"Снурок" (снурування) - оздоблювальний шов (техніка вишивання)


ТЕХНІКА ВИШИВАННЯ: "СНУРОК" (СНУРУВАННЯ)

Техніка вишивання, Снурок, снурування, оздоблювальний шовЦей шов художнього вишивання найбільш поширений на теренах Галицької Гуцульщини. Прадавнє його походження, автохтонність засвідчує сама назва шва (див. сл. Б. Грінченка, том IV, стор. 63). Виконується снурок зліва направо. Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону. Від місця виколу ведемо її по діагоналі вправо і вверх через чотири нитки піткання і три нитки основи (кількість ниток можна змінювати, але в поданому співвідношенні). Вколюємо голку, повертаємо вліво, набираємо на неї три нитки основи. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону та ведемо її по діагоналі вправо і вниз через ті ж самі три нитки основи і чотири нитки піткання. Вколюємо го^ку, повертаємо вліво, набираємо на неї три нитки основи і виколюємо її у нижньому ріжку стібка, що утворився. Ведемо голку по діагоналі вправо і вверх через шість ниток основи і ті самі чотири нитки піткання. Вколюємо голку, повертаємо вліво, набираємо на неї три нитки основи. Виводимо голку на лицьову сторону (це буде у верхньому ріжку попереднього нижнього стібка), ведемо її по діагоналі вправо і вниз через ті ж самі чотири нитки піткання і три нитки основи для накладання наступного стібка.

Стібки зліва направо і вверх удвічі довші від стібків, що настеляються зліва направо і вниз. У зв'язку з цим з лицьової сторони утворюється переплетення настелених стібків, що матеріалізуються у цікавий шнурочок. З виворітної сторони утворюються дві горизонтальні паралельні лінії у вигляді стебнівки.

Техніка вишивання, Снурок, снурування, оздоблювальний шов


Технікою художнього вишивання «снурок» виконуються роздільні лінії основних орнаментів, рубцювання, з'єднувальні шви. Декорують цим швом краї деталей виробу в цілому, а також використовують як самостійний орнаментальний шов художнього вишивання.
На Гуцульщині «снурок» є невід'ємним в уставкових орнаментах жіночих сорочок. Основний орнамент уставки обрамляється п'ятьма рядами «снурка» з двох сторін. З них два ряди «снурка» глухі (одноколірні), три вишиваються поперемінно відрізками кольорів, що переважають в основному орнаменті. Обабіч уставка обрамлюється покрайницями.

 

Техніка вишивання, Снурок, снурування, оздоблювальний шов

За матеріалами: К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник (техніки, методологія, методика). Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор. 70 - 71.


Останні коментарі до сторінки
«"Снурок" (снурування) - оздоблювальний шов (техніка вишивання)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми