Людмила Федорова. СІК. М. В. Гоголь, комедія «Ревізор». Засоби комічного у творі. Специфіка художнього конфлікту і жанру п’єси


Людмила Федорова, викладачка світової літератури. СІК. Микола Васильович Гоголь, Ревізор. Засоби комічного у творі. Специфіка художнього конфлікту і жанру п’єси

 

 Людмила Федорова

СІК. Микола Васильович Гоголь, «Ревізор».

Засоби комічного у творі. Специфіка художнього конфлікту і жанру п’єси 


І. Пропедевтика перцепції

Чому клоун так розмальовує свою зовнішність? Що відбувається із рисами обличчя клоуна? Які емоції викликає такий макіяж?

«… Мне жаль, что никто не заметил честного лица, бывшего в моей пьесе. Да, было одно честное, благородное лицо, действовавшее в ней… Это… лицо был – смех» (Микола Гоголь)

Саме через невміння драматичних акторів зіграти на сцені політичний цирк, а глядачів побачити – відбувається «репріманд». Перефразовуючи слова класика, можна сказати: всі сучасні комедійні шоу вийшли із «Ревізора».


ІІ. Складання діаграми «Сценічна арена N» (робота з теорією та текстом).

 

Людмила Федорова, викладачка світової літератури. СІК. Микола Васильович Гоголь, комедія Ревізор. Засоби комічного у творі. Специфіка художнього конфлікту і жанру п’єси

* Реприман тут: неприємність (від франц. reprimande - буквально: догана).

ІІІ. Рефлексія. Створення галереї масок героїв п’єси (графічно, словесно або метафорично).

IV. Д/з. Прочитати повість «Шинель».

 

Завантажити СІК у форматі doc.zip.

 

Матеріали люб'язно надіслано автором спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Детальніше читайте на сайті Людмили Федорової: https://sites.google.com/

 

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки
Матеріал цього блогу буде цікавий для усіх вчителів, що крокують у ногу з часом. 
 
 
 
 

Синтез-уроки - уроки майбутнього

Біуроки. Синтез-уроки - уроки майбутнього. Урок, результатом якого є зовсім нове утворення, домінантами котрого виступають не стільки зовнішні чинники, а скоріше взаємопроникнення їх і взаємовплив – стане предметом розгляду в нашому блозі. Тобто синтез не як агрегат, а як «творчий синтез». В синтез-уроках реалізуються філософські аспекти нової педагогіки, де вчитель та учень працюють в тандемі як дослідники, відкривачі нових граней того чи іншого предмету. Маємо надію, що спільна робота в такому руслі принесе багато користі для всіх педагогів, викличе жвавий діалог і бажання поділитися власними досягненнями. Девізом нашого блогу нехай стануть слова: «Йти потрібно так, щоб не здіймати пороху». Ціль ресурсу – не феєрія нових технологій, а усвідомлена робота на виявлення прихованих властивостей у звичних речах, на вироблення назрілих поглядів щодо них.

Останні коментарі до сторінки
«Людмила Федорова. СІК. М. В. Гоголь, комедія «Ревізор». Засоби комічного у творі. Специфіка художнього конфлікту і жанру п’єси»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми