Оксана Караванська, "Стильна книжка для панянки" (уривки)


Як доречно вбратися на дискотеку, весілля, до школи, з чим носити вишиванку і як використовувати правильно аксесуари? Як додати шарму своєму образу і водночас почуватися невимушено? Чи мусять кольори торбинки та взуття бути ідентичними? Чи варто зловживати косметикою, якщо ти – дівчинка-підліток? На ці та інші дівочі запитання відомий модельєр Оксана Караванська дає відповіді у своїй «Стильній книжці для панянок». А водночас розповідає про цікавинки з історії моди та кумедні епізоди власного дитинства. Книжку проілюструвала Анастасія Стефурак. (http://starylev.com.ua/)

 

Оксана Караванська

СТИЛЬНА КНИЖКА ДЛЯ ПАНЯНОК

(уривки)

 

Оксана Караванська. Стильна книжка для панянки. уривки. Ілюстрації Анастасії Стефурак

Якщо ти тримаєш в рухах цю книжку, це означає, що я писала її для тебе. Хочеш цього чи ні, одяг та стиль - невід'ємна частина твого «я» і того враження, яке ти справляєш на людей.
Коли я була у твоєму віці, мені ніхто не порадив, що через одяг можна виявити себе. Тому я почала малювати дівчат і вигадувати для них різне вбрання; дивилася, пасує їм чи ні. І так полюбила цю справу, що стала дизайнеркою!
Правильно підібраний одяг здатен на дива. Пригадуєш, коли Попелюшка прибула на бал у фантастичній сукні, - принц одразу звернув на неї увагу, запросив до танцю. І тільки під час розмови з дівчиною відкрив для себе її щиру вдачу і добре серце. 
Вчитися правильно добирати вбрання треба змалку. І ця книжка стане тобі помічницею: відкриє деякі секрети моди та стилю, навчить не розгубитися в морі тенденцій і дизайнерських пропозицій і, сподіваюся, допоможе тобі сформувати власний імідж.
Але пам’ятай: одяг - лиш одно зі складових твого образу, на який впливають насамперед інтелект, освіченість та естетичне виховання. І що більше часу та зусиль віддаси кожній із цих трьох позицій, но яких тримається твоя особистість, то яскравішою і успішнішою ти будеш серед інших! Тож запрошую тебе у світ стильності то модності!


* * *
 
 
ЩО ТАКЕ МОДА


 "Мода не просто додає жінкам краси - вона дає їм впевненість у собі" (Ів Сен-Лоран)

 

Оксана Караванська. Стильна книжка для панянки. уривки. Ілюстрації Анастасії СтефуракЯкщо спитаєш у мене: «Що таке мода?», відповім своєю коронною дизайнерською фразою: "Мода - це коктейль еклектичних вітрів, змішаних у шейкері часу". Але цей вислів - для дорослих. Тобі ж скажу так: мода - це те, що пережило не одне століття, викристалізувалося і вилилося у цікавий, актуальний, сучасний продукт.
А якщо ще простіше: мода - це нове, добре забуте старе!
 
У ВСІ ЧАСИ НА МОДУ ВПЛИВАЛО БАГАТО ФАКТОРІВ, ОКРІМ ОДНОГО - ЗРУЧНОСТІ

Мода мінлива і швидкоплинна. Її головна особливість - постійно не стояти на місці. Якби не це, не існувало б самого поняття "мода".

Завджи моді людина може або показати себе, або ж загубитися у натовпі.

Усе нове (читай - модне) не завжди і не всім зрозуміле. Інколи -  навіть дивне. Але саме тому в модному одязі тебе помітять!

 

Оксана Караванська. Стильна книжка для панянки. уривки. Ілюстрації Анастасії Стефурак

Навіть первісні люди, які використовувати хутра лиш для того, аби зігрітися, вибирали для того найґарніших звірів. Це промовляло їхнє підсвідоме бажання виокремитися.

Той, хто пpaгнув виділятися (читай - бути модним), тільки зрідка керувався красою чи естетикою. Головним було інше - здивувати.

Перші модники виглядали кумедно. Але ці люди зазвичай мали такий поважний статус, що з них ніхто не смів кепкувати, навпаки - їх наслідували, мавпували і навіть намагалися перевершити. Так поступово модна ідея доходила до мас. І як тільти не ставлюся - у чийсь винахідливій голові народжувався наступний кумедний і безглуздий задум.

Перші стилісти, такі собі первісні кутюр'є*, часто втілювали в життя найдивовижніші ідеї.

(* Кутюр'є - «авторитетний спеціаліст, що розробляє авторські моделі одягу, визначає стиль у моді).


 
* * *

 


СТИЛІ ОДЯГУ


Твій стиль одягу - це твоя друга шкіра. А водночас - відбиток твоїх поглядів, смаків та вподобань. За ті тисячоліття, які пережила мода, сформувався набір сталих іміджів, що переросли у так звані стилі одягу.

 

Оксана Караванська. Стильна книжка для панянки. уривки. Ілюстрації Анастасії Стефурак


Є ЧОТИРИ КЛЮЧОВІ СТИЛІ ОДЯГУ
 
CLASSIC

Найвідоміший - класика. Зазвичай тут ідеться про англійський або діловий стиль. Також класичним стилем вважається поєднання "білий верх - чорний низ".


CASUAL

(від англійського casual wear - повсякденний одяг)

Ще один поширений стиль - casual. Це так званий стиль повсякденного одягу, вільний стиль. Головною вимогою і водночас перевагою якого є зручність.


* * *


UNISEX 


 Унісекс - це стиль, у якому стирається грань між жіночим та чоловічим одягом. З усіх стилів цей - найменш сексуальний.


* * *


STREET STYLE

Усе більшої популярності набуває street style, тобто "вуличний стиль". Найефективніший і найбільш відкритий до всіляких експериментів. 
Найстильніший з усіх стилів. У ньому повною мірою можуть виявитися твої фантазія і вміння поєднувати різний одяг.

За матеріалами: Оксана Караванська. "Стильна книжка для панянки". Львів, "Видавництво Старого Лева", 2015. Ілюстрації Анастасії Стефурак.
 

 

 Читайте також пізнавальне оповідання "Вишиванка" (з книги Оксани Караванської):

Оксана Караванська. Вишиванка. Уривок з книги Стильна книжка для панянки. Ілюстрації Анастасії Стефурак
"У багатьох українських родинах вишиванка передається від покоління до покоління. І в тебе, можливо, є сорочка, яку ти успадкувала від мами, а твоя мама — від своєї мами, твоєї бабці, а бабця — від своєї мами... Якщо ж такої родинної історії в тебе нема, її можеш започаткувати ти! Вишиванка, що є родинною реліквією, зазвичай вишита вручну. Важливо знати, хто саме вишивав цю сорочку, бо вона здатна роками зберігати в собі енергетику, яку заклала вишивальниця. Добра енергетика вишиванки буде тобі оберегом. У давнину найбільшою цінністю було мати таку вишиванку, якої нема ні в кого. Тому жінки й вигадували все нові й нові узори та орнаменти. А також додавали все більше барв. Багатство і поєднання кольорів робило вишиванку унікальною..." (Оксана Караванська)

Останні коментарі до сторінки
«Оксана Караванська, "Стильна книжка для панянки" (уривки)»:
ксюша , 2018-04-26 21:34:32, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми