Блог видавництва "Ранок": усе, що ви хотіли знати про аудиокниги. Як #Слухатисерцем. Чому "читати вухами" приємно та користно?


 

Блог видавництва Ранок. Юлія Валова, журналістка. Усе, що ви хотіли знати про аудиокниги. Як #Слухатисерцем. Чому читати вухами приємно та користно?

 

 

УСЕ, ЩО ВИ ХОТІЛИ ЗНАТИ ПРО АУДИОКНИГИ

ЯК #СЛУХАТИСЕРЦЕМ

ТА ЧОМУ "ЧИТАТИ ВУХАМИ" ПРИЄМНО ТА КОРИСТНО?

 

Нещодавно народився на світ новий проєкт "Слухати серцем", створений для дітей, у першу чергу малечі з вадами зору, яка прагне читати книжки, але не має для цього можливостей. Чому така назва? Бо ініціатори проєкту вирішили з душею підійти до розв'язання проблеми та допомогти діткам поринути у фантастичний книжковий світ, з його талановитими та сміливими героями, неймовірними пригодами, закрученими сюжетами та повчальними історіями. Маються на увазі аудіокнижки, записані за творами сучасних українських дитячих письменників, які вже готуються до друку у видавництві дитячої літератури "Ранок" та найближчим часом будуть озвучені професійними журналістами, акторами, теле- та радіо ведучими. А далі, усі охочі слухатимуть голоси книжок та отримають вільний доступ до творчої добірки у вигляді аудіобібліотеки, представленої 11 новими виданнями.

Добірка книжок розподілена за віковими групами та орієнтована на читачів від дошкільного до старшого шкільного віку. За задумом керівника проєкту Мар'яни Гончарової-Горянської укладання бібліотечки "Голоси книжок" сприятиме гармонійному розвитку дітей та знайомству з новинками української літератури. Добираючи матеріал для озвучування, ініціатори проєкту намагалися акцентувати увагу на творах, у яких йдеться про сучасний світ, комунікацію, нові технології та гаджети, усе те, з чим діти зіштовхуються у соціальному середовищі. Йдеться про книги:


Для дошкільнят:

1. Давай-но дружити! (Анастасія Меренкова)

2. Мій супердідусь (Геннадій Меламед)

3. Білченя, яке шукало свою справу (Юліта Ран)

4. Совеня, яке водило на прогулянку луну (Єва Сольська)

5. Читаємо перед сном. (Збірка) Єва Сольська, Каспарова Ю., Козиренко М., Моніч О., Руднєва Г., Трофимова К., Юліта Ран

 

Для дітей молодшого шкільного віку:


6. Велика мандрівка (Геннадій Меламед),

7. Феї та елексир щастя (Юліта Ран),

8. Білки, шкіпер, альбатрос, або Історія про те, як виник сноубординг (Єва Сольська),

9. Ведмежа риболовля (Геннадій Меламед)

Для дітей середнього шкільного віку:

10. НЛО за селом (Наталя Бонь),

11. Чубзики (Сергій Лоскот)



І найголовніше, бібліотечки "Голоси книжок" не тільки розміщуватимуться у вільному доступі на сайті видавництва "Ранок" та аудіобібліотеки "Ліхтар", але й відправляться під Різдвяні ялинки дітлахам з проблемами зору — вихованцям 12 спеціалізованих дитячих будинків України.

А поки магічна процедура народження аудіокнижок триває, хочу розповісти трохи з історії створення аудіокниги, її походження та позиціювання книжок, що "читають вухами" на світовій книжковій мапі.

Отже, не зважаючи на усе ще рідкісність в Україні, у світі аудіокнига займає дуже перспективну позицію. За оцінками консалтингової компанії Deloitte, обсяг світового ринку аудіокниг щороку зростає на 25% і складають на кінець 2020 року $ 3,5 млрд. Найбільший у світі ринок аудіокниг існує в Америці. На другому місці — Китай. За ним йде Німеччина, яка відстоює за собою право країни, що першою у 1954 році записала аудіокнигу — відомий твір "Фауст" геніального філософа та поета Йогана Волфганга Гетте. Водночас, деякі експерти віддають "пальму першості" американцям, вважаючи що саме вони у 1933 році записали на грамплатівку книгу антрополога Джорджа Харрінгтона про перші поселення корінного населення Америки. І саме мешканець заокеанської країни Томас Едісон у 1877 році під час презентації свого «фонографа» запропонував використовувати його в тому числі й для створення "книжок, що говорять". Перші записи, створені у 19 столітті тривали не більше 4 хвилин. Але з появою грамплатівок їх тривалість збільшилася втричі. Цього було достатньо для декількох віршів або одного невеликого оповідання. А любителям більш об'ємних творів довелося почекати ще пару десятків років до появи радіомовлення. І тільки у 20 сторіччі аудіокнига, на фоні розвинених технологій почала швидко відвойовувати простір в книжковій царині.

Сьогодні аудіокниги задовільняють потреби дуже широкої аудиторії. Серед шанувальників аудіо формату є діти й дорослі, підлітки та люди похилого віку. Вважається, що найбільше їх люблять ті, хто відносить себе до аудіалів, часто зайнятих кількома справами одночасно, або водіїв автомобілів, які проводять багато часу в дорозі та заторах. Але найголовнішими шанувальниками аудіокнижок є люди з вадами зору та люди з обмеженими можливостями руху. Для них аудіокниги стають єдиною можливістю насолодитися гарною літературою.

Чому ж аудіокнига є настільки популярною для читачів? Фахівці вважають, що крім економії часу, книги в аудіоформаті мають цілу низку приємних і корисних особливостей. Вони допомагають дбати про здоров'я, знижуючи навантаження на зір і загальний рівень стресу. Сприйняття сюжетів знайомих (і не дуже) творів на слух формує в мозку нові асоціативні зв'язки, тренує увагу і змушує мислення працювати трохи інакше. Ба більше, нещодавно вчені з'ясували, що інформація, отримана шляхом прослуховування, засвоюється переважною більшістю людей набагато краще, ніж під час читання. В деяких країнах навіть шкільні підручники почали видавати у двох форматах — традиційному друкованому та аудіо.

Насамкінець, повертаючись до проєкту "Слухати серцем" хочу зазначити, що звісно 11 аудіокнижок сучасних дитячих письменників, що створює його команда не в змозі задовольнити потреби в аудіочитанні для дітей. Але це тільки початок. Задумуючи здійснити свого роду маленьку революцію на ринку дитячої літератури ми планували зачепити спільноту, донести важливість інноваційних рішень та прогресивних дій, які, як вже багато років є популярними у Світі. Отже, 11 мають примножитися та перетворитися у 111, а далі рахунок сучасних дитячих аудіотворів піде на тисячі. Хто ж нам заважає мріяти та перетворювати мрії на реальність?

Юлія Валова, журналістка

 

 

Більше цікавого знайдете у блозі видавництва на нашому сайті:

Блог видавництва Ранок - найцікавіше та найактуальніше.Друзі, вас вітає численна команда видавництва «Ранок»! Ми раді запропонувати високоякісну навчальну та дитячу літературу, створену провідними фахівцями своєї справи. Крім друкованої продукції, видавництво «Ранок» випускає книги і в електронному вигляді. Ми пишаємося співпрацею з відомими видавництвами Європи і Америки, а партнерство з голлівудськими студіями The Walt Disney Company і Pixar Animation Studios — приємний бонус у вигляді прекрасних дитячих ігор та книг. Педагоги України вважають наші книги найкращими, а багато бібліотек мають у своєму арсеналі весь асортимент дитячої літератури та навчально-методичних посібників для учнів та вчителів. Як лідер серед вітчизняних видавців, «Ранок» увійшов до Європейської асоціації видавців навчальної літератури і є наразі єдиним представником України! Ми пишаємось, що протягом багатьох років видавництво отримує безліч нагород і премій. «Ранок» — це величезний простір для розумних і талановитих людей, одним словом, для всіх вас! Тож, єднаймося, друзі!

Останні коментарі до сторінки
«Блог видавництва "Ранок": усе, що ви хотіли знати про аудиокниги. Як #Слухатисерцем. Чому "читати вухами" приємно та користно?»:
Ольга , 2020-12-04 14:17:39, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми