Тарас Шевченко і сучасність: добірка пісень на слова Великого Кобзаря


Для більшості українців знайомство з творчістю Тараса Шевченка починається зі школи. Та часто через заштамповані фрази про Кобзаря, там воно й закінчується. Однак, впродовж останніх років все частіше можна почути Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви. Таким чином, ми по-новому або ж взагалі вперше по-справжньому відкриваємо для себе Шевченка актуального та модного... Слухаймо!


 

Тарас Шевченко і сучасність, добірка пісень на слова Кобзаря, рок-гурти співають Шевченка

 

СКРЯБІН

"Знайомство з шевченковою творчістю за посередництва сучасної музики може багатьох байдужих спонукати по-новому глянути на Тараса Шевченка, його творчість та й поезію взагалі", казав Кузьма Скрябін. Гурт записав пісню "Мені однаково" на слова однойменного вірша Кобзаря.

 


  
 

 

 

---------------------

 

 

 

Тарас Шевченко і сучасність, добірка пісень на слова Кобзаря, рок-гурти співають Шевченка

 

KOZAK SYSTEM

Kozak System – український гурт, що виник у лютому 2012 року. Тоді в музикантів відкрилося нове дихання та з гурту "Гайдамаки2 вони перетворилися на "Kozak System". У своєму дебютному альбомі "Шабля" музиканти ставлять поряд вірші культових сучасників з народними текстами і творчістю Тараса Шевченка. До альбому ввійшла пісня під назвою "Гайдамацька" на слова Кобзаря.

 

 

 

 

---------------------

 

 

 

Тарас Шевченко і сучасність, добірка пісень на слова Кобзаря, рок-гурти співають Шевченка


ТАРТАК

У новий альбом "Ввічність", який гурт презентував у грудні минулого року, ввійшло 15 треків, які просякнуті соціальною тематикою та є певним творчим відображенням подій в Україні останніх років. Приємний подив у шанувальників викликала пісня "Косар". Це єдина пісня в альбомі, автором тексту якої є не Олександр Положинський. "Косар" - це вірш Т.Г. Шевченка, який завдяки гурту "Тартак", отримав рок-звучання. 

 

 

 

 

 

---------------------

 

 

 

Тарас Шевченко і сучасність, добірка пісень на слова Кобзаря, рок-гурти співають Шевченка

 

БАНДУРБЕНД

Бандурбенд – український музичний гурт, заснований у 2005 році в місті Харків. Грає у стилі роко-хопо-фанко-фолк, з елементами рок-н-ролу, рейву, реггі та етніки українською мовою.
Вони популяризують призабуті українські народні пісні надаючи їм нового сучасного звучання. Вирішили виконувати й вірші Шевченка в рок обробці, тому що дуже люблять свою країну та хочуть її прославити. Вони виконують пісні: "Думи мої думи" та "Тече вода з-під явора".

 

 

 

 

 

---------------------

 

 

 

Тарас Шевченко і сучасність, добірка пісень на слова Кобзаря, рок-гурти співають Шевченка

 

МУЗИЧНИЙ ПРОЕКТ "KOBZAR"

Проект "KOBZAR" - це дует, створений Юлією Нагірняк та Євгеном Берездецьким, з метою не тільки вшанувати легендарного поета та художника, а й показати молодому поколінню Шевченка з іншого, сучасного боку. Музика до пісні створена Євгеном, а Юлі належить чарівний вокал. Відео - робота талановитих операторів Юлії Микитюк та Андрія Мончака. 

"Взагалі Тарас Григорович - надзвичайна постать для української культури, а його творчість - це цілий мікрокосмос пророцтв, переживань та роздумів. Обираючи вірш для пісні, я зупинилася на медитативному творі "Муза". От просто перечитала і сказала "Все, цей будемо співати")). І ми так і зробили - буквально три коротенькі репетиції і пісня наче чекала на свою появу)). Cподіваюся, що вона вірно передає настрій віршу, бо відчуття ж у кожного свої, особливі" - розповідає Юля. Пісню на вірш "Муза" Тараса Шевченка виконують Євген Берездецький та Юлія Нагірняк:

 

 

 

 

 

---------------------

 

 

 

Тарас Шевченко і сучасність, добірка пісень на слова Кобзаря, рок-гурти співають Шевченка

 

КОМУ ВНИЗ

Легенди українського готичного року "Кому вниз" випустили альбом під назвою "4: Шевченко". Основою для створення композицій альбому стали відомі твори письменника. Досі гурт мав п’ять творів на слова Тараса Шевченка: "Микита Швачка", "До Основ’яненка", "Розрита могила", "Не нарікаю я на Бога" та "Суботів", що став першим широковідомим твором команди. До нової ж збірки "4" увійшли уривки: з "Княжни", "Хустини", "Холодного Яру", "У казематі" та з "Осії. Глави XIV".

 

 

 

 

---------------------

 

 

 

Тарас Шевченко і сучасність, добірка пісень на слова Кобзаря, рок-гурти співають Шевченка

 

Окрім названих, насправді є ще чимало українських музичних колективів та сольних виконавців Шевченкової поезії, результатом роботи яких ми маєм сотні переспівів та сучасних композицій. Найяскравішими з них є дует "Сестри Тельнюк". Пісні Галі і Лесі Тельнюк на тексти Тараса Шевченка складають цикл "Наш Шевченко". 

«"Наш Шевченко" — не данина моді. Ми не намагаємося вскочити у тренд. Ми просто визріли для того, щоби спробувати заспівати поезію Тараса Шевченка. Сподіваємося на підтримку і самого Тараса Григоровича, його Духа. З чистим серцем та зі світлими думками ми почуємо його голос» – сестри Тельнюк.

 


 За матеріалами: http://www.uamodna.com/

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Пісенна Шевченкіана: поезії Тараса Шевченка у музичних творах

Пісенна Шевченкіана, поезії Тараса Шевченка у музичних творах, вірші Тараса Шевченка перекладені на музику, відеоВідомо, що на поезії з «Кобзаря» Тараса Шевченка створено понад 250 творів різних музичних форм, авторами яких є понад 120 композиторів. Українські композитори почали перекладати на музику тексти Тараса Шевченка ще за його життя. Одним із перших був С. Паливода-Карпенко, який створив оперу «Катерина»(1858). Пізніше Аркас Микола Миколайович (старший) створив однойменну оперу «Катерина», яка стала більш відомою. Микола Лисенко створив 92 твори на поезії Т.Шевченка. Сучасні митці переспівують Шевченка і популяризують його твори серед школярів та молоді. Пропонуємо до  вашої уваги кілька пісень на слова Великого Кобзаря у виконанні відомих українських виконавців.

 
 
                                                       Твори Тараса Шевченка

твори ШевченкаУже для багатьох поколінь українців — і не тільки українців — Шевченко означає так багато, що сама собою створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, в нас. Та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике й вічне — невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з буттям рідної держави продовжується нею, вбираючи в себе нові дні й новий досвід народу, відгукуючись на нові болі та думи, стаючи до нових скрижалей долі. Він росте й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічному шляху до Шевченка...

 
Музика

"Музика - це мова почуттів."  (Ліна Костенко)  

Цікаві статті, музичні новини та відео збиратимемо у цьому розділі нашого сайту.


Останні коментарі до сторінки
«Тарас Шевченко і сучасність: добірка пісень на слова Великого Кобзаря»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми