Техніка виконання вишивки: обметниця одностібкова (плахтове закінчення), обметниця тристібкова (плахтовий шов)


Обметниця одностібкова (плахтове закінчення)


техніка виконання вишивки, Обметниця одностібкова, плахтове закінчення, обметниця тристібкова, плахтовий шовЦей шов художнього вишивання виконується справа наліво. Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону. Від місця виколу відраховуємо чотири нитки піткання вниз між двома паралельними нитками основи. Вколюємо голку, повертаємо вверх і набираємо на неї пропущені нитки піткання. Виводимо голку на лицьову сторону (утворився вертикальний стібок із виведеною робочою ниткою у верхньому ріжку). Від місця виколу пропускаємо дві нитки основи, вколюємо голку через ту саму кількість ниток піткання вліво і вниз (на рівні нижнього ріжка попереднього стїбка), повертаємо голку вверх, набираємо на неї чотири нитки піткання так, щоб вістря голки було добре видно. Робочу нитку обводимо під вістрям голки справа наліво, притримуючи її весь час великим пальцем лівої руки. Виводимо голку на лицьову сторону і ведемо її з робочою ниткою вліво і вниз через ту саму кількість ниток основи і піткання для накладання наступного стібка. З лицьової сторони утворюються рівні верти¬кальні стібки через однакову кількість ниток основи, з’єднані між собою петлею робочої нитки. З виворітної сторони утворюється горизонтальна лінія з рівномірних вертикальних стібків, ритмічно розміщених на однаковій відстані, не з’єднаних між собою.
Плахтове закінчення широко використовується для рубцювання, орнаментального оздоблення рушників, серветок, скатертин, поясного верхнього одягу тощо.

техніка виконання вишивки, Обметниця одностібкова, плахтове закінчення, обметниця тристібкова, плахтовий шов

 

Обметниця тристібкова (плахтовий шов)


техніка виконання вишивки, Обметниця одностібкова, плахтове закінчення, обметниця тристібкова, плахтовий шовВиконується справа наліво Робочу нитку закріплюємо на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, вколюємо по діагоналі через одну нитку основи та чотири нитки піткання вліво і вниз, повертаємо голку вправо і вверх, набираємо чотири пропущені нитки піткання по діагоналі вправо і вверх та виколюємо її на місці попереднього виколювання так, щоб робоча нитка була справа голки. Обводимо вістря голки робочою ниткою справа наліво, притримуючи її великим пальцем лівої руки. Виводимо голку на лицьову сторону, вколюємо її вліво і вниз на місці нижнього ріжка попереднього стібка, повертаємо вверх і набираємо 4 нитки піткання між двома паралельними нитками основи так, щоб вістря голки було добре видно. Обводимо робочу нитку шд вістря голки справа наліво. Виводимо голку на лицьову сторону і вколюємо через чотири нитки піткання вниз (на місці попередніх двох вколювань). Повертаємо голку вверх і вліво, виколюємо через одну нитку основи та чотири нитки піткання Обводимо робочу нитку під вістря голки справа наліво і виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону.

техніка виконання вишивки, Обметниця одностібкова, плахтове закінчення, обметниця тристібкова, плахтовий шов

За матеріалами: Катерина Сусак, Ніна Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник. Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор. 41 - 43.


Останні коментарі до сторінки
«Техніка виконання вишивки: обметниця одностібкова (плахтове закінчення), обметниця тристібкова (плахтовий шов)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми