Василь Сухомлинський, "Як хлопці мед поїли" (оповідання)


Василь Сухомлинський

ЯК ХЛОПЦІ МЕД ПОЇЛИ

Оповідання

 

Василь Сухомлинський, оповідання Як хлопці мед поїлиМати послала Олега й Романа до дідуся. Він у сусідньому селі живе. Зраділи близнята: давно не були в дідуся. "У нього в садку яблука смачні, ото вже поласуємо",— думають хлопці. Принесли дідусеві нову вишиванку, що мати передала. Подякував дідусь і каже:
— Ідіть, діти, в садок, їжте яблука.
Побігли Олег і Роман у садок. Вилізуть на одну яблуню, зірвуть кілька яблук, з'їдять... а на другій ще смачніші, так і ваблять око.
Наїлися хлопці яблук, а дідусь поставив на столі тарілку меду. Взяли вони по ложці й не можуть більше.
Зібралися хлопці додому. Дає дідусь баночку меду й каже:
— Хай і мама покуштує.
Василь Сухомлинський, оповідання Як хлопці мед поїлиПішли хлопці. Дорога далека. Захотілося їсти. Сіли під вербою, з'їли трохи меду.
Та й знову йдуть. Захотілося їсти ще дужче. Ще сіли, наче й небагато з'їли, а меду лишилося тільки на денці.
Ще раз сіли. Баночка й спо- рожніла.
Підійшли вже до хати, сіли під явором та й думають: "Що ж мама скаже?" Вийшла мати з хати, дивиться — хлопці сидять і плачуть.
— Чого це ви, хлопці, плачете? — здивувалася мати. Розповіли хлопці, як мед поїли. Мама зраділа, сміється. Хлопці дивуються та й питають:
— Мамо, чого ви радієте?
— Того, що ви плачете...

За матеріалами: "Джміль". Квартальний журнал для дітей, їхніх батьків і педагогів. Додаток до журналу "Дошкільне виховання". Малюнки Лариси Горошко. Київ, Видавництво "Світич", 2003, № 3, стор. 10 - 11.

 

Більше творів  для дітей Василя Сухомлинського на нашому сайті:

Василь Олександрович Сухомлинський - видатний український педагог, письменник і публіцист.У 1926 - 1933 роках В. О. Сухомлинський навчався у Василівській семирічній школі, де був одним з кращих учнів. Вчився добре, старанно, любив читати, гарно малював. Щоб зібрати гроші на книги, фарби, зошити, разом з однолітками та братами ходили на Новий рік посівати та щедрувати, а літом працював у колгоспі. У дитячому садку, який діяв в колгоспі на період літніх канікул йому доручали бути помічником вихователя. Він доглядав малюків, розповідав їм казки, читав книжки, проводив веселі ігри. Тому і вибір професії був не випадковий.

Останні коментарі до сторінки
«Василь Сухомлинський, "Як хлопці мед поїли" (оповідання)»:
Ваня , 2017-12-13 12:23:20, #
Федір , 2018-11-06 16:24:54, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 2     + Додати коментар
Топ-теми