Оздоблювальні шви. Низинний шнурок (техніка вишивання)


ОЗДОБЛЮВАЛЬНІ ШВИ

Виникнення назви «оздоблювальні» можна пояснити однокорінними словами, приведеними в словарі Б. Грінченка: оздоба, оздобити, оздобний, оздобність. Всі вони несуть в собі зміст, пов'язаний із розумінням: прикраса, прикрашати, красний, вишуканість у прикрашанні. Від них і походить назва швів оздоблювальні, яка несе в собі подвійний зміст:
а)  оздоблювати, прикрашати тканину шляхом настилу стібків вишивальною ниткою;
б)  оздоблення, прикрашання, надання цілісності, композиційної завершеності орнаментам.
В орнаментальних композиціях оздоблювальні шви виконують функції взаємозв'язку композиційних мотивів, роздільних і доповнюючих ліній, покрайниць тощо.
Натурний фактологічний матеріал засвідчує значимість оздоблювальних швів у декоративному рішенні виробів, творів художнього вишивання.
Теоретичне і практичне вивчення технології, техніки вишивання оздоблювальних швів дає можливість розвинути уяву і навики початкового аналізу про взаємозв'язок технік художнього вишивання в орна-ментотворенні. Формує початкові поняття мислення техніками художнього вишивання в композиції.

НИЗИННИЙ ШНУРОК

вишивання, техніка вишиваня, оздоблювальні шви, низинний шнурокШов виконується з виворітної сторони справа наліво.
Робочу нитку акуратно закріплюємо на місці початку шва. Від місця закріплення ведемо голку по діагоналі вправо і вниз через дві нитки основи та дві нитки піткання. Вколюємо голку і різко повертаємо вліво і вверх. Виколюємо її по діагоналі через ті самі дві нитки піткання та чотири нитки основи. Виводимо голку, ведемо її знову вправо і вниз через дві нитки основи і ті самі дві нитки піткання. Вколюємо голку (це буде на рівні верхнього ріжка попереднього стібка через дві нитки піткання вниз), повертаємо вліво і вверх, і виколюємо по діагоналі через дві нитки піткання і чотири нитки основи (з них дві до місця попереднього виколу, дві вліво після нього) для накладання наступного стібка. Цим же способом накладаємо стібки до кінця лінії шва.
З виворітної сторони (зі сторони виконання шва) утворюються рівномірні, одинарні діагональні стібки зліва направо через дві нитки основи і дві нитки піткання. З лицьової сторони також утворюються рівномірні діагональні стібки, але удвічі довші (через чотири нитки основи та дві нитки піткання) і лежать справа наліво, суцільно покриваючи тло тканини, утворюють шнурочок. Назва низинний шнурок походить від технології виконання (знизу, з вивороту) та зовнішньої форми шва.

вишивання, техніка вишиваня, оздоблювальні шви, низинний шнурок

Низинним шнурком виконують з'єднувальні шви, декорують конструктивні шви виробів, вишивають покрайниці та роздільні лінії у стрічкових орнаментах, поєднують з іншими вишивальними техніками і застосовують як самостійний орнаментальний шов художнього вишивання.

вишивання, техніка вишиваня, оздоблювальні шви, низинний шнурок

На малюнку: Колекція святкових жіночих комплектів "Келія сонця", ХХІ ст. Техніка вишивання - оздоблювальні шви.

Джерело: К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник (техніки, методологія, методика). Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор.  62 - 63.

 


Останні коментарі до сторінки
«Оздоблювальні шви. Низинний шнурок (техніка вишивання)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми