"Мистецтво витинанки, його місце в життєдіяльності людини" - з навчально-методичного посібника Ольги Стрілець "Українське мистецтво витинанки"


Ольга Стрілець

УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО ВИТИНАНКИ 

Навчально-методичний посібник

 

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ

 

МИСТЕЦТВО ВИТИНАНКИ, ЙОГО МІСЦЕ В ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ


Витинанки — різновид українського народного декоративного мистецтва. Це орнаментальні та сюжетні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу. Їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, груб, коминів, печей, як іграшки для дітей тощо. Українські народні витинанки в сільських хатах з’являються в середині XIX сторіччя. Паперові витинанки в сучасному місті застосовують як новорічні прикраси вітрин, у художньо-педагогічному процесі, в оздобленні поліграфічної продукції, у дизайні одягу.
Типологія витинанок, що відповідає характеру та місцю їхнього застосування, налічує п’ять груп: хатні прикраси, трафарети, декор ритуальних предметів, привітальні листівки, витинанки-іграшки.
 
Ірина Кузьменко. Сніжинки. Витинанки.


Паперовий декор житла — найбільша галузь серед ажурних і силуетних візерунків, найширше представлена в багатьох європейських країнах. Вона складається з таких типологічних підгруп і типів: настінні прикраси (зірочки- хрестики, стрічки, букети-дерева, фігури, шпалери, панно); оздоби рам образів (зірочки-хрестики, стрічки, рамочки, рушнички); прикраси сволока (зірочки- хрестики); фіранки для вікон, поличок, шафок. 
 
 
Фіранки Ришарди Козубовської. Витинанки.

В Україні й Польщі для нанесення візерунків на стіну хати та дерев’яні предмети іноді використовували трафарети, вирізані ножем або ножицями. Тут також відомий декор ритуальних предметів — це витинанки, які наліплювали на шипки та зірки колядників.
У Швеції та Литві були поширені привітальні листівки із ажурними й силуетними візерунками. Витинанки - іграшки у вигляді силуетних фігурок зустрічаються лише в Україні.
Отже, типологія литовських, польських, словацьких та українських витинанок вказує на особливості їхнього застосування. Передовсім — це хатні прикраси, які поряд із “павуками”, “дідухом”, “голубами” та паперовими квітами творили традиційну систему язичницьких оберегів житла. Витинанки розміщували на найважливіших частинах інтер’єру: вікнах, покутній стіні, образах, сволоках тощо. Опосередковане застосування витинанок засвідчують обрядові предмети (колядницька зірка, “королівські корони”, шопки та ін.), трафарет для нанесення орнаментів, витинанки - іграшки для виконання фігурок. Важливу мистецько-освітню роль орнаментальні витинанки відігравали для демонстрації учням ритму, симетрії, контрасту та інших композиційних закономірностей. Експонування творів витинання на виставках не тільки ставило їх в один ряд з іншими видами декоративного мистецтва, а й сприяло поширенню народної орнаментальної традиції.
Ще одним застосуванням техніки витинанки є оформлення книг. Про досвід використання витинанки українськими художниками в поліграфії розповідає М.Станкевич у монографії «Українські витинанки». З кінця 1960-х років такі майстри витинанки, як Є.Миронова, М.Павлова, Л.Вітковська та інші долучаються до оформлення фольклорної літератури для дітей. Автор аналізує позитивний досвід в ілюструванні витинанками народних дитячих пісень «Ходить пава» та «Співаночки» М.Павловою: «Майстриня послідовно формує чарівний світ природи, який розкривається маленьким читачам одночасно в піснях і витинанках». Враховуючи народнопісенні інтонації тексту, розкуту фантазію, уяву й образне мислення дітей, М.П.Павлова створила в книжках поетичний світ краси, правди й казки. У кінці 1990-х - на початку 2000 років виходять книги, оформлені в техніці витинанки як фольклорного спрямування (витинанки народного майстра А.Куліша), так і авторські поезії, зокрема такі: «Око сопілки» Н.Данилевської, «Лісова пісня» Л.Українки (ілюстрації Я. Галькун), «Зерна висіваю на любов» (ілюстрації О. Марчука ), «Та понеси з України» (витинанки Д. Власійчука ), «Чарівне слово» (витинанки М. Г оцуляк та О. Марчука).

 
За матеріалами: Стрілець Ольга Володимирівна. «Українське мистецтво витинанки у змісті професійної підготовки майбутніх учителів образотворчого мистецтва». Навчально-методичний посібник для студентів напряму підготовки "Образотворче мистецтво". Переяслав-Хмельницький, 2013, стор. 14 - 16.

 

Більше про витинанку з посібника Ольги Стрілець дивіться на нашому сайті:

Ольга Стрілець. "Українське мистецтво витинанки" (навчально-методичний посібник)

Ольга Стрілець. Українське мистецтво витинанки, навчально-методичний посібникУ навчально-методичному посібнику «Українське мистецтво витинанки» розкривається стародавній вид мистецтва «Витинанки». Його історія виникнення, особливості композиційного вирішення надихнуть майбутніх митців на творчу діяльність і бажання продовжувати мистецькі традиції рідного народу.


Останні коментарі до сторінки
«"Мистецтво витинанки, його місце в життєдіяльності людини" - з навчально-методичного посібника Ольги Стрілець "Українське мистецтво витинанки"»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми