Техніка вишивання: як зробити обмітку та півстовпчик


Техніка вишивання, як зробити обмітку та півстопчикОбмітка

Шов виконується справа наліво. Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону. Від місця виколу ведемо її по діагоналі вліво і вниз через три нитки основи і піткання. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї три нитки піткання. Виводимо голку на лицьову сторону, знову ведемо її з робочою ниткою по діагоналі вліво і вниз через таку ж саму кількість ниток основи та піткання. Таким способом накладаємо стібки до кінця лінії шва. При цьому з лицьової сторони утворюються рівномірні діагональні стібки під кутом справа наліво і з виворітної сторони — прямі рівномірні паралельні стібки.
Обмітку широко застосовують для рубцювання деталей та країв виробу в цілому, а також як з’єднувальний і оздоблювальний шов.

Техніка вишивання, як зробити обмітку та півстопчик

 

Півстовпчик

Техніка вишивання, як зробити обмітку та півстопчикШов ведеться справа наліво. Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва.
Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону і вколюємо її на місці виколу, повертаємо вліво, набираємо на неї три нитки основи між двома паралельними нитками піткання. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, ведемо вправо і вколюємо на місці попереднього вколювання. Повертаємо голку вліво і знову набираємо на неї ті ж самі нитки основи. Виводимо голку на лицьову сторону і робочою ниткою міцно стягуємо нитки основи (обтягнуті петлею робочої нитки), притягуючи її вправо. Вколюємо голку через дві нитки піткання (від місця виколу) вниз, повертаємо її вверх, набираємо ці ж нитки піткання і виводимо голку на лицьову сторону, міцно стягуючи робочою ниткою набрані нитки піткання. Вколюємо голку на місці виколу, повертаємо вліво, набираємо на неї три нитки основи між двома паралельними нитками піткання і накладаємо таким же способом наступний стібок. Кількість ниток основи та піткання, які набираються на голку, може змінюватися, залежно від структури тканини, робочої нитки та характеру орнаменту.
Півстовпчик застосовують для рубцювання деталей та виробу в цілому, як з’єднувальний шов, а також ним виконують покрайниці основних орнаментів.

Техніка вишивання, як зробити обмітку та півстопчик

За матеріалами: Катерина Сусак, Ніна Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник. Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор. 40 - 41.


Останні коментарі до сторінки
«Техніка вишивання: як зробити обмітку та півстовпчик»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми