Техніка виконання вишивки: "Ріжкатий (декоративний) шнурочок" (оздоблювальний шов)


ТЕХНІКА ВИШИВАННЯ: ОЗДОБЛЮВАЛЬНИЙ ШОВ "РІЖКАТИЙ (ДЕКОРАТИВНИЙ) ШНУРОЧОК"

Техніка виконання вишивки, Ріжкатий декоративний шнурочок, оздоблювальний шовЦей шов художнього вишивання виконується зверху вниз. Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Голку з робочою ниткою виводимо на лицьову сторону і ведемо її по діагоналі вправо і вниз через чотири нитки піткання та чотири-шість ниток основи (кількість ниток основи можна змінювати, залежно від бажаної ширини шнурка). Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї чотири нитки піткання, виводимо на лицьову сторону. Від місця виколу ведемо робочу нитку по діагоналі вліво і вниз через ті ж самі нитки піткання і основи. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї три нитки піткання (між верхнім лівим ріжком і вико-лом голки залишається одна нитка піткання). Виводимо голку на лицьову сторону, проводимо за допомогою неї робочу нитку попід верхній ріжок стібка зліва направо (з периферії до середини шва), поправляю-чи настил ріжка великим пальцем лівої руки. Ведемо голку з робочою ниткою вправо і вниз через ті ж самі нитки основи і вісім ниток піткання. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї три нитки піткання (між виколом голки і нижнім ріжком стібка знову залишається одна нитка піткання). Виводимо голку на лицьову сторону і за допомогою неї проводимо робочу нитку попід нижній правий ріжок стібка справа наліво. Ведемо голку з робочою ниткою по діагоналі вліво і вниз через ті ж самі нитки основи і вісім ниток піткання для накладання наступного стібка. При цьому, з лицьової сторони утворюється шнурочок-плетінка із завитками (ріжками) через кожні чотири нитки піткання. З виворітної сторони утворюються дві паралельні вертикальні пунктирні лінії з рівномірних вертикальних стібків, розділених між собою однією ниткою піткання.

Техніка виконання вишивки, Ріжкатий декоративний шнурочок, оздоблювальний шов
Декоративний шнурочок використовують як з'єднувальний оздоблювальний шов. Ним вишивають покрайниці та основні орнаменти, по'єднують в орнаментах з іншими техніками художнього вишивання.

За матеріалами: К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник (техніки, методологія, методика). Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор. 69 - 70.

Техніка виконання вишивки, Ріжкатий декоративний шнурочок, оздоблювальний шов


Останні коментарі до сторінки
«Техніка виконання вишивки: "Ріжкатий (декоративний) шнурочок" (оздоблювальний шов)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми