Як поводитися в кризовій ситуації. Поради психолога


Заробляти на паніці вміли у всі часи. Згадаємо, наприклад, набори предметів першої необхідності для "кінця світу"… Інстинкт самозбереження, що рухає масами, мотивує людей на вкрай необачні вчинки.
Як казав Джек Лондон, паніка, що охоплює людину, коли вона в натовпі й розділяє загальну долю, не така жахлива, як страх, пережитий на самоті. Втім, саме колективна паніка, що переростає у психоз, найнебезпечніша. І сприяють цій паніці, хоч як дивно, Інтернет і засоби масової інформації. Почуття тривоги з приводу інфляції чи падіння національної, безробіття та воєнних дій часто посилюється із кожним днем.


поради психолога
 

"Переглядаючи картинку новин, слухаючи про те, що відбувається, — як правило, про трагічні події, людина підсилює враження за рахунок власних емоційних порогів, — пояснює психолог Ольга Дульдієр. — Допоміжним підсилювачем стає досвід, пережитий опонентом у такій самій або аналогічній ситуації. Здатність додумувати, нарощувати трагізм, фантазувати завершує картину події. Якщо йдеться про кількох потерпілих — ми вже уявляємо десятки, сотні, тисячі. Знесло цунамі дах — ми "бачимо" вже зруйноване місто. Пусковими механізмами до такого сприйняття є слова-акценти. Як правило, це "діти", "вагітні", "кров", "смерть", "бездомні тварини". Тобто те, що може викликати співчуття, жалощі…".
"Дива" творить і т.зв. інстинкт самозбереження. Знаючи з історії минулого про катаклізми, війни і руйнування, людина глобально готова "убезпечити" себе від різного роду трагедій. Це те саме, що готувати теплий одяг на випадок холодів, робити запаси на зиму, збирати "заничку" на "чорний день".
"Паніка — це своєрідний напад, посилений тривогою і страхом, — продовжує психолог. — У такі хвилини в людини може підніматися рівень цукру в крові, з'являтися нудота, підвищуватися кров'яний тиск. Іншими словами, почуття паніки, що переростає у психоз, супроводжується фізіологічними аномаліями, погіршенням здоров'я. Гострі і регулярні панічні розлади загрожують серйозними захворюваннями як імунної, кровоносної системи, так і розладами психіки".
Масовий психоз небезпечний тим, що він "затягує". По-перше, спостерігаються психофізичні деструкції відразу кількох людей (десятків, сотень, тисяч), по-друге — вирва розширюється, втягуючи у свої глибини нових і нових адептів. Прикладом таких психозів можна назвати течії і секти, ґрунтовані на думках про прийдешню смерть, кінець усього живого. Щоб убезпечити себе від "вогню пекельного", віряни йшли в гори, ліси, печери, роками ховаючись там в очікуванні "кінця". Багато хто, так і не дочекавшись обіцяного порятунку, помер у самоув'язненні природною смертю від хвороб, викликаних браком сонячного світла, тепла, ліків і вітамінів. Оскільки обіцяний у 2007-му (і зовсім нещодавно — 2012-му) "кінець світу" так і не настав, охочих забарикадуватися в очікуванні його більшатиме знову й знову.
Хто сіє масову паніку й навіщо? Якщо відкинути "ефект радіо" (коли люди просто діляться інформацією, підсвідомо спотворюючи її), за всіма цими психозами стоять менеджери, керівники, яким колективна деструкція свідомості на руку. Як правило, це комерсанти, які хочуть заробити, політики. Страх — дієвий важіль управління людьми. Якщо суспільство треба контролювати, тримати в руках, його достатньо просто залякати…
Вірити чи не вірити в небезпеку, іншими словами — піддаватися чи не піддаватися страху?


поради психолога


"Насамперед, слід розрізняти небезпеку, яку вам навіюють, і небезпеку природну, яка висить над вами, оскільки для цього є передумова, — вважає Ольга Дульдієр. — Якщо ви станете на залізничну колію — вас неодмінно зіб'є поїзд. Тобто небезпека травми або смерті в цьому разі очевидна. По колії краще не гуляти. Але страх залишитися без роботи або, скажімо, загубити гаманець, стати жертвою вуличних грабіжників — це всього лише умови, створювані життєвими обставинами. З ними людина може боротися, знаходити вихід з важких ситуацій. Що ж до страхів, які наповнюють сьогодні інформаційний простір і впливають не тільки на нашу психіку, а й життя, — навчіться їх фільтрувати. Для початку скоротіть час, проведений вами в соціальних мережах і біля телевізора. Замініть різновиди інтелектуального живлення читанням книжок, переглядом старих добрих фільмів.
А ще займіться корисною справою — це допоможе викорінити причини масової паніки. В умовах економічної нестабільності і воєнних дій у країні це можуть бути волонтерські функції, доброчинність, допомога незаможним. Зосередьтеся на тому, що багато чого залежить від вас. Станьте сильнішими. Іноді для подолання паніки достатньо вийти на вулицю, у парк, подивитися в небо. Подумати про те, що не все так погано у вашому житті. Є люди, яким набагато важче. Не сумнівайтеся: їм украй потрібна ваша допомога".
Однак періодичний струс людям корисний. Це як усвідомлення якоїсь межі, що може наблизитися і звершитися. А отже, потрібно поглянути на ситуацію інакше — щось переосмислити, пристосуватися до нових можливих обставин. Очікування катаклізмів і неприємностей певною мірою мобілізує людину. Якщо вона знає про прийдешні труднощі — вона до них готова. Разом з тим усвідомлення того, що тривога була несправжньою, звільняє нас від гнітючих думок і сумів. Нам знову хочеться радіти, творити, любити...

За матеріалами:
http://gazeta.dt.ua


Останні коментарі до сторінки
«Як поводитися в кризовій ситуації. Поради психолога»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми