Дівоча шапочка з вишитими квіточками - техніка виконання (розмір 56—57)


ДІВОЧА ШАПОЧКА З ВИШИТИМИ КВІТОЧКАМИ
(Розмір 56—57)

рукоділля, дівоча шапочка з вишитими квіточками, техніка виконанняДля виконання шапочки необхідно мати шерстяну пряжу (150 г шерсті № 32/2 в 10 ниток), спиці  № 4 і 5. Щільність в’язання для панчішної в’язки на спицях № 5: по горизонталі — 1,8 петлі в 1 см, по вертикалі — 2,4 ряду в 1 см.
Шапочку виконано виворітною гладдю з вертикальними стовпчиками і вишито тамбурним швом, прикрашено помпоном з довгих петель. Закот шапочки зв’язано резинкою 2X2.
Узори для в’язання: панчішна в’язка (лицьова і виворітна гладь), вертикальні стовпчики, петлі «ворс» (див. «Декоративне оздоблення в’язаних виробів») і резинка 2X2.
Для виконання зразка узору «вертикальні стовпчики» набираємо 30 петель (число петель має ділитися на 14 плюс 2 крайні петлі).
1-й ряд — 1 лицьова (за верхню дольку), 13 виворітних і т. д.
2-й ряд — 13 лицьових, 1 петлю знімаємо (нитка перед знятою петлею) і т. д.
3-й ряд — узор повторюємо з 1-го ряду.

 

Виконання

На спиці № 4 набираємо число петель, що дорівнює обхвату голови (56 см), тобто 100.
Зв’язавши 4 — 5 рядів панчішною в’язкою, пров’язуємо потім 6 см резинкою 2x2 і знову 7 см панчішною в’язкою. Після цього на виворітному боці панчішної в’язки в’яжемо узор «вертикальні стовпчики». Через 4 см кожну середню петлю між вертикальними стовпчиками пров’язуємо лицьовою і далі в’яжемо з неї нові вертикальні стовпчики.
Пров’язавши так 4 см, убавляємо петлі. Для цього в кожному 4-му ряду, тобто через лицьовий ряд, в’яжемо по 2 петлі разом виворітною між вертикальними стовпчиками.
Всього робимо 3 ряди таких убавлянь, щоб на спицях залишилося 58 петель.
Закінчуючи в’язати шапочку, набираємо петлі «ворс», продовжуючи убавляти петлі в рядах між ними. Після першого ряду убавляємо 19 петель, пров’язуючи разом лицьовою кожну другу і третю петлі. Після другого ряду убавляємо ще 19 петель, пров’язуючи всі петлі по 2 разом лицьовою.
Зв’язавши ще один ряд петель «ворс», закріплюємо їх і перезнімаємо на голку з ниткою. Потім стягуємо петлі і зшиваємо шапочку вертикальним трикотажним швом (див.  «Трикотажні шви» з розділу "
Основи техніки ручного в'язання"), виконуючи його по лицьовому боку на головці шапочки і по виворітному на закоті, який скручуємо у вигляді рулика.

 

Виконання узорів: 

Панчішна в'язка

Узори для в'язання спицями, схеми - з книги Тетяни Циблієвої Сучасні моделі ручного в'язання

 

Для виконання зразка набираємо 20 петель (число петель може бути будь-яке).
1-й ряд— лицьові петлі.
2-й ряд— виворітні петлі.
3-й ряд — узор повторюємо з 1-го ряду.

Лицьовий бік цього узору називають лицьовою гладдю (узор 7),  виворітний — виворітною гладдю (узор 8).

 

Узор «Вертикальні стовпчики» з лицьових петель

 

Узори для в'язання спицями, схеми - з книги Тетяни Циблієвої Сучасні моделі ручного в'язання

Для виконання зразка узору набираємо 20 петель (число петель має ділитися на 3 плюс 2 крайні петлі).
1-й ряд— 1 лицьова 2 виворітні.
2-й ряд — виворітні.
3-й ряд — узор повторюємо з 1-го ряду.

 

 

 

Техніка виконання трикотажного шву:

 

Для з'єднання в'язаних деталей використовують трикотажні шви: горизонтальний, вертикальний і кетельний. Трикотажні шви виконують вручну голкою з широким вушком і тією ж пряжею, з якої вив'язано весь виріб. Такі шви малопомітні і еластичні на відміну від машинної строчки.

Горизонтальний шов використовують для з'єднання відкритих петель двох полотен панчішного в'язання, наприклад: двох половин суцільнов'язаного коміра, початку і кінця закоту шапки, виконаного в горизонтальному напрямі, під час ремонту виробів і т. д. Щоб мати відкриті петлі, в'язання закінчуємо штопкою або ж розрізаємо крайню петлю і виплутуємо нитку. Розмістивши відкриті петлі полотен одну навпроти одної, приступаємо до виконання горизонтального шва. Закріпивши нитку, вводимо голку з виворітного боку в першу петлю нижнього ряду, потім з лицьового боку в першу петлю верхнього ряду і зразу ж по вивороту в другу петлю верхнього ряду (рис. 38). На лицьовому боці роботи повертаємо голку в першу петлю нижнього ряду, немов би замикаючи коло. З виворітного боку переходимо до другої петлі нижнього ряду і все повторюємо з початку, тобто вводимо голку по лицьовому боку роботи в другу петлю верхнього ряду, потім по виворітному боку в третю петлю верхнього ряду ї повертаємо її назад у другу петлю нижнього ряду і т. д.

 

Основи техніки ручного в'язання - за книгою Т. І. Циблієвої Сучасні моделі ручного в'язання

 

Шов треба робити, не стягуючи петель, так щоб петля шва за величиною дорівнювала петлі в'язаного полотна.

Вертикальні шви виконують по лицьовому боку роботи.

З'єднуючи деталі, зв'язані панчішною в'язкою або резинкою ІХІ, по черзі захоплюємо то з одного боку, то з іншого дуги лицьових петель, розташованих поряд з крайніми (рис. 39). З'єднуючи деталі,  зв'язані будь-яким  іншим узором, по черзі захоплюємо то з одного боку, то з і шого   протяжки   між   крайніми   петлями   та   узором (рис. 40).

 

Вишивання

рукоділля, дівоча шапочка з вишитими квіточками, техніка виконання, розмір 56—57

На вертикальних стовпчиках вишиваємо тамбурним швом (див. матеріал «Вишивка» з розділу «Декоративне оздоблення в’язаних виробів») листочки та квіточки (рис. 271). У серединки квіточок нашиваємо невеличкі намистинки білого кольору.

 

 

Декоративне оздоблення в’язаних виробів: петлі «ворс»

Набравши для в'язання зразка непарне число петель,   в'яжемо   підготовчий   ряд  лицьовими   петлями.
Основи техніки ручного в'язання. Декоративне оздоблення в'язаних виробів, за книгою Тетяни Циблієвої Сучасні моделі ручного в'язання1-й ряд. Знявши крайню петлю, вводимо праву спицю зліва направо в першу петлю на лівій спиці і залишаємо її там. Потім робочою ниткою обмотуємо 2—3 рази кінець правої спиці разом з вказівним пальцем лівої руки. Захопивши правою спицею витки, втягуємо їх у петлю і скидаємо з вказівного пальця. Утворені петлі «ворс» відтягуємо правію рукою. Потім в'яжемо лицьову петлю, петлю «ворс» і так чергуємо до кінця ряду.

2-й ряд. В'яжемо лицьові петлі. Петлю «ворс» пров'язуємо як одну петлю, а потім відтягуємо правою рукою.
1-й і 2-й ряди чергуємо (узор 3).

 

За матеріалами: Циблієва Т. І. Сучасні моделі ручного в'язання. 2-е видання. Київ. Видавництво «Техніка», 1993, стор. 275 - 276, 37, 34, 28.

 

 

Дізнайтеся більше про в'язання на спицях на нашому сайті:

Усе про в'язання: техніка виконання, креслення викройок, узори, орнаменти, декоративне оздоблення виробів

В'язання. Усе про в'язання, починаючи з азів, а також - узори та моделі одягу.В’язання на спицях - один з найпоширеніших  видів рукоділля. Добре оволодівши технікою в’язання, можна створювати елегантні вироби, які не поступаються перед зробленими на машині. У цьому Вам  допоможе наш новий розділ. У ньому побачите інформацію про способи в’язання петель і їх умовні позначення, про виконання трикотажних швів, різних узорів та орнаментів і т. д. Будуть надані моделі жіночого, чоловічого і дитячого одягу, що відповідають сучасним вимогам.


Останні коментарі до сторінки
«Дівоча шапочка з вишитими квіточками - техніка виконання (розмір 56—57)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми