Традиції українського народного виховання


 

Виховання дітей та молоді українські традиції.

 

 

ТРАДИЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДНОГО ВИХОВАННЯ

 

Традиції українського народного виховання сформовані та відшліфовані через безперервне застосування протягом багатьох віків. Це ціла педагогічна система поглядів, ідеалів та засобів батьківсько-материнського, а також суспільного впливу на дітей та молодь.

Ці засоби спрямовані на формування сильних духом і тілом особистостей, які не відокремлені один від одного, а мають жити у цільній, духовно єдній українській громаді. Завдяки народному вихованню  забезпечуються наступність, спадкоємность поколінь, коли усі знання і цінності батьків-дідів передаються дітям.

Людина народжується, росте, розвивається. І в житті її надходить пора, коли природна потреба в спілкуванні, у самовиявленні і самоутвердженні набуває особливої загостреності. Настає час інтенсивного формування особистості — соціальної, емоційної та інтелектуальної зрілості. Це пора отроча, юнацька. Упродовж своєї історії український народ створив цілу систему соціалізації молоді, виховання в неї високих духовних і громадянських якостей. Народна педагогіка виробила, зокрема, чимало форм гуртування молоді в товариства, братства, громади та інше.

 

 

 

 

Українські традиції: вечорниці та досвітки на Катерини та Андрія

Українські традиції: вечорниці та досвітки на Катерини та АндріяУпродовж своєї історії український народ створив цілу систему соціалізації молоді, виховання в неї високих духовних і громадянських якостей. В українському селі і містечку усталилися свої цікаві традиційні зібрання молоді під назвами — вулиці, музики, вечорниці, вечірки, досвітки, грища, попряхи, оденки та інші. Одним з найулюбленіших зібрань молоді були вечорниці.

 

 

Фольклор як засіб культурної адаптації і патріотичного виховання молоді

Фольклор, культурна адаптація, патріотичне виховання, молодь, педагогіка, освіта, навчання
Саме народна творчість, у якій сконцентрований увесь широкий діапазон виявів духовності української нації, може стати джерелом формування патріотичної свідомості особистості.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Іван Огієнко, педагогічні ідеї, сучасні концепції, національне виховання, дошкільні заклади, школа
Переважна більшість ідей Івана Огієнка з питань виховання дітей переплітається із запитами і завданнями педагогіки сьогодення. Засоби, запропоновані видатним українським мислителем Іваном Огієнком для виховання національної самосвідомості дітей – рідна мова, природа рідного краю, історія, звичаї, обряди, народний календар, мистецтво, українська народна пісня, фольклор, побут та ін., – мають місце і в сучасних концепціях. На часі проблеми реалізації національної системи виховання в практиці роботи дошкільних закладів та шкіл.

Останні коментарі до сторінки
«Традиції українського народного виховання»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми