Микита Ковальчук. «Як готувати дитину до школи 2023: поради та рекомендації»


 

 

 

Микита Ковальчук

ЯК ГОТУВАТИ ДИТИНУ ДО ШКОЛИ 2023: ПОРАДИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ


Підготовка до вступу в школу завжди була важливим етапом у розвитку кожної дитини. Турботливі батьки хочуть для свого малюка найкращого, тож намагаються заздалегідь підготувати його до нового етапу в житті. Вибір школи також є вагомим, оскільки дитина наступні 9 чи 11 років навчатиметься саме тут. Звичайно, завжди можна змінити навчальний заклад, але це спричинить чималий стрес для малечі.

Згідно із законом «Про освіту», батьки мають віддати свою дитину до школи, яка розташована найближче до їхнього будинку. Для вступу в такому випадку майже нічого не треба – такі сім’ї мають першочергове право на вступ, а потрібно лише надати документ, який підтверджує, що родина проживає саме за цією адресою. Звичайно, що ніхто не буде змушувати вступати до конкретної школи.

Якщо ви маєте намір віддати свою дитину до іншої школи, яка може бути розташована трохи далі від дому, то необхідно звірятись із сайтом школи. В пріоритеті діти, які проживають близько до школи, але якщо є вільні місця, то може вступити малеча, яка проживає далі від навчального закладу. Є ймовірність, що буде велика кількість охочих на вільні місця – в такому випадку проводиться жеребкування. Подавати можна як наживо, так і онлайн – обидві процедури досить прості.

 


Проблеми дітей при вступі: на що варто звернути увагу?

 

Окрім подачі документів є й інші завдання, які треба вирішити для успішного вступу. Головне з них – підготувати дитину до нового етапу в житті. Далеко не всі легко звикають до нових зобов’язань, змін у житті, коли замість веселощів з друзями треба вчитись писати, читати чи рахувати. Більш того, малеча непосидюча, а відтак перестаратись з навантаженнями досить легко.

 

Втім, не лише вміння читати та писати сильно впливають на результати вступної кампанії:

— Недостатній рівень комунікативних навичок.

— Брак вербальної пам’яті.

— Порушення емоційно-особистісного розвитку.

— Недостатньо уваги.

— Погано розвинута дрібна моторика рук.

— Розлад навчальної мотивації.


Ці труднощі можуть бути спричинені кількома причинами:

— Об’єктивними – хворобами або особливостями розвитку дитини.

— Суб’єктивними – виховним підходом батьків або порушенням взаємин між батьками та дитиною.


Для того, аби дитина була готова до вступу у школу, необхідно розвинути її психологічну готовність. Це те, наскільки малеча готова сприймати свій новий статус школяра, вміння керувати поведінкою та розумовою діяльністю. Аби визначити психологічну готовність, треба звіритись за трьома категоріями.

 

 

Категорія Навички дитини
Мотиваційна

— Бажання вчитись та досліджувати нове.

— Має необхідність у спілкуванні з дорослими або однолітками.

Емоційно-вольова

— Керування своєю поведінкою.

— Уважність.

— Дотримання правил.

— Правильне виконання завдань.

— Самоконтроль та самооцінка.

Інтелектуальна

— Порівняння предметів, знаходження спільного та відмінного.

— Засвоєння нової інформації.

— Розуміння лексичного значення слів.

— Вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки.

 


Формувати психологічну готовність не так складно, як може здатись на перший погляд. Перш за все, батьки мають взаємодіяти з дітьми, оскільки саме вони є першими провідниками у світ, які знайомлять з усім оточуючим. Зусиль для цього потрібно небагато – головне роз’яснювати дитині те, що її цікавить.

 

Діяльність Чим може допомогти
Спільні прогулянки

— Стимулюють бажання пізнавати нове, підвищують допитливість.

— Знайомлять з навколишнім світом.

— Допоможуть розвинути причинно-наслідкові зв’язки: листя з’являється на деревах, коли настала весна; стало холодно, бо випав сніг.

Дослідження

— Привчають слідувати інструкціям.

— Розвивають допитливість, спостережливість.

Ігри

— Навчають діяти за правилами.

— Розвиток нових навичок, рефлексів тощо.


 


Співбесіди у школі – до чого варто бути готовими?


Батьки вже подали документи до школи, не за горами вступ, але залишився останній крок – співбесіда дитини з педагогом. Втім, у цьому нема нічого страшного – малеча має показати, що вона знає та вміє, і це не стосується лише навичок письма чи читання. Куди важливішими будуть її пізнання про навколишній світ.

Бувають випадки, коли дитина може легко прочитати кілька речень чи показати, як вона вміє рахувати, але при цьому не може відповісти, як звати її чи маму з татом. Саме ці, фонові знання, є куди важливішими.

Аби не мати проблем із цим, радимо батькам трохи підготувати власне чадо. Пам’ятайте, що малюк є егоцентричним, тобто його цікавить здебільшого те, що пов’язано з ним. Відповідно, він буде розташовувати увесь навколишній світ відповідно до того, як це стосується саме його.

 


Що має знати дитина перед співбесідою:


— Як її звати (повне ім’я), дату народження, адресу та телефон.

— Вміти зрозуміло розповісти про власні вподобання, що подобається та не подобається, про друзів, свій розпорядок дня, а також про частини тіла та що вони роблять.

— Розуміти сімейні зв’язки: ким він є для дідуся, ким мама доводиться тату тощо.

— Робота, де працюють батьки: професія, що має робити, назва компанії.

— Країна та місто, де він проживає.

— Які природні об’єкти є поруч, які тварини характерні для цієї місцевості.

— Що таке годинник та як вимірюється час.

— Пори року, місяці, їхня послідовність.

— Ознаки початку тої чи іншої пори року.


Усі ці знання можна донести в ігровій формі – для цього не треба сидіти за столом та заучувати. А от інші навички, які необхідні для школи – писання, читання та математика – можна розвивати і не з батьками. Через роботу ми далеко не завжди маємо змогу приділяти навчанню дитини багато уваги, тому можна знайти репетитора. Це дозволить підтягнути навички дитини, які, разом з іншими знаннями, дадуть можливість без проблем поступити у будь-яку школу.

 

 

Важливість підготовки дитини до вступу у школу

 

Як бачите, займатись розвитком малечі – обов’язок батьків, тож в такому важливому етапі, як вступ до школи необхідна чимала допомога. Проводьте з дитиною час, розповідайте про все, що вона бачить навколо, спонукайте до розвитку – всі ці не складні, але фундаментальні дії дозволять розвиватись дитині як слід та не відставати від однолітків.

 


Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Освіта

Статті про знання, освіту, навчання, виховання та саморозвитокУ розділі — статті про знання, освіту, навчання, виховання та саморозвиток. А також — велика добірка статей з педагогіки від Василя Сухомлинського, Олександра Захаренка, Григорія Ващенка, Івана Огієнка, Миколи Балліна, Шалви Амонашвілі. Дивіться також блог викладачки Людмили Федорової та розділ "Вчимо мови", що допоможе Вам у вивченні іноземної мови. 


Останні коментарі до сторінки
«Микита Ковальчук. «Як готувати дитину до школи 2023: поради та рекомендації»»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми