Раціональне харчування вагітної та її дитини



Раціональне (розумне) харчування
— одна з основних умов нормального розвитку плоду, сприятливого протікання вагітності і завершення вагітності й пологів. Тому харчування повинно бути організованим правильно і своєчасно постачати організму вітаміни і мінерали з свіжої, правильно приготовленої, смачної їжі.
Організм жінки повинен бути добре підготовленим до зачаття. Не варто впадати і в іншу крайність — майбутня мама не повинна харчуватися за двох — за себе й за дитину. Надмірно об'ємне харчування не є запорукою покращення здоров'я вагітної. Навпаки, це може призвести до збільшення маси тіла плоду, що в свою чергу може ускладнити пологи.
Раціональне харчування вагітної базується на врахуванні періоду вагітності, рівня її фізичного розвитку і характеру трудової діяльності. В першій половині вагітності, особливо у першому триместрі, харчування вагітної не повинно суттєво відрізнятися від її попереднього харчування. Воно повинно бути якісним, а не кількісним. За принципом «трошки, але доброго».

Енергетичні потреби під час вагітності.

Всі життєво важливі процеси, які відбуваються в людському організмі, потребують постійного притоку енергії. Вона утворюється у результаті біологічного розщеплення живильних речовин і виділяється у вигляді тепла. Одиницями виміру виділення теплової енергії є кілокалорії (ккал) або кілоджоулі (кДж). З кожного грама вуглеводів виробляється близько 4 ккал, жирів — 9 ккал, білків — 4 ккал.

Головні джерела енергії — це жири та вуглеводи. Білки використовуються в основному для побудови клітин тканин і органів майбутньої дитини.

Вагітній жінці при правильній організації харчування не потрібно значного збільшення калорійності. В середньому вважається, що в першому триместрі їй щоденно потрібно додатково не більше 50-100 ккал, в другому триместрі потрібно додати ще 200-300 ккал/день, а в третьому триместрі збільшити їх кількість ще на 300-400 ккал/день. Наприклад, здорові жінки середнього рівня фізичного розвитку (зріст 155-165 см, маса тіла — 55-65 кг), що займаються роботою середньої інтенсивності знаходились на раціональному харчуванні' енергетична цінність якого становила 2200-2300 ккал/день. Тобто, під час вагітності раціон їх харчування повинен забезпечити в першому триместрі 2300-2400 ккал/день, в другому — 2500-2600 ккал/день, в третьому — 2800-3000 ккал/день.

Оптимізація калорійності харчування в останні три месяці вагітності необхідна тому, що плід в цей період найбільш інтенсивно росте і збільшує масу тіла, у нього з'являється підшкірно-жирова клітковина. У майбутньої матері також повинен накопичитися підшкірний жир. Цей жир знадобиться їм обом як енергетичний матеріал під час пологів та в післяпологовий період.
Вагітній жінці з підвищеною вагою варто стримуватися від підвищення калорійності харчування. Це питання повинне вирішуватися в індивідуальному порядку за порадами лікаря.


СКЛАД ХАРЧУВАННЯ

Для того, щоб мати й дитина почувалися добре, в організм жінки повинні надходити цінні поживні речовини: білки, жири, ес-сенціальні жирні кислоти, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі і мікрозлементи, які містяться в продуктах тваринного й рослинного походження. Немає їжі, яка була б протипоказана вагітній. Можна їсти все, але в невеликій кількості. Але вживання цукру, кондитерських виробів, пишних тортів, як би смачно це було, необхідно обмежити. Вони дають величезну кількість вуглеводних калорій і при цьому не містять цінних поживних речовин.

Білок — основний матеріал для побудови клітини. Повноцінний внутрішньоутробний розвиток маленької людини потребує утворення мільярдів клітин. А для цього необхідна їжа з раціональним вмістом білків рослинного та тваринного походження. Живляча цінність білків тваринного походження (м'ясо, субпродукти, риба, яйця, молоко і молочні продукти) полягає в тому, що вони містять всі необхідні для людського організму і незамінні для вагітної жінки та плоду, що розвивається, амінокислоти. Основна кількість білка в організм вагітних надходить з молоком і молочними продуктами (негострий сир, йогурт, творог) і доповнюється білками м'яса та риби, а також білками, які містяться в яйцях.

Білки рослинного походження, що надходять в організм з хлібо-булочними та макаронними виробами, крупами та бобовими (соя, горох, квасоля, боби, чечевиця...) хоча й поступаються поживною цінністю білкам   тваринного  походження, але містять інші компоненти: вуглеводи, вітаміни групи В. мінеральні  речовини  та  клітковину.

Сприятливим є поєднання в харчових раціонах 60%  білків тваринного і 40% білків рослинного походження. Жир в харчуванні вагітної повинен бути тільки високоякісним. З тваринних жирів корисно використовувати молочні жири — вершки, сметану, вершкове масло, топлене масло, а з рослинних — соняшникову, кукурудзяну, оливкову, соєву олію.
Молочний жир і жир яєчного жовтка — гарне джерело жиророзщеплювальних вітамінів А і Д, рослинні жири — це висококонцентро-вані джерела поліненасичених жирних кислот, а також вітаміну Е. Поєднання тваринних та рослинних жирів у харчуванні вагітної жінки відіграє важливу роль в енергетичному забезпеченні, правильному протіканню обмінних процесів у вагітної, в побудові кліткових оболонок(мембран клітин) плоду,  його розвитку -й життєздатності.

Щоб жири не втрачали своїх цінних властивостей, їх потрібно споживати в натуральному вигляді. Салат з рослинною олією або бутерброд з вершковим маслом можна їсти щодня, а от приховані жири (ковбасу, соуси для м'яса, здобу) бажано їсти в обмеженій кількості. В останньому триместрі вагітності жінці необхідно більше жирів, ніж у перших двох.
Легко засвоюючись організмом, вуглеводи є джерелом енергії, і відіграють важливу роль в багатьох структурних утвореннях організму. Цукор — це вуглеводи в чистому вигляді. В надлишковій кількості він не потрібен ні матері, ні плоду. Набагато цінніші вироби з борошна крупного помолу, фрукти і овочі.

Продукти, що містять крохмаль, повільно перетравлюються, а це значить, що в організм дитини енергія надходить повільно, але постійно. Якщо тягне на солодке, корисніше з'їсти фрукти. Якщо Вам захотілося з'їсти бутерброд, то з'їжте його з овочами, наприклад, з листками зеленого салату або капусти.
Кілька корисних порад щодо режиму харчування. Матка, що зростає, тисне на органи черевної порожнини, чим ускладнює роботу шлунку і кишечника. Кишечник, з усіма своїми складностями, що вже виникли, стає «більш ледачим» під дією деяких гормонів, що виробляються в організмі вагітної. Крім того, організм вагітної дуже чутливий до різких коливань вмісту в крові глюкози (цукру), її нормальний рівень підтримується ритмічними прийомами їжі, що містить прості й складні вуглеводи.
Враховуючи все це, вам потрібно змінити режим харчування. Приймайте їжу не тричі, а 5-6 разів на день невеликими порціями. Це особливо важливо в другій половині вагітності.

Продукти потрібно розподілити між прийомами їжі так, щоб м'ясо, риба, крупи входили в меню на сніданок та обід. На підвечірок та вечерю рекомендується молочно-рослинна їжа. На ніч корисно їсти фрукти, печиво з борошна грубого помолу-Якщо Вам дуже захотілось що-небудь ще з'їсти, не відмовляйте собі в цьому. Ваш організм підкаже Вам, що саме йому необхідно. Якщо ж бажаний продукт не дуже корисний для вагітної, обмежтеся невеликою кількістю. Ви маєте повне право задовольняти свої маленькі забаганки. Бажано більше їсти сирих фруктів та овочів. Не зловживайте смаженим, тушеним у жирі, копченим і, безсумнівно, потрібно обмежитися у споживанні спецій.
Після прийому їжі не варто відпочивати лежачи, відпочинок проводьте активно. Останній прийом їжі повинен бути за 2-3 години до сну. Зверніть увагу на свій питтєвий режим. Він не повинен бути надмірним.

Вагітним рекомендується випивати не більше ніж 1,5 л рідини на день, включаючи воду, чай, фруктовий сок, компот, морс, молоко, суп...

Обмежте сіль в їжі. Вам корисна дієта з низьким вмістом солі. Це запобігає розвитку набряків і має велике значення для нормального протікання пологів. Кількість солі за 1 місяць до пологів повинна бути обмежена до 6-8 г на добу.


Джерело:

Ви та Ваш малюк - енциклопедія для батьків

http://yourbaby.com.ua


Останні коментарі до сторінки
«Раціональне харчування вагітної та її дитини»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми