Кручені шви: "позад голки" та "ланцюжком" (за книгою К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання")


КРУЧЕНІ ШВИ

Кручений шов «позад голки»

кручений шов позад голки, книга К Р Сусак, Н А Стеф’юк, Українське народне вишиванняХарактерна технологічна особливість крученого шва "позад голки" - в тому, що стібки настеляються круговим способом (по колу).
Техніка виконання шва поєднує в собі наступні прийоми у відповідній послідовності: робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони і вишиваємо хрестик косий. Голку з робочою ниткою виводимо у правому верхньому ріжку хрестика. Від місця виколу вниз відраховуємо дві горизонтальні нитки. Вколюємо голку (це буде у правому нижньому ріжку хрестика). Повертаємо вверх, набираємо на неї пропущені нитки і виводимо на лицьову сторону на місці першого виколу При цьому слідкуємо, щоб робоча нитка йшла з правого боку голки. Ведемо голку з робочою ниткою вниз і вліво (заокруглюємо) через чотири нитки (дві - покритих стібком, дві - непокритих), вколюємо голку (це буде у лівому нижньому ріжку хрестика), повертаємо вверх, набираємо на неї дві нитки і виколюємо у нижньому ріжку верхнього стібка. Знову ведемо голку з робочою ниткою по колу і вколюємо через чотири нитки (це буде у верхньому лівому ріжку хрестика). Останній стібок настеляємо через чотири нитки, вколюємо голку (це буде у правому верхньому ріжку хрестика, тобто на місці першого виколу), повертаємо голку вверх, набираємо на неї дві непокритих стібком нитки, виводимо на лицьову сторону та вколюємо її зліва за петлею першого стібка.

кручений шов позад голки, книга К Р Сусак, Н А Стеф’юк, Українське народне вишивання
З лицьової сторони утворюється основний композиційний елемент «ягідка» або «кружечок», який складається із хрестика косого, обплетеного довкола стібками, що наполовину перетинають один одного. Величину основного елемента можна збільшити за рахунок настилу по колу наступних рядів стібків. В орнаментах їх розміщують різними способами: прямою лінією, по діагоналі, трикутниками, ромбами тощо, вибудовуючи при цьому найрізноманітніші візерунки.

 

Кручений шов «ланцюжком»

кручений шов ланцюжком, книга К Р Сусак, Н А Стеф’юк, Українське народне вишиванняТехнологія виконання крученого шва «ланцюжком» ідентична технології крученого шва «позад голки». Відмінність полягає у техніці настилу стібків. Настил стібків виконується в техніці «ланцюжок». Хрестик по центру не виконується.

Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону. Від місця виколу вниз відраховуємо дві нитки, вколюємо голку, набираємо на неї дві пропущені нитки так, щоб вістря голки було добре видно. Обводимо вістря голки робочою ниткою справа наліво. Виводимо голку, (утворилась петелька із виведеною робочою ниткою між центром петельки та верхньою частиною її обвідки). Потім таким же способом накладаємо стібки за годинниковою стрілкою довкола цієї першої петельки. Після настилу останньої петельки голку виколюємо за обвідкою верхньої сусідньої петельки. Настил стібків можна продовжити по другому, третьому кругу, залежно від бажаної величини елемента (кружечка).

кручений шов ланцюжком, книга К Р Сусак, Н А Стеф’юк, Українське народне вишивання

На малюнку: приклад виконання крученого шва «ланцюжком» на українській вишиванці.

кручений шов позад голки, кручений шов ланцюжком, книга К Р Сусак, Н А Стеф’юк, Українське народне вишивання

За матеріалами:  Катерина Сусак, Ніна Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник (техніки, методологія, методика). Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор. 53 - 55, малюнок - стор. 59.


Останні коментарі до сторінки
«Кручені шви: "позад голки" та "ланцюжком" (за книгою К.Р. Сусак, Н.А. Стеф’юк. "Українське народне вишивання")»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми