, герб міста СмілаКолись Сміла була в руках у польських панів. Володіли нею Любомирські, Потоцькі й інші вельможі. Козаки невпинно вели з ними війну за місто. Важкі були битви. Багато разів брали вони смілянський замок, і кожного разу поляки відбирали його назад.
Козаки почали вже занепадати духом. Та ось до них у табір прийшла незнайома жінка-козачка. Молода, красива й відважна. Вона виступила із закликом продовжувати боротьбу з поневолювачами краю:
— Що ви за лицарі, що не можете витурити якихось зайд *1, що прийшли на землю, политу кров’ю і потом, засіяну кістками наших славних предків! Нехай ганьба впаде на голови малодушних!
І полум’яна українка кинулась на приступ фортеці. Козаки всі як один — за нею. Після короткої кривавої сутички замок був узятий.
З того часу і почали називати це місто Сміла на честь сміливої козачки, ім’я якої так і залишилося невідомим.

*1    Зайди — тут: приблуди; люди, які прибули звідкись.

За матеріалами: О. Я. Савченко. Літературне читання. 4 клас. Підручник для загальноосвітніх навчальних закладів. Малюнки Марини Крюченко. Київ, видавничий дім «Освіта», 2015 рік, стор. 15 - 16.

 

 

Більше міфів та легенд на "Малій Сторінці":

Міфи та легенди
Міфи складалися в різних народів у сиву давнину, на перших ступенях розвитку людської культури, ще до винаходу письма, до того, як з'явилися науки. Їх можна розглядати як наївні спроби пояснити явища дійсності, що оточувала первісних людей, як спроби витлумачити причини і наслідки цих явищ. Ми відрізняємо міф від літературного оповідання, навіть зовсім фантастичного, бо у міфа не було автора, якоїсь однієї людини, що його б вигадала. Міф — наслідок колективної творчості народу. Міф ми відрізняємо й від дитячої казки, бо він не призначався для дітей, і в його правдивість вірили як ті, хто його переказував, так і ті, хто слухав переказ. Нарешті, міф ми відрізняємо й від власне історичного оповідання. В нашій сучасній мові міфом ми називаємо щось недійсне, неправдоподібне, нереальне, вигадане, таке, чого не було в історичній дійсності.

Останні коментарі до сторінки
«Українська народна легенда "Місто Сміла"»:
маша , 2018-09-17 18:35:18, #
Даша , 2019-09-10 16:05:59, #
4 класниця , 2019-10-20 12:46:19, #
Єгор , 2022-05-30 10:07:08, #
Єгор , 2022-05-30 10:08:04, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 8     + Додати коментар
Топ-теми