Вступне слово до Антології англомовного дитячого фольклору "Матінка Гусиня"


“Матінка Гусиня” – найбільш цитована англомовна книга


У кожного народу життя дитини від народження і аж до юності супроводжує дитячий фольклор – зібрання колискових пісень, віршів, забавлянок, закличок, прозивалок, загадок, лічилок, скоромовок, звуконаслідувань, покликаних сприяти формуванню фізичних, розумових та моральних якостей дитини та її підготовці до суспільно-корисної діяльності в дорослому житті.
В англомовних країнах (Великобританії, Ірландії, США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії) антологія дитячого фольклору отримала назву “Матінка Гусиня”, що стала улюбленою книгою не одного покоління. Як писав Корній Чуковський у своїй книзі “Від двох до п’яти”, “віршики ці просівались через тисячі сит, перш ніж із них утворився єдиний всенародний пісенник, без якого неможливо уявити дитячі роки англійських, шотландських, австралійських, канадських дітей.”
Якщо й існувала реальна матінка Гусиня, то це могла бути, на думку багатьох дослідників, королева франків Берта, що опікувалась дітьми й особисто займалась вихованням власного сина, майбутнього короля Священної імперії Карла Великого (742–814), прозвана в народі Бертою Велика Ступня і Королевою Гусяча Лапа. Першою книжкою, в назві якої з’являється матінка Гусиня, була видана в 1697 р. збірка із десяти казок французького автора Шарля Перро, що мала підзаголовок “Казки моєї Матінки Гусині” і на обкладинці якої була зображена стара жінка, що розповідає дітям казки. Через 30 років ця книжка була перекладена на англійську мову, а в 1760 р. вперше з’являється збірка віршів і пісень для дітей “Мелодії Матінки Гусині”. З того часу “Матінка Гусиня” видавалась дуже багато разів, щоразу поповнюючись новими творами.
“Матінка Гусиня” міцно посіла належне їй місце в англомовній літературі, справляла і продовжує справляти потужний вплив на її розвиток. Вона належить до найбільш цитованих книг, рядки з неї часто використовуються в ролі епіграфів і заголовків, окремі вірші та сюжети органічно входять до складу інших літературних творів (як приклад можна навести “Алісу в Країні Чудес” і “Алісу в Задзеркаллі” Люїса Керрола). Багато віршів цієї книги відносяться до т.з. поезії нонсенсу, для якої характерні розрив усталених зв’язків між речами та подіями, перевертання довкілля “вверх ногами”, заміна звичного порядку порядком “навиворіт”, іронія, жарт, словесна гра. Важко переоцінити той вплив, який має ця книга для духовного розвитку тієї частини людства, що спілкується англійською мовою.

Вступне слово Віктора Марача

 

  Дивіться більше:

Марач Віктор СильвестровичУ кожного народу життя дитини від народження і аж до юності супроводжує дитячий фольклор – зібрання колискових пісень, віршів, забавлянок, закличок, прозивалок, загадок, лічилок, скоромовок, звуконаслідувань, покликаних сприяти формуванню фізичних, розумових та моральних якостей дитини та її підготовці до суспільно-корисної діяльності в дорослому житті. В англомовних країнах (Великобританії, Ірландії, США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії) антологія дитячого фольклору отримала назву “Матінка Гусиня”, що стала улюбленою книгою не одного покоління.


Останні коментарі до сторінки
«Вступне слово до Антології англомовного дитячого фольклору "Матінка Гусиня"»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми