Основи рукоділля. Узори та їх розташування (з книги Елли Литвинець "Голки, нитки, намистинки")


Елла Литвинець

ГОЛКИ, НИТКИ, НАМИСТИНКИ

(Науково-популярна книжка для дітей)

 

ОСНОВИ РУКОДІЛЛЯ

 

Основи рукоділля. Узори та їх розташування (з книги Елли Литвинець Голки, нитки, намистинки)

 

УЗОРИ ТА ЇХ РОЗТАШУВАННЯ

 

Основи рукоділля. Узори та їх розташування (з книги Елли Литвинець Голки, нитки, намистинки)Ще у глибоку давнину люди навчилися створювати нескладні малюнки з умовних знаків-символів, де кожна лінія чи фігура мали лише певне значення. Так, пряма горизонтальна лінія означала землю, горизонтальна хвиляста — воду, а вертикальна хвиляста — дощ, трикутники — гори, дві схрещені лінії — блискавку. Вогонь зображували у вигляді гачкуватого хреста, а сонце — у вигляді ромба, кола або квадрата. Жіноча фігура символізувала богиню життя, дерева з розлогими гілками — родючість землі, птахи — настання весни, врожай та багатство, кінь і олень — благополуччя. Ромб з подовженими сторонами означав будівлю, а квадрат, розділений на чотири частини з крапка¬ми у кожній, символізував засіяне поле чи садибу. Окремі знаки-символи не тільки прикрашали житло, одяг та предмети побуту, а й повинні були охороняти, захищати, оберігати від злих духів, приносити щастя. Тому називали їх оберегами.
Поступово ці зображення змінювалися, втрачали первісний зміст і перетворювалися в декоративні елементи та узори. Узор, або візерунок,— це малюнок, який складається з поєднання окремих елементів-мотивів, кольорів та їх відтінків, розташованих у певному порядку. Послідовне повторення окремих мотивів або цілої їх групи створюють орнаменти (рис. 1). До речі, слово «орнамент» у перекладі з латинської мови означає «прикраса». Ритмічне повторення одного або кількох мотивів орнаменту називається рапортом (рис. 1 А).
Найбільше поширення орнамент знайшов у народній творчості, де його творці завжди зверталися до навколишньої природи, але не копіювали її, а переробляли, спрощували — стилізували.
За змістом орнамент буває: геометричний (рис. 1 а), який складається з прямих та ламаних ліній, трикутників, кружалець, квадратів, ромбів, крапок; рослинний, або фітоморфний (рис. 1 б), основу якого складають квіткові та рослинні мотиви; тваринний, або зооморфний (рис. 1 в),— із стилізованих фігур тварин, птахів, комах тощо; антропоморфний — із зображенням фігур людей.
Орнаментальні узори не тільки прикрашають вироби, а й підкреслюють їх форму, розміри, матеріал, конструктивні особливості. Вони бувають вузькими й широкими, поздовжніми й поперечними, похилими та навскісними (діагональними). Окремі мотиви орнаментів виконують розкидною. Орнамент у вигляді прямої або криволінійної смуги зветься стрічковим; там, де окремі елементи вписані в квадрат, коло або ромб,— центровим (центричним); коли вся поверхня вкрита суцільним узором — сітчастим.
Упродовж віків той чи інший орнамент пройшов довгий і складний шлях, розвиваючись разом з історією та культурою кожного народу. Історично складалися й розвивалися також прийоми розташування візерунків на одязі та домашніх речах. Найбільш складні й багаті орнаменти завжди розміщували на видному місці: рукавах сорочок, комірах, кінцях рушників, верхньому одязі, взутті.
У наш час з’явилося безліч нових варіантів розташування орнаментів на тому чи іншому виробі. Все залежить від призначення виробу, його розміру і форми. Деякі зразки ви бачите на рис. 2.

Основи рукоділля. Узори та їх розташування (з книги Елли Литвинець Голки, нитки, намистинки)

За матеріалами: Елла Литвинець. "Голки, нитки, намистинки". Науково-популярна книжка для дітей. Художник Наталія Шульга. Київ, "Веселка", 1989 рік, стор. 5 - 6.

 

   Більше матеріалу з книги Елли Литвинець дивіться за посиланням:

Елла Литвинець. Голки, нитки, намистинки. Науково-популярна книжка для дітей, посібник з рукоділля з картинками та описами. Малюнки Наталії Шульги
Науково-популярна книжка української майстрині Елли Литвинець "Голки, нитки, намистинки" створена для юних рукодільниць, які цікавляться народним мистецтвом і хочуть спробувати свої сили у ньому. Вона містить велику кількість візерунків для вишивання, якими можна оздобити одяг та предмети домашнього вжитку, знайомить з цікавим видом народного мистецтва — нанизуванням.

Останні коментарі до сторінки
«Основи рукоділля. Узори та їх розташування (з книги Елли Литвинець "Голки, нитки, намистинки")»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми