З'єднувальний шов - "кривулька одностороння" (техніка вишивання)


КРИВУЛЬКА ОДНОСТОРОННЯ

З'єднувальний шов, кривулька одностороння, техніка вишиванняШов виконується знизу вверх. Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону. Від місця виколу ведемо робочу нитку по діагоналі через три нитки основи та піткання вправо і вниз. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї шість ниток піткання. Виводимо голку на лицьову сторону, ведемо робочу нитку по діагоналі через три нитки основи і піткання вліво і вниз, вколюємо голку (це буде у верхньому ріжку нижнього стібка), повертаємо її вверх, набираємо на неї шість ниток піткання. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, ведемо її по діагоналі через ту саму кількість ниток основи і піткання вправо і вниз для накладання наступного стібка. (Кількість ниток основи і піткання можна змінювати, залежно від структури тканини та бажаної якісної характеристики орнаментальної лінії шва).
З лицьової сторони утворюється орнаментальна лінія із рівномірних діагональних стібків, що дотикаються під гострим кутом. З виворітної сторони - дві паралельні горизонтальні лінії, утворені рівними стібками.

З'єднувальний шов, кривулька одностороння, техніка вишивання
Кривульку односторонню застосовують як з'єднувальний шов в декоруванні рубців. Нею виконують орнаменти покрайниць, поєднують із найрізноманітнішими швами художнього вишивання при виконанні основних орнаментів. Широко її використовують при оздобленні натільного, верхнього, поясного та плечового одягу.

За матеріалами:  Катерина Сусак, Ніна Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник. Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор. 50.


Останні коментарі до сторінки
«З’єднувальний шов - "кривулька одностороння" (техніка вишивання)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми