Історико-просвітницький проект «Бункер». Фільм 3. Повстання під проводом Северина Наливайка (1594-1596 рр.)


Мистецьке збіговисько Delirium. Володимир Ухач. Історико-просвітницький проект Бункер. Фільм 3. Повстання під проводом Северина Наливайка (1594-1596 рр.)

 

Товариство, кипить робота над новими історичними проектами. А поки ми будемо знайомити вас із вже готовими роботами. Тож, вашій пильній увазі третій випуск історико-просвітницького проекту «Бункер».

Чим він цікавий? Все дуже просто. Окрім подій, що відбулися  425 років тому, в далекому туманному, козацькому минулому. У випуску ми поговоримо також і про історичну персону, життя якої окутано мрякою загадковості.

Пильній увазі всім фанатам історії – козацьке повстання під проводом Северина Наливайка, котре тривало з 1594-го по 1596 рік та було зумовлене спробою закріплення утримання у складі коронного війська козацьких підрозділів, а також визнання козацьких порядків.

У випуску ви дізнаєтеся про походження Северина Наливайка, становлення його, як провідника війська запорізького, та повстання проти шляхти.

 

На відео: БУНКЕР. Повстання під проводом Северина Наливайка (1594-1596 рр.).

 

Деякі історики твердять, що Северин Наливайко походить з смт. Гусятина, яке знаходиться в безпосередній близькості до локації нашого проекту. Більше кажучи, смт. Гусятин (до введення нових адмінреформ) був районним центром, в якому розташоване наше рідне місто Копичинці. Отож тема, крізь призму історії також, можна рахувати, вважається рідною та цікавою для поглибленого вивчення.

 

Мистецьке збіговисько Delirium. Володимир Ухач. Історико-просвітницький проект Бункер. Фільм 3. Повстання під проводом Северина Наливайка (1594-1596 рр.)

 

Мистецьке збіговисько Delirium. Володимир Ухач. Історико-просвітницький проект Бункер. Фільм 3. Повстання під проводом Северина Наливайка (1594-1596 рр.)

 

 

Якщо вас цікавить епоха козацтва, то цей випуск - саме для вас. Він відкриє вам долю персони та роки цілого повстання. Дивлячись цей фільм, ви перегортатимете сторінки життя Северина Наливайка та його боротьби,  дізнаєтеся причини та умови. А також для вас відкриється завіса таємниці смерті козака.

Можливо не так дослівно та докладно, як би хотілося, але це спонукатиме вас дізнатися більше із додаткових джерел, що є дуже важливим для нашому проекту.

Третій випуск у своїй будові трохи відрізняється від попередніх двох, подаючи інформацію у зміненому форматі. Хоча умовно я враховую його у першу трійку (так би мовити початкову фазу нашого проекту), що не вирізняється графічним наповненням, а веде чисто змістове навантаження.

Саме цей випуск закінчує цю фазу. А далі на вас чекатимуть випуски зовсім іншого формату.

Щиро Ваші, Мистецьке збіговисько «Delirium».

 

 

 

Більше важливих історичних фактів дізнавайтеся у блозі:

Хто не знає свого минулого - той не вартий майбутнього. Блог історично-просвітницького проекту Бункер від Мистецького збіговиська Delirium. "Історико-просвітницький проект «Бункер» створений Мистецьким збіговиськом «Delirium» у 2018 році. Метою проекту є популяризація української історії, як одного з головних елементів національної ідентифікації. Бо «хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього» - слова, які є ключовими у розповсюдженні проекту. Все почалося дуже просто, як завжди - з ідеї. Ідеї, чи не створити нам історичні ролики, які б розповідали про звитягу боротьби за незалежність України, крізь призму часу і у сьогодення. Перші випуски, були так би мовити більш аматорськими намаганнями вибрати формат проекту, і ось уже починаючи з четвертого-п’ятого – сформувавши бачення, які повинні бути відеоролики, ми почали плідну працю для досягнення своєї мети. На даний час нами створено дев’ять робіт, що у своєму часовому проміжку зачіпають різні епохи, від козацької до теперішніх часів. Кожен з випусків розповідає про один із елементів історії України, більш чи менш ключовий, але важливий..." (Володимир Ухач)

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Володимир Ухач. Три патрони (збірка патріотичних віршів)

 "Моя Україна не зубожіла,
Досить стогнати!
ЇЇ вічна слава вогнем не згоріла – 
Треба лиш знати.
Моя Україна стрічає світанки
У променях бою.
В її поєдинках загоюють рани
Могутні герої.
Моя Україна не тужить,
Вона здобуває!
Хто землю осквернить, спаплюжить,
В блаженному гніві палає..." 

(Володимир Ухач)

 

 

 

-------------------------

 

 

Заходьте на сторінки Мистецького збіговиська "Delirium" у соціальних мережах:


Канал Ютуб: 

https://www.youtube.com/channel/UCVCF...

Сторінки ФБ: 

https://www.facebook.com/DeliriumVideo/ 

https://www.facebook.com/vova.uhach 

https://www.facebook.com/yra.uhach

Інстаграм: 

https://www.instagram.com/delirium_vi... 

https://www.instagram.com/volodimiruk... 

https://www.instagram.com/yra_uhach/

 


Останні коментарі до сторінки
«Історико-просвітницький проект «Бункер». Фільм 3. Повстання під проводом Северина Наливайка (1594-1596 рр.)»:
Володимир Ухач , 2019-11-13 22:25:49, #
Тетяна , 2019-11-14 10:41:23, #
Юрій Рудницький , 2019-11-15 13:26:26, #
Володимир Ухач , 2019-11-15 15:17:24, #
Надія Петрівна , 2019-11-16 15:26:12, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 8     + Додати коментар
Топ-теми