Техніка вишивання. Оздоблювальні шви. Ретязь поперечний


ТЕХНІКА ВИШИВАННЯ. ОЗДОБЛЮВАЛЬНІ ШВИ

РЕТЯЗЬ ПОПЕРЕЧНИЙ

Техніка вишивання. Оздоблювальні шви. Ретязь поперечнийВиконується такий шов художнього вишивання справа наліво. Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку на лицьову сторону, ведемо її по діагоналі вліво і вниз через чотири нитки основи і чотири нитки піткання. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї чотири нитки піткання. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, ведемо її по діагоналі вправо і вниз (в протилежну сторону) через ті ж самі чотири нитки основи та піткання. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї чотири нитки піткання (паралельно попередньому набору), виводимо голку на лицьову сторону. Утворився хрестик косий із виведеною робочою ниткою у його правому верхньому ріжку.
Від місця виколу ведемо голку по діагоналі вліво і вниз через ті ж самі чотири нитки піткання і шість ниток основи. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї чотири нитки піткання. Виводимо голку на лицьову сторону і ведемо її з робочою ниткою по діагоналі вправо і вниз (в протилежну сторону) через чотири нитки основи і чотири нитки піткання. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї ті ж самі чотири нитки піткання і виводимо її на лицьову сторону (це буде посередині хрестика, що утворився). Знову ведемо голку по діагоналі через ті ж самі чотири нитки піткання і шість ниток основи, вколюємо голку для накладання наступного стібка. Цим же способом накладаємо стібки до кінця лінії шва.
З лицьової сторони утворюється чудовий хрещатий, дещо випуклий шнурок, з виворітної сторони — горизонтальна орнаментальна лінія, утворена ритмічним повтором рівних, вертикальних, паралельно розміщених стібків.

Техніка вишивання. Оздоблювальні шви. Ретязь поперечний

Ретязь поперечний використовують для виконання з'єднувальних швів, покрайниць та роздільних ліній у стрічкових орнаментах. Ними декорують конструктивні вузли виробів, а також виконують основні орнаменти, оздоблюючи верхній одяг.

Техніка вишивання. Оздоблювальні шви. Ретязь поперечний

На малюнку: оздоблювальні шви в декоруванні виробів.

За матеріалами: К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник (техніки, методологія, методика). Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор. 63 - 64, 78.


Останні коментарі до сторінки
«Техніка вишивання. Оздоблювальні шви. Ретязь поперечний»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми