Володимир Даник. "Інавгурація... у Черкаському технологічному!"


 

На відео: У ЧДТУ відбулася інагурація нового навчального року (канал ILDANA TRK).

 

 

Володимир Даник. Інавгурація у Черкаському технологічному. У ЧДТУ відбулася інагурація нового навчального року.
 


Володимир Даник

ІНАВГУРАЦІЯ... У ЧЕРКАСЬКОМУ ТЕХНОЛОГІЧНОМУ!      


Живемо у часи, коли багато що оновлюється і набуває нових барв. І слова, нібито давно знайомі, уже вживаємо у дуже несподіваних для себе випадках. Та і нові слова з’являються.
Слово інавгурація і чути, і читати доводилося. І переважно це було пов’язано з початком виконання президентських обов’язків. Нині ж це слово було уже адресовано початку нового навчального року у технологічному університеті...

Бо на об’яві повідомлялося, що має бути інавгурація... нового  (2019 – 2020) навчального року у цьому уже добре відомому виші. Звичайно ж, урочистості з приводу початку занять проводилися у технологічному універі і раніше. Але ж слово інавгурація вживалося з цього приводу уперше.

А нове слово – це і новизна у його фактичному втіленні. Отож у чому себе виявила новизна у проведенні університетського свята?! Свята, на якому, до речі, було немало поважних гостей...
Можливо, усі елементи новизни цього вельми традиційного свята і не згадаю, бо їх загалом було немало. Мова йтиме лише про те, що найбільше запам’яталося. 

 

Володимир Даник. Інавгурація у Черкаському технологічному. У ЧДТУ відбулася інагурація нового навчального року.


Було вітання ректора вишу. Була представлена на урочистостях і міська, і обласна влада. Отож якими б не були зміни у політиці, а у владних структурах усвідомлюють, що Черкаси нині – це ж... університетський центр. І що подібний факт заслуговує і необхідної підтримки, і відповідного поцінування. 

З вітальним словом виступила і відома художниця Олександра Теліженко. Мисткиня, що бере участь у роботі журі, яке присуджує Шевченківську премію, цим ніби підкреслила – пам’ятаймо, що ми... Шевченків край! А це не провінція, а духовний центр України... 

Володимир Даник. Інавгурація у Черкаському технологічному. У ЧДТУ відбулася інагурація нового навчального року.Прозвучала знаменита наша пісня «Рідна мати моя» (на слова Андрія Малишка). Пісня була виконана з особливою задушевністю і не могла не схвилювати учасників свята. І що цікаво – співав її студент зі спекотної Африки. Кот д’Івуар – чули про таку країну?! Одна з викладачів підказала – а цей студент добре розуміє кожне слово проспіваної ним пісні. Бо і мабуть так і треба поступати, щоб зуміти піснею схвилювати аудиторію. Бо справжній пісні і роки не завада. Така думка виникла у автора цих рядків, коли була змога почути уже у іншому виконанні не менш відому пісню «Степом, степом» (на слова поета-черкащанина Миколи Негоди).
 
У програмі свята була запланована автограф-сесія професорів технологічного універу. Уявляєте, кожен з учасників свята (ну, кому пощастило, певна річ!) міг одержати у дарунок від відомих учених технологічного вишу їх книги. І до того ж з дарчим написом. І це добре. Бо подібні книги – це не лише особиста справа високоповажних викладачів! Це ж і рівень науки в Україні.
Автор цих рядків спочатку не зважувався підійти за таким дарунком. Але потім набрався сміливості... Бо і блогерство на авторитетних українських сайтах – зобов’зує!
Але про те, які це книги і хто ж їх автори, трохи пізніше. Бо це вже тема іншої розмови. 
Кожен з першокурсників одержав ошатно оформлений сертифікат, що засвідчував його участь у цьому святі. Минуть літа, багато що забудеться, але сертифікат нагадає про це таке урочисте і хвилююче свято.
 
 
Володимир Даник. Інавгурація у Черкаському технологічному. У ЧДТУ відбулася інагурація нового навчального року.

Зворушливим був і обряд входин, коли декани кожного з факультетів зустрічали хлібом-сіллю своїх першокурсників і зверталися до них з вітальним словом.

А завершити оповідь про першу... у технологічному універі.... інавгурацію автор хотів би відповідними цій події віршованими рядками.  

 

 

      ІНАВГУРАЦІЯ                        

І радісно, і сумовито,
Як у одній зі звичних драм:
Ще нібито... хоч трохи літо...
А осінь вже – назустріч нам! 

Літа течуть у даль невпинно,
Немов дзвінке кипіння струн.
В когось на скронях вже сивини,
А хтось іще – студентська юнь!

То ж відчуття – ми на прем’єрі...
Прилине блискавкою мить: 
Життя розквітне в універі –
І завирує, й закипить!

А дні летять в стрімкій напрузі!
І дням, бува, втрачаєш лік.
Інавгуруємося, друзі...
На весь новий навчальний рік! 

30.08.2019 р.

 

 

 

На відео: Гімн ЧДТУ (слова Володимира Даника, музика Лесі Рябоконь).

Стаття надіслана автором спеціально для читачів "Малої Сторінки".

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Блог письменника, поета, гумориста, викладача ЧДТУ Володимира Даника
Володимир Даник - поет, прозаїк, автор пісень і бард. Автор 21 книг поезій, пісень і прози, серед яких: «Гуморески та байки» (1991), «Таємна зброя» (1992), «Під впливом НЛО» (1992), «Як стати молодим» (1992), «Вічна тема» (1993), «У Черкасах – сміються!» (2006) та інші. Володимир Олексійович - член Національної спілки письменників України, двічі лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2016 р., 2019 р.), лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат конкурсу «Автора! Автора!», який проводився журналом «Перець» та міністерством культури України.

Останні коментарі до сторінки
«Володимир Даник. "Інавгурація... у Черкаському технологічному!" »:
Костя , 2019-10-23 16:35:54, #
Вікторія Петрівна , 2019-10-24 00:00:36, #
Ольга , 2019-10-24 15:51:39, #
Марія , 2019-10-28 12:40:55, #
Ірина , 2019-11-01 14:20:26, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 6     + Додати коментар
Топ-теми