Ретязь кольоровий - оздобоювальний шов (техніка вишивання)


ТЕХНІКА ВИШИВАННЯ. ОЗДОБЛЮВАЛЬНІ ШВИ

РЕТЯЗЬ КОЛЬОРОВИЙ

Вишивання, Техніка вишивання, Оздоблювальні шви, Ретязь корольовийТехнологія виконання шва така ж сама як і ретязя поперечного, тільки стібки шва накладаються відрізками робочих ниток різних кольорів. Підбирають, переважно, кольори, які домінують в основному орнаменті.
Виконання шва починають відповідним кольором і прошивають 1-1,5-2 см (залежно від рисунка орнаменту). Після цього за допомогою другої голки попід стібки з лицьової сторони проводимо і акуратно заховуємо кінець робочої нитки іншого кольору (справа наліво) та продовжуємо накладати стібки. Для зручності виконання шва використовують стільки голок, скільки є кольорів робочої нитки. За їх допомогою здійснюємо перехід попід стібки шва з лицьової сторони від одного до іншого кольорових відрізків. З виворітної сторони лінія шва чиста, акуратна, без вузликів та зайвих кінчиків робочої нитки.

Вишивання, Техніка вишивання, Оздоблювальні шви, Ретязь корольовий

Ретязь кольоровий найбільше використовують для виконання покрайниць та роздільних ліній в орнаментах, виконаних техніками низинка пряма, низинка замкова, а також для оздоблення верхнього одягу.

Вишивання, Техніка вишивання, Оздоблювальні шви, Ретязь корольовий

На малюнку: оздоблювальні шви в декоруванні виробів.

За матеріалами: К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник (техніки, методологія, методика). Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор.  64 - 65.


Останні коментарі до сторінки
«Ретязь кольоровий - оздобоювальний шов (техніка вишивання)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми