"Затяганка" - шов художнього вишивання


Навчання мистецтву художнього вишивання - процес складний. Він потребує аналітичного мислення, теоретичних знань з технології виконання швів, практичних умінь, навиків користування інструментами, вишивальними матеріалами та власними знаннями. Формування умінь, практичних навиків вишивання слід починати із найпростіших швів, доступних розумінню, аналізу, технологічному розбору. При їх вивченні найкраще започатковувати знання, вміння з техніки настилу стібків, технології ведення шва, закладати основи фахового технологічного мовлення, а також початкові вправи практичного виконання технік художнього вишивання за їх теоретичним описом.

1. ЗАТЯГАНКА

техніка вишивання, затяганка, шов художнього вишиванняЦей шов художнього вишивання виконується знизу вверх (шов вперед голку). Робочу нитку закріплюємо з виворітної сторони на місці початку шва. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону. Від місця виколу відраховуємо чотири нитки піткання між двома паралельними нитками основи, вколюємо голку і набираємо на неї дві нитки піткання. Виводимо голку з робочою ниткою на лицьову сторону, знову пропускаємо чотири нитки піткання між тими самими паралельними нитками основи для накладання наступного стібка. (Кількість пропущених та набраних ниток піткання можна змінювати, залежно від структури робочої тканини, вишивальної нитки та якісної характеристики орнаменту.) При цьому з лицьової та виворітної сторін утворюється пунктирна горизонтальна лінія, вишита стібками робочої нитки, тільки стібки з лицьової сторони вдвічі більші від стібків виворітної сторони.

техніка вишивання, затяганка, шов художнього вишивання

Затяганку виконують при рубцюванні, зубцюванні як з'єднувальний шов та заповнення тла середини і покрайниць в окремих виробах, а також як самостійний орнаментальний шов для контурної вишивки.
Затяганку можна виконувати на тканині без полотняного переплетення. В такому випадку робиться відмітка лінії шва. При накладанні стібків на голку набирається проміжок тканини вдвічі менший, ніж пропускається під голкою.


За матеріалами:  Катерина Сусак, Ніна Стеф’юк. "Українське народне вишивання". Навчальний посібник. Київ. Видавництво "Науковий світ", 2006 р., стор. 48.


Останні коментарі до сторінки
«"Затяганка" - шов художнього вишивання»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми