Володимир Даник. "Відчуття драматизму епохи" (стаття про книгу Олега Сенцова «Маркетер»)


 

Олег Сенцов. Маркетер (Львів, видавництво Старого Лева, 2019)

 

 

Володимир Даник

ВІДЧУТТЯ ДРАМАТИЗМУ ЕПОХИ

Олег Сенцов... Кінорежисер. Сильна людина. Патріот України. І слухаючи новини, не можеш не звернути увагу на те, що вийшла книга його прози. Оповідання про юність. Про студентські літа. І завітавши до однієї з черкаських бібліотек, раптом бачиш — ось вона... книга!  

Так, саме ця книга — Олег Сенцов «Маркетер» (Львів, видавництво Старого Лева, 2019). Твори приведені у книзі у двох варіантах — мовою оригіналу, російською, і у перекладі нашою солов'їною мовою.

Ну, звичайно ж... книгу треба — прочитати!  І я її прочитав. Мовою оригіналу. З наміром за плином часу знову повернутися до книги і прочитати уже в перекладі, українською. Бо мова — це не декорація! Мова визначає у великій мірі і сприйняття змісту.

Бо книга і справді ж варта прочитання.

Згадалося... Колись довелося читати про Василя Шукшина, знаменитого кінорежисера. Але ж і автора дуже непоганих літературних творів. І у передмові, що відкривала його добірку новел (у вагомому... бо товстому... журналі!) була приведена думка, що фільмів Шукшина ще бачити змоги не було, а ось прозу вже можемо читати і прозу досить помітну. 

Треба сказати, що коли я читав прозу Сенцова, то і почув по радіо, що глядачі скоро матимуть змогу переглядати фільм, ним поставлений. І це, звичайно ж, суттєво доповнить наше уявлення про цю творчу особистість.

Але повернемося до книги Олега Сенцова “Маркетер”. Чим вона викликає інтерес?! Ну, насамперед — тема... Студентська юність у кожного своя і це загалом досить світла сторінка у житті. Хоча і, звісно ж, у кожної пори і свої проблеми. У автора цих рядків крім студентської юності були і роки викладацької праці. І це, безперечно, зробило уявлення про студентські будні повнокровнішим і багатовимірнішим. Що і знайшло свій відбиток у книзі жартів і усмішок “Гумор — на студентській хвилі!” (Черкаси: видавець Чабаненко Ю., 2010 рік).

Та важлива не тільки тема. Не менш важливо і ким, і як вона розкрита. Тобто багато що залежить і від особистості автора, і від того, як відтворена у оповіді епоха, що у ній ми жили і живемо.

Отож — хлопець з села... Завершує навчання у школі і хоче поступати... ні, не у педагогічний чи сільськогосподарський виш. Рветься туди, де навчають наукам економічним. Бувалі люди радять — двоє золотих медалістів з твоєї школи туди нещодавно намагалися вступити і не вступили... Тому чи варто ризикувати?!

Однак хлопець наміру не змінює і активно готується. І це не забаганка, а... вчинок! Вчинок, можливо, навіяний відчуттям того, що часи змінилися, і досвід, що працював раніше, уже може не спрацьовувати. 

Чому прагнення у хлопця — саме до економіки?! Бо внаслідок насамперед проблем економічних і розвалилася величезна імперія. І  природним є бажання зрозуміти — що ж таке економіка... як вона працює і як могла б працювати.

Не все залежить тільки від нас, багато що обумовлюється обставинами. І герой книги вступає не на економічний факультет, як збирався, а на факультет маркетингу. Досить близький за своєю суттю до економічного. І, можливо, і назва книги навіяна саме назвою цього факультету.

Приваблює у прозі Олега Сенцова психологізм, знання життєвих обставин і... співчуття до героїв оповідань. Першу і другу якості у когось з інших авторів не позичиш. А без якості третьої, мабуть, і зовсім не варто братися за перо.

Співчуває автор книги і тим своїм героям, що ледве тримаються на плаву серед бурхливих хвиль ринкової економіки, і тим персонажам, що нібито успішні, але є у них якийсь не афішований, а то і приховуваний біль. Автор відчув цей біль і зумів про нього розповісти.

Прочитавши цю книгу, відчуваєш — щось у житті тобі ніби відкрилося.  І відкрилося саме завдяки Олегу Сенцову і його творам.  

І коли ви захочете гостріше відчути і більш чітко зрозуміти, яким є час, у якому ми жили і живемо, книга Олега Сенцова “Маркетер” буде для вас, вельмишановний читачу, далеко не зайвою.

 

На відео: презентація книги Олега Сенцова «Маркетер» у Києві (2020 р.).

 

І ще така особливість. Автор цих рядків тяжіє до такого жанру, як афоризм. А треба сказати, що афоризми з'являються двома шляхами. Шлях перший — людина з вигостреним пером створює афоризм, як невеликий вислів, що на її думку  наповнений змістом. А є і шлях другий — можливо довший і несподіваніший. Але теж результативний. Це коли уже не автор, а знавці і шанувальники літератури знаходять у віршах чи прозі вдалі, дуже помітні рядки і тоді теж з'являється новий афоризм. Афоризм, що його автор самого твору ніби і не збирався створювати. Але ж афоризм з'явився.

Маю сказати, що у книзі Олега Сенцова удається знайти цікавих думок більш, ніж немало. Може, тому і хотілося б перечитати твори цього автора українською. Бо сприйняття  думки залежить і від того, якою мовою вона висловлена. Цитувати не буду, бо щось відповідне читач легко і швидко знайде і сам.

Добре, що у наших бібліотеках (і зокрема у черкаській центральній міській, де я брав книгу для прочитання) з'являються такі новинки. До речі, на обкладинці цього видання зауважено, що вийшло воно за сприяння УІК (Українського інституту книги). Добре, що у нас є не тільки люди, небайдужі до української книги, а  й установи, здатні цій книзі допомогти. 

Можу сказати, що книга сподобалась. Читалася з інтересом. А український переклад творів — прочитаю обов'язково!

І що нам, читачам, в результаті залишається робити? Чекати... Бо коли цей автор зумів так і цікаво, і яскраво розповісти про власні студентські літа, то і його  оповідь про події, завдяки яким його ім'я нині на слуху, мабуть, буде не менш вражаючою. Отож чекаймо!

                                                                                 

Олег Сенцов

На світлині: Олег Сенцов.

         Матеріали надіслано автором спеціально для читачів "Малої Сторінки".

 

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Блог письменника, поета, гумориста, викладача ЧДТУ Володимира Даника

Володимир Даник - поет, прозаїк, автор пісень і бард. Автор 21 книг поезій, пісень і прози, серед яких: «Гуморески та байки» (1991), «Таємна зброя» (1992), «Під впливом НЛО» (1992), «Як стати молодим» (1992), «Вічна тема» (1993), «У Черкасах – сміються!» (2006) та інші. Володимир Олексійович - член Національної спілки письменників України, двічі лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2016 р. та 2019 р.), лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат конкурсу «Автора! Автора!», який проводився журналом «Перець» та міністерством культури України.
 
 
 

Останні коментарі до сторінки
«Володимир Даник. "Відчуття драматизму епохи" (стаття про книгу Олега Сенцова «Маркетер»)»:
Василь , 2021-09-04 16:24:32, #
Лариса , 2021-09-04 18:21:03, #
Ольга Борисівна , 2021-09-05 19:00:47, #
Людмила , 2021-09-07 11:34:59, #
Галина , 2021-09-08 10:53:10, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 5     + Додати коментар
Топ-теми