Як визначити дату пологів


коли пологи, дата пологів, приблизний термін пологів, приблизна дата пологів


Визначення очікуваної дати пологів



Середня тривалість вагітності 280 днів, або 40 тижнів, або 9 календарних місяців, або 10 акушерських місяців (акушерський місяць дорівнює 28 дням). Визначити ймовірний термін вагітності та майбутніх пологів можна наступними способами:

- Для визначення строку вагітності і майбутніх пологів до першого дня останньої менструації додають 280 днів, тобто 10 акушерських місяців, або 40 тижнів.

- Від дати першого дня останньої менструації відраховують назад З календарні місяці і додають 7 днів (так звана формула Негеле).

- Передбачуваний строк пологів можна визна­чити за датою овуляції: від першого дня очікуваної, але яка не настала, менструації відраховують назад 14 днів і до цієї дати додають 273 дні. 

- За першим ворушінням плода. У жінок, які народжують вперше, до дати першого ворушіння плода (20 тижнів) додають 20 тижнів (4 календарних міс + 18 днів). У жінок, які народжують вдруге, до першого ворушіння (18 тижнів) додають 22 тижні (5 календарних місяців + 1 день);

 В той же час, потрібно пам'ятати, що наведені розрахунки є лише приблизними. Формули, прив'язані до дати менструації, стосуються циклу тривалістю в 28 днів. Такий ідеальний цикл буває зазвичай у жінок, що приймають протизаплідні пігулки. У інших він може не збігатися з еталоном.

Якщо тривалість цикла не дорівнює 28 днів, тоді:

    * Потрібно відняти з отриманої дати n днів, якщо цикл коротший за 28-денний на n днів;
    * додати до отриманої дати n днів, якщо цикл довший за 28-денний на n днів.

Часто тривалість циклу непостійна і коливається протягом року.
Для жінок з нереглярним менструальним циклом цей спосіб не може бути використаний.

Можливий варіант, коли для розрахунків просто немає даних. Скажімо, у жінки місячні взагалі приходять нерегулярно, або у годуючої матери вагітність наступила до приходу першої менструації. Якщо жінка приймала протизаплідні пігулки і завагітніла в процесі або в перший місяць після відмови від них, її цикл не можна вважати за достовірний, оскільки він був створений штучно.

У таких випадках визначають вік плоду за допомогою УЗД. Найбільш точні дані можна отримати між 14-м і 17-м тижнями - помилка складає плюс-мінус тиждень. УЗД використовується також для підтвердження або спростування розрахункових цифр, особливо якщо вони сильно різняться із спостереженнями лікаря при огляді.

Визначити термін вагітності допомагають також дані акушерсько-гінекологічного дослідження.

За матеріалами: http://www.womenhealth.dsmu.edu.ua

 

Більше про здоров'я на "Малій Сторінці":

Здоров'я дітей та батьків

здоров'я

У цій рубриці поговоримо про здоров'я - фізичне і психологічне. Розглянемо також питання вагітності, пологів та дитячої психології. Розкажемо про електронні термометри для дітей, обігрівачі для пеленальних столиків та чим краще годувати школяра в холодну пору року.


Останні коментарі до сторінки
«Як визначити дату пологів»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми