"Квітка сну і мрій" - легенда та цікаві факти про мак (переказала Тамара Швець)


Квітка сну і мрій. Легенда про мак. Цікаві факти про мак.

 

Легенда

Квітка сну і мрій

Переказала Тамара Швець

Легенда розповідає, що богиня Флора створила мак, щоб хоч якось порадувати самотню і сумну ніч.
Квітам, якими Флора прикрашала землю, були раді всі. І тільки одна ніч не раділа - бродила вона, огорнувши чорною вуаллю голову. Намагалася було зірками та жучками-світлячками розсіяти морок, і все-таки люди не любили її. І Ніч попросила Флору: «Подаруй мені такі квіти, щоб люди, побачивши їх, почали б любити мене...».
І тоді Флора подарувала їй маки. А стерегти їх змусила Морфея - бога сну. Коли Морфей хотів кого-небудь приспати, йому варто було тільки доторкнутися до нього голівкою маку, і той засинав, заколисаний солодкими мріями.
Навколо житла Морфея простягалися густі зарості квітів маку, і в кожному з них спочивали легкі сни, які він посилав людям. Сни були найрізноманітніші, адже лише в одній тільки коробочці маку майже тридцять тисяч дрібних насінин. Саме тому мак не залишився тільки квіткою мрій - він став ще й символом родючості.

 

-----------------

 

 

Квітка сну і мрій. Легенда про мак. Цікаві факти про мак.

Коли зацвітають маки, здається, ніби в поле пурхають легкі метелики, і ось-ось вся ця червона зграя підніметься в блакитну височінь.
А доводилося вам хоч раз бачити, як по весні розпускається ця  квітка? На світанку серед сірих вирізних листя на волохатому стеблі гойдається під вітром великий зелений бутон, теж весь волохатий в крапельках роси. І раптом бутон лопається. Зелені шторки розсуваються все ширше і ширше, а крізь них видно рожева смужка. Клац! Шторки впали на землю, і вітер похитує вже не зелену коробочку, а ніби зім'ятий грудочку рожевого тонесенького паперу. Наберіться терпіння - зараз він теж почне оживати, розправляти складочки.
Червоніють пелюстки під сонцем, і ти мимоволі стаєш причетним до неймовірного дива: на стеблі розкрилася вогнем чаша, а в глибині її спалахує чорне  вугіллячко.
Відпалає жар-квітка  і почне зкидати свої пелюстки. Охолонуть вони, згаснуть ... Життя у квітки менше двох діб.


 

--------------------

 


Цікаві факти про мак

 

Квітка сну і мрій. Легенда про мак. Цікаві факти про мак.

Мак (Papaver) - рід трав'янистих рослин сімейства "макові".

Існують дві версії походження латинської назви. Згідно однієї, родова назва походить від латинського «papaver» або грецького «pavos» - молоко (за змістом молочного соку білого кольору). Інша версія стверджує, що латинська назва рослини походить від слова «papa» (батько) і пов'язане з традицією древніх римлян давати дітям насіння маку для заспокоєння.

Молочний сік маків називається «опіум», що в перекладі з грецького означає «маковий сік».

Мак використовували в Давньому Єгипті як болезаспокійливі засіб, називаючи його сонним зіллям. Мак спеціально вирощували на плантаціях. Однак єгиптяни помітили, що використовується в великих кількостях, зілля приносить не тільки користь, але і шкоду. Мак став в Єгипті символом сну і смерті.

Мак присвячувався в Стародавній Греції богам сновидінь Морфея і сну Гіпнос. Букети або вінки з макових головок можна побачити на всіх зображеннях цих богів. Вважалося, якщо Морфей доторкнеться до людини квіткою маку, той відразу засинає. Близько житла цих грецьких богів росли маки, в яких, за уявленнями давніх греків, були сни, що посилаються людям.

Протягом тисячоліть в багатьох країнах культивують Мак снодійний, або опійний. З його незрілих коробочок отримують опіум - загуснувший молочний сік. Опіум можна отримати тільки вручну, чим і пояснюється його висока вартість. З опіуму виділяють кодеїн і морфін, служить  для виготовлення болезаспокійливих і снодійних медичних препаратів (папаверин та ін.) і наркотиків.  До сих пір маки широко використовуються у фармакології для виробництва опіуму і його похідних.

З яскраво забарвлених пелюсток маку роблять натуральний харчовий барвник. Мак використовують в харчовій промисловості (насіння додаються в випічку).

З часу закінчення Першої Світової Війни в Європі, США і Канаді мак символізує пам'ять загиблих у війнах. На початку листопада в Великобританії червоні маки з'являються на лацканах пальто і костюмів буквально всюди. 11 листопада тут відзначають День пам'яті загиблих у війнах (в річницю закінчення Першої Світової війни).

У Німеччині існує традиція, яку називають "Весільної". В туфельки нареченої висипають макові зерна, для того щоб в сім'ї було багато дітей.

Квітка сну і мрій. Легенда про мак. Цікаві факти про мак.

Квітка маку є на гербі Туреччини.

На півночі Росії цвітуть жовті полярні маки, які виживають під льодом.

Існує блакитний мак, який росте в Гімалайських горах. Цей мак має віночки яскраво-блакитного забарвлення, а тичинки і маточки жовтого забарвлення. Він цвіте три тижні.

Якщо насіння маку посіяти під зиму, то навесні виходять сильніші рослини, які зацвітають набагато раніше тих, що були посіяні навесні.

Якщо посів маків під зиму поєднати з декількома посівами наступної весни з перервою в пару тижнів, то можна протягом всього сезону домогтися безперервного цвітіння.

Зелень маків після цвітіння жовтіє, висихає і зникає. При плануванні посадок це слід враховувати в квітнику, розташовуючи маки по сусідству з осінньоквітучими рослинами (хризантеми, кущові айстри, седум і ін.), Які розростуться до середини літа і закриють собою  некрасиві порожнечі. Однорічні маки в луговий зоні саду (на мавританському газоні) відмінно піддаються натуралізації. Маки сусідять відмінно з багатьма літньоквітучими рослинами, чагарниками, багатолітниками, а також з декоративними злаками.

Матеріали люб'язно надіслані пані Тамарою для читачів "Малої Сторінки".  

 

 

Більше творів Тамари Швець на нашому сайті:

Твори Тамари Швець (вiршi, оповідання, життєві мудрості, філософські вислови)

"Нехай добро вам завжди буде,
Щаслива доля не забуде.
Мир, щастя, злагоди у всьому,
І в праці вам не знати втоми…"
(Тамара Швець)

Останні коментарі до сторінки
«"Квітка сну і мрій" - легенда та цікаві факти про мак (переказала Тамара Швець)»:
краезнавець , 2021-02-18 16:34:41, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми