“На долині туман” Василя Діденка - пісня, що стала народною


Пісні літературного походження

 

 

Василь Діденко

НА ДОЛИНІ ТУМАН*

На долині туман,
На долині туман упав.
Мак червоний в росі,
Мак червоний в росі скупав.

По стежині дівча,
По стежині дівча ішло.
Тепле літо в очах,
Тепле літо в очах цвіло.

На долині туман,
На долині туман упав,
Білі ніжки в росі,
Білі ніжки в росі скупав.

Попід гору дівча,
Попід гору дівча ішло.
Мак червоний в село,
Мак червоний в село несло.

За дівчам тим і я,
За дівчам тим і я ступав,
Бо в долині туман,
Бо в долині туман розтав.

 

* Останній рядок кожного куплету повторюється двічі.

За матеріалами: За матеріалами: О.М. Авраменко, Л.П. Шабельнилова. Українська література, підручник - 6 клас, стор. 34.

Василь Діденко, На долині туман

Джерело: http://www.pisni.org.ua/


 

На відео: Пісню "На долині туман" (слова - Василь Діденко, музика - Борис Буєвський) виконує ансамбль "Рушничок" (Канада).

 

Про автора:

Василь ДіденкоВасиль Іванович Діденко народився 3 лютого 1937 року в місті Гуляйполі в сім'ї хліборобів. Коли йому виповнилося 10 років, батьки переїхали на Херсонщину в с. Гаврилівку Іванівського району. З липня 1950 року по березень 1958 року його біографія була пов'язана з Вінниччиною. Після закінчення Ширмівської середньої школи Василь вступив до Київського університету імені Т. Г. Шевченка і закінчив його в 1959 році. Відтоді - на редакційній та літературній роботі. Як поет формувався в університетській літстудії імені В.Чумака. В травні 1963 року став членом Спілки письменників України. Перші його вірші були надруковані у 1957 році. Більшість з них покладено на музику. Василь Діденко створив 13 поетичних збірок. У своїх творах поет звеличував Вітчизну, людину-трудівника, оспівував героїчне минуле українського народу, його видатних синів і дочок.
 

За матеріалами: https://uk.wikipedia.org/

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Пісні літературного походження
У цьому підрозділі знайдете пісні Марусі Чурай, пісню “На долині туман” Василя Діденка, "Молитва" Олександра Кониського,  "Їхав козак за Дунай" Семена Климовського, "Чом, чом, земле моя" Констянтини Малицької (Віри Лебедової).
 
 
 
 
 
 
фольклор народна мудрість, Усна народна творчість, українські пісні
Пісенна творчість українського народу багата й різноманітна. З глибокої давнини супроводжує вона життя народу. Жоден із фольклорних жанрів не може порівнятися з піснею широтою охоплення життєвих явищ, відображення народного світосприймання, моралі, естетичних уподобань. Створена в незапам'ятні віки, вона хвилює й сьогодні правдивістю, свіжістю і щирістю почуттів, чарує поетичністю, художньою красою. До розділу увійшли: пісні літературного походження, весільні пісні, родинно-побутові пісні, історичні пісні, стрілецькі пісні, коломийки, календарно-обрядові пісні (пісні зимового циклу: колядки та щедрівки, жниварські пісні, петрівки, русальні пісні, купальські, веснянки та гаївки), суспільно-побутові пісні (Заробітчанські, наймитські, строкарські та робітничі пісні, бурлацькі пісні, рекрутські та солдатські пісні, кріпацькі пісні, чумацькі пісні, козацькі пісні).

Останні коментарі до сторінки
«“На долині туман” Василя Діденка - пісня, що стала народною»:
maria , 2015-12-01 21:39:38, #
кость несен , 2018-06-10 11:34:21, #
Лесь Маланка , 2018-06-10 18:59:40, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 3     + Додати коментар
Топ-теми