Непрозорі рахункові шви художнього вишивання. "Курячий (кучерявий) брід" (техніка виконання)


НЕПРОЗОРІ РАХУНКОВІ ШВИ ХУДОЖНЬОГО ВИШИВАННЯ

"КУРЯЧИЙ (КУЧЕРЯВИЙ) БРІД


Непрозорі рахункові шви художнього вишивання, Курячий кучерявий брід, техніка виконання"Курячий (кучерявий) брід": цей шов виконується зліва направо.
Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, ведемо її по діагоналі через 3 нитки основи і 3 нитки піткання вправо і вверх. Вколюємо голку, повертаємо вліво, набираємо на неї 3 нитки основи від місця виколу між двома паралельними нитками піткання. Виводимо голку на лицьову сторону, ведемо її по діагоналі вправо і вниз через ті ж самі нитки піткання і основи. Вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї З нитки піткання. Виводимо голку на лицьову сторону (це буде у правому верхньому ріжку хрестика, що утворився). Ведемо голку з робочою ниткою по діагоналі вправо і вниз через 3 нитки основи і піткання, вколюємо голку, повертаємо вліво, набираємо на неї З нитки основи та виводимо на лицьову сторону. Знову ведемо голку з робочою ниткою вправо і вниз через таку ж саму кількість ниток основи і піткання, вколюємо голку, повертаємо вверх, набираємо на неї 3 нитки піткання, виводимо на лицьову сторону для накладання наступного стібка. При цьому з лицьової сторони від хрестика вниз утворюється лінія з дужкоподібних стібків, що нагадують сліди курячих лапок. Для повороту лінії вверх вишиваємо хрестик так, щоб голка з робочою ниткою була виведена у правому нижньому ріжку хрестика. Після цього ведемо робочу нитку по діагоналі вправо і вверх через 3 нитки основи та 3 нитки піткання, вколюємо голку, повертаємо вліво, набираємо на неї 3 нитки основи, виводимо на лицьову сторону і знову ведемо по діагоналі вправо і вверх через таку саму кількість ниток основи і піткання для накладання наступного стібка.
"Курячий брід" можна виконувати без вишивання хрестика. Для цього робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, від місця виколу ведемо її по діагоналі вправо і вверх через З нитки основи і 3 нитки піткання, вколюємо голку, повертаємо вліво, набираємо на неї 3 нитки основи, виводимо на лицьову сторону, знову ведемо вправо і вверх через З нитки основи та 3 нитки піткання для накладання наступного стібка (якщо лінія шва іде вниз, то голку з робочою ниткою ведемо по діагоналі вправо і вниз через таку ж саму кількість ниток основи і піткання).

Непрозорі рахункові шви художнього вишивання, Курячий кучерявий брід, техніка виконання

Шов "курячий брід" поєднують в орнаментах із лиштвою простою, качалочкою, швом «кочелистий», «солов’їними вічками», довбанкою тощо. Цим швом найбільше вишивають лінії розводу в основних орнаментах, виконаних білим по білому або ніжними відтінками інших кольорів.

Непрозорі рахункові шви художнього вишивання, Курячий кучерявий брід, техніка виконання

За матеріалами: К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник (техніки, методологія, методика). Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 рік, стор. 82 - 83, 103.

 

 

Більше про вишивання з книги Катерини Сусак та Ніни Стеф’юк:

рукоділля, вишивання, історія вишивання, традиції вишивання, техніка виконання вишивки, схеми вишивання, майстер-класи з вишивання
Пропонуємо до розгляду унікальний навчальний посібник з вишивання, в якому досконало представлено історію та традиції цього мистецтва, а також практично і графічно відтворені та детально описані давно забуті шви: ключове шитво, шов ріжкатий, ключка, парована ключка, заігліно, верхоплут гуцульський, шов кучерявий, колодки-II, шов кочелистий, штепування, навиване тощо. Приєднуйтесь до наших уроків з вишивання за допомогою цієї чудової книги.

Останні коментарі до сторінки
«Непрозорі рахункові шви художнього вишивання. "Курячий (кучерявий) брід" (техніка виконання)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми