Зірка Мензатюк. "Незамінний звіробій" - оповідання зі збірки "Зелені чари"


Зірка Мензатюк. Незамінний звіробій (зі збірки оповідань Зелені чари). Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.

 

 

Зірка Мензатюк

НЕЗАМІННИЙ ЗВІРОБІЙ

(зі збірки оповідань "Зелені чари")

 

Завантажити текст оповідання Зірки Мензатюк "Незамінний звіробій" (txt.zip)

 

Чарівна купальська ніч! Папороть творить дива, та й інше зілля стоїть у розповні сили й цвітіння. Тому рано-ранесенько, вдосвіта жінки-знахарки йшли на некошені луки, у далекі звори, де кури не допівають та пси не догавкують, і рвали цілющі трави. Шукали звіробій, або Іванів цвіт, іванок. Збирали кмин, чебрець, деревій, полин, ромашку-рум’янок, інше лікарське зілля - хто яке знав. Це було дуже урочисте дійство, прадавня магія збирання. Плив ранковий туман, будилися птахи, ліс огортав прохолодою й острахом.
Зірка Мензатюк. Незамінний звіробій (зі збірки оповідань Зелені чари). Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.Зілля зростало не саме собою, його випестовували лісовики та русалки, - а що, як котра підглядає з кущів? Рука вибирала стебла звіробою, він рясний та хороший, жовті пелюстки мокрі від роси, а вуста шепотіли замовляння: „Святий Аврам орав, Ісус Христос насіння давав, а Господь сіяв, а Мати Божа поливала та всім православним на поміч давала...”
Рвали зілля до схід сонця, найдалі - поки спаде роса. Врешті, дозволялося збирати його тиждень до Івана і тиждень після, а ще перед святом Трійці та Маковея. Набравши зілля, його несли до церкви святити, а вже свячене брали на лік. Найбільш цілющим був звіробій.
Божа крівця, заяча крівця, молодецька кров, стокрівця, прозірник - усе це він. Коли його зірвати, на декотрих стебельцях сік червоніє справді, мов крівця. У багатьох народів Європи його вважали чарівним. Вірили, що звіробій проганяє нечистого, що як покласти його у подушку, то дитина не налякається уві сні. Дівчата на ньому ворожили: задумавши ім’я парубка, зривали звіробій і дивилися, чи червоніє сік. Якщо червоніє - парубкові дівчина подобається, якщо ні, то в неї мало шансів на взаємність.
А в нас звіробій хоч і не чарівний, але найголовніший серед лікарського зілля. „Як страва без солі, так ліки без звіробою”, - говорили про нього знахарі. Казали й ще категоричніше: „Як без борошна не спечеш хліба, так не звариш зілля без звіробою”. Та ж він лікує 99 хвороб! „Це рослина сонячна, гарна й непосидюча, як хлопець. На одному місці довго не росте. Забере у земельки, що потрібно, і „втече” далі”, - писав про нього травник і письменник Леонід Павленко.
Ото й „бігає” звіробій горами й долами, розцвічує густо-жовтими суцвіттями галяви й узлісся, пасовиська й вирубки, ясніє між чагарниками, на межах і при польових дорогах. Щедро Господь його сіє, багата в нас земля гна хліб, і на мед, і на цілюще зілля.

 

Зірка Мензатюк. Незамінний звіробій (зі збірки оповідань Зелені чари). Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.

За матеріалами: Зірка Мензатюк. "Зелені чари". Оповідання. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош. Чернівці, Видавничий дім "Букрек", 2012 р., стор. 91 - 94.

 

 

Більше творів Зірки Мензатюк на нашому сайті:

Зірка Мензатюк. "Зелені чари" (збірка оповідань про рослини)

Зірка Мензатюк. Зелені чари. Збірка оповідань про рослини. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.
"Квітують луки! Цвіте усе зело, а кожна квітка ніби промовляє. Про що ж вони хочуть розказати?" Розгадати їхні таємниці давно намагалася відома буковинська письменниця Зірка Мензатюк. У збірці оповідань "Зелені чари" вона розповідає про знані й маловідомі рослини України, пов'язані з ними легенди, повір'я, народні звичаї, про їхні чарівні й реальні властивості, про дива України - Долину нарцисів, заповідні тисові гаї та інші. Особливу увагу авторка приділяє забороненим у радянський час - і тому майже забутим - релігійним легендам про рослини, а також пов'язаним з різними квітами цікавим бувальщинам з житті видатних українців.
 
Зірка Мензатюк, казки для дітей
"Колись малою я любила читати, сидячи на горісі. Гілля навколо було мов зелене шатро, я опинялася мовби в інакшому, таємничому світі. А ще, правду кажучи, я ховалася. Батьки не схвалювали мого читання-всього-підряд. Тепер розумію чому. Книжки — як друзі. Є серед них надійні і справжні. Є й такі, на які просто марнуєш час." (Зірка Мензатюк)

Останні коментарі до сторінки
«Зірка Мензатюк. "Незамінний звіробій" - оповідання зі збірки "Зелені чари"»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми