Рік незламності: Олена Носоненко. «Незламні книжки незламних людей» (огляд книг воєнного часу від видавництва «Ранок»)


 

Рік незламності: Олена Носоненко. Незламні книжки незламних людей (огляд книг воєнного часу від видавництва Ранок)
 

 

Олена Носоненко

НЕЗЛАМНІ КНИЖКИ НЕЗЛАМНИХ ЛЮДЕЙ


Протягом цього непростого року ми з любов’ю продовжуємо створювати дитячі книжки для незламної малечі та підлітків. Певну частину з них об’єднує актуальна наразі тема — війна.

До вашої уваги — добірка книжок, присвячених великим і маленьким подвигам та переживанням  кожного з нас. Як стверджує гасло над входом до однієї зі станцій метро у Нью-Йорку, «I thought I knew what bravery is, and then I saw Ukraine» (Я вважав, що знаю, що таке хоробрість, а потім я побачив Україну). Мова йтиметься як про дитячі книжки, що вже побачили світ, так і про ті, що поки готуються до зустрічі з читачами.

 

 

Катерина Тихозора. Дім. Ілюстрації Олександра Продана.

 

 

КАТЕРИНА ТИХОЗОРА. «ДІМ»

Отже, книга «Дім» — символ цієї війни, частина історії, свідками якої є наші з вами дітлахи, і про яку «Дім» розкаже нашим онукам.

Харків'янка Катерина Тихозора написала щемливу історію, яку кожен українець відчув усім своїм єством. Художник Олександр Продан намалював ілюстрації — відбитки часу, місць, обставин, в яких так страшно пізнавати самих себе. Новинка вже вийшла друком і чекає на своїх покупців, шукає ті полички, на яких буде бажаною та рідною. Примірники розлітаються по замовленнях, розбираються по пакетам та рюкзакам. Деякі стануть подарунками у далекі країни, якісь знайдуть свою оселю в Україні.

«Дім» вартий того, щоб жити у кожному українському домі. Нагадувати про страшні події війни. Дарувати віру та надію. Стати для всіх символом Батьківщини, що завжди у серці, де б людина не була.

 

 

 

Володимир В’ятрович. Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну.

 


ВОЛОДИМИР В’ЯТРОВИЧ. «НАША СТОЛІТНЯ. КОРОТКІ НАРИСИ ПРО ДОВГУ ВІЙНУ»

Також цього року видавництво «Фабула» разом з видавництвом «Ранок» презентувало нову книжку відомого історика Володимира В’ятровича «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну».

У книзі йдеться про війну, що з новою силою вибухнула 24 лютого, але триває ось уже століття, про історичне підґрунтя подій, які просто зараз ламають життя мільйонів українців, про історію протистояння, а не братерства. Це глибоке осмислення нашого історичного шляху.

Розповідь про війну Володимира В’ятровича, історика, коло наукових інтересів якого — український рух опору — це 45 розділів, 45 життєво важливих уроків історії, які ми маємо засвоїти, щоб відстояти незалежність і саме існування держави Україна.

 

 

 

Таня Гуд. Незламне серце. Ілюстрації Наталії Матюшко.

 

 

ТАНЯ ГУД. «НЕЗЛАМНЕ СЕРЦЕ»


«Незламне серце» — книжка від письменниці Тані Гуд — авторки книг, які закохують в українську міфологію (ілюстрації — Наталії Матюшко).

Коли вона починала роботу над книжкою, відчувала «страх і безпорадність, але і силу й віру в краще. За словами авторки «Незламне серце» допомогло їй не зламатися. І вона щиро сподівається, що те саме книга робить і для своїх читачів: дорослих та маленьких. Історія починається з того, що відчайдушний хлопець на ім'я Марко десь у паралельному всесвіті ходить чорним лісом і шукає те серце, щоб захистити свою країну. Та марно... У той же час дівчина Уляна з 2022 року, тікаючи разом із мамою й маленьким братиком від війни в Україні, дивним чином опиняється у світі Марка. Чому навколо сама чорнота? Де її рідні? Навіщо Улю закинуло в цей світ? Чи здатна дівчинка, яка ще вчиться в школі й любить співати, подолати всемогутнього Нелюда? І в чому полягає секрет серця країни?  

 


 

 

Мацуда Джюко. Привид Києва. Комікси.

 

 

МАЦУДА ДЖЮКО. «ПРИВИД КИЄВА» ТА «ПОЗИВНИЙ КІТ»


Події лютого 2022 року в Україні, яка продемонструвала всьому світові непередбачувану мужність, шалений опір та прагнення Свободи, надихнули відомого автора манґа Мацуда Джюко на створення коміксів «Привид Києва» та «Позивний Кіт».

«Привид Києва» давно вже став хітом нашого видавництва. Під час жорсткої ескалації російсько-української війни небо над Києвом героїчно боронять українські пілоти 40-ї бригади тактичної авіації. Їх подвиг породив легенду про Привида Києва, пілота МіГ-29, який за перші 30 годин російського вторгнення в Україну здобув шість повітряних перемог у небі над столицею: збив два Су-35, два Су-25, Су-27 та МіГ-29.

 

 

Мацуда Джюко. Позивний Кіт. Комікси.

 

Невдовзі Мацуда-сан, побачивши допис у японських медіа, вигадав історію про Донецького Кота. У книзі «Позивний Кіт» йдеться про глибоко законспірованого оперативника із позивним Донецький тлустий кіт, який нищить продовольчі склади окупантів-росіян. Подібні легенди виникають, бо звитяга як об’єднаних Збройних Сил України, так і пересічних громадян вражає увесь світ.

 

 

 

Ірина Потапенко. Підвальні хроніки.

 

 

ІРИНА ПОТАПЕНКО. «ПІДВАЛЬНІ ХРОНІКИ»


«Підвальні хроніки» Ірини Потапенко — відомої художниці, ілюстраторки, авторки коротких дотепних оповідань — починалися як серія малюнків та розповідей для розради в найтемніші й найстрашніші ночі.

Дотепні, жартівливі й сумні, іронічні та мрійливі історії про життя родини з двох людей і п’ятьох хатніх тварин під виття сирен і гуркіт вибухів. А згодом ці історії поступово перетворилися на таку собі загальноукраїнську психотерапію. Малюнки відгукувалися авдиторії, витягали українців з мороку й болю, дарували тепло, надію і віру в Перемогу.  

Розфарбовані в усі кольори життя «Хроніки» надихають, живлять віру в себе, у тих, хто поруч, і тих, хто далеко, хто працює й захищає.

 

 

 


ЮЛІТА РАН ТА КАТЕРИНА ПІДЛІСНА. «ПЕС ПАТРОН ТА ШКАРПЕТКОВИЙ МОНСТР»

Вже майже готовий побачити світ перший комікс з серії надзвичайно дотепних графічних історій про національного героя та улюбленця дітлахів — Патрона. Комікси про Патрона та його друзів створені з домішком магії, тому закохають в себе навіть тих, хто наразі впевнений, що не любить комікси! Захоплюючі детективні сюжети, цікава форма подачі — вірогідно, що саме цю книгу ваша дитина, подорослішавши, згадуватиме з особливою теплотою. Авторка сюжетів письменниця Юліта Ран вірить в те, що «дива трапляються, особливо, якщо ми творимо їх самі. Власне, про це й пишу». Малює комікси художниця Катерина Підлісна — лауреатка низки міжнародних конкурсів ілюстрації дитячої літератури.  

 

 

 

Андрій Кокотюха. Врятувати березень.

 

 

АНДРІЙ КОКОТЮХА. «ВРЯТУВАТИ БЕРЕЗЕНЬ»


«Врятувати березень» — книга відомого письменника, кінодраматурга, журналіста, члена Спілки кінематографістів України та Української Кіноакадемії Андрія Кокотюхи.

В основі роману — реальні історії українців, які пережили російську окупацію в березні 2022 року. Дія розгортається на окупованій Київщині. Головний герой Анатолій не вірить у можливість повномасштабного російського вторгнення. Та це стається. Анатолій вважає, що війна швидко скінчиться, однак про всяк випадок вивозить дружину з дітьми та кицькою в невеличке село під Києвом. Там родина опиняється в пастці: село окупують росіяни. Служити окупантові, мовчки терпіти чи боротися — вибір в Анатолія невеликий. І його потрібно робити. Бо кожен день в окупації — загроза його найріднішим. Цей березень стане найважчим у їхньому житті.  

Ця історія про вибір, рішучість і змужніння, про дорослішання під впливом страшних обставин, про те, як змінюється людина, коли в її дім приходить ворог.

 

На відео: Видавництво "Ранок". Огляд роману від А. Кокотюхи "Врятивати березнь".

 

Віримо, що ці книжки нагадають вам, любі читачі, про те, які ми неймовірно сильні. А також надихнуть на подальшу боротьбу, адже, на жаль, ще нічого не закінчилось. Але ми точно вистоїмо і вже незабаром будемо святкувати Перемогу на нашій рідній землі.

Слава Україні!
За матеріалами: Олена Носоненко, паблішер дитячої літератури видавництва «Ранок». «Незламні книжки незламних людей».

 

 

Більше цікавого знайдете у блозі видавництва на нашому сайті:
Блог видавництва Ранок - найцікавіше та найактуальніше.Друзі, вас вітає численна команда видавництва «Ранок»! Ми раді запропонувати високоякісну навчальну та дитячу літературу, створену провідними фахівцями своєї справи. Крім друкованої продукції, видавництво «Ранок» випускає книги і в електронному вигляді. Ми пишаємося співпрацею з відомими видавництвами Європи і Америки, а партнерство з голлівудськими студіями The Walt Disney Company і Pixar Animation Studios — приємний бонус у вигляді прекрасних дитячих ігор та книг. Педагоги України вважають наші книги найкращими, а багато бібліотек мають у своєму арсеналі весь асортимент дитячої літератури та навчально-методичних посібників для учнів та вчителів. Як лідер серед вітчизняних видавців, «Ранок» увійшов до Європейської асоціації видавців навчальної літератури і є наразі єдиним представником України! Ми пишаємось, що протягом багатьох років видавництво отримує безліч нагород і премій. «Ранок» — це величезний простір для розумних і талановитих людей, одним словом, для всіх вас! Тож, єднаймося, друзі!

Останні коментарі до сторінки
«Рік незламності: Олена Носоненко. «Незламні книжки незламних людей» (огляд книг воєнного часу від видавництва «Ранок»)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми