Галина Вдовиченко, "Найдовші вуса" (уривок з книги "36 і 6 котів")


"Наскільки цікавою є книжка? Це можна дізнатися за одну хвилину. Достатньо погортати сторінки й прочитати хоча б кілька речень — і одразу стане зрозуміло, твоя вона чи ні. Захопить вона так, щоб нічого довкола не чути, чи ні... 
У дитинстві читала будь-де, навіть на уроках. Розгортала книжку на колінах під партою, сиділа тихо, рівно, тільки дивилася униз. Якщо траплялася цікава, така, що не відірватися, то поринала в неї з головою. Могла не почути свого імені, коли хтось кликав. І через це часом траплялися кумедні історії.
(Галина Вдовиченко)

 

* * *

 

Галина Вдовиченко. Найдовші вуса. Уривок з книги 36 і 6 котів. Малюнки Наталки Гайди


 

Галина Вдовиченко

НАЙДОВШІ ВУСА

(уривок з книги "36 і 6 котів") 

 

Галина Вдовиченко. Найдовші вуса. Уривок з книги 36 і 6 котів. Малюнки Наталки Гайди

 

Конкурс! Конкурс на найдовші вуса — предмет особливої гордості кожного муркотуна. Без вусів вони втрачають половину своїх можливостей, а з ними і бачать краще, і чують, і відчувають. Котячі вуса — котяче багатство.
— Привіт! — вистрибнув на середину кімнати Коментатор-Чорний кіт. — Я Коментатор-Чорний кіт і зараз ми вам покажемо, як визначають власника найдовших вусів. Ви дивитеся конкурс «Вуса сезону»! Ви бачите, як Хук і Джеб витягають з  кросівки Стаса довгу шнурівку.
Галина Вдовиченко. Найдовші вуса. Уривок з книги 36 і 6 котів. Малюнки Наталки ГайдиНевеличка сутичка — і ось брати наближаються до гурту, тягнучи кожен на себе свій кінець вимірювальної мотузки. А судді хто? Хто вимірюватиме вуса? Цю відповідальність бере на себе самовисуванець Бубуляк. Громада згодна, громада підказує, що йому потрібні помічники. Помічників треба обрати. І Бубулякові допомагатимуть... Хто ж йому допомагатиме?.. Ага, я бачу, як кожна група висуває свого представника, а тоді ці представники обирають поміж себе двох до складу журі. 
І це буде Кларетта... ні, я помилився, це Маріетта. 
Так, Маріетта. І Альбіно́с*1, цілковито білий кіт з незаплямованою репутацією. Що ж. 
Поки тривають приготування, ми поцікавимося прогнозами від — ну, от скажімо, від Пушинки. Як ти думаєш, Пушинко, хто може претендувати на перемогу? Хто з хлопців переможе?
— Що за питання? — обурилась Пушинка. — Яке неподобство! Чому одразу хлопці? Серед дівчат теж є власниці розкішних довгих вусів! Бажаю перемоги саме дівчатам! 
Фир-р!
Пушинка підстрибнула, зависнувши в повітрі на секунду-дві, м’яко опустилася на всі чотири лапки і пішла собі геть.
— А ми далі ведемо наш репортаж, — мовив Коментатор-Чорний кіт. — Першими вибувають зі змагання малюки. 
Їм поки що не до снаги мірятися з дорослими. Що з цього приводу скаже Клаповух? Для нього змагання, як бачимо, вже закінчились.

 

Галина Вдовиченко. Найдовші вуса. Уривок з книги 36 і 6 котів. Малюнки Наталки ГайдиГалина Вдовиченко. Найдовші вуса. Уривок з книги 36 і 6 котів. Малюнки Наталки Гайди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вухастий малюк не виглядав пригніченим. Аніскільки.
— Вусячі змагання — не моя стихія, — зухвало виголосив він. — Коли будуть вушачі?.. Тобто... Коли будуть мірятися вухами?.. Не забудьте попередити, коли почнеться конкурс «Вуха сезону».
— Ти ба який! — вигукнув Коментатор-Чорний кіт.  — В  цього малого бійцівська вдача, — і поплескав Клаповуха по спині.
— А  щодо хвостів? Коли буде 
конкурс на найдовший хвіст?  — визирнула з-за спини Коментатора Хвостуля й закрутила у повітрі смерч своїм чорним хвостом.
— Змагання вусами — це лише початок, — Коментатор наближався до Бубуляка, Маріетти та Білого-Альбіноса, які завзято виконували покладені на них обов’язки.
Несподівано Коментатор опинився у лещатах. Його вхопили й затисли йому лапами голову мордою догори. Усе відбулося блискавично. Маріетта підхопила його найдовший вус, натягнула струною, Альбінос приклав до нього шнурівку, Бубуляк перевірив, чи все відбувається за правилами, і виніс вердикт: вуса Коментатора-Чорного кота є середніми за розміром. На вихід у фінал цей учасник претендувати не може. Наступний!
— Що відчуває кіт, почувши таке про свої вуса? — відходячи вбік, розмірковував вголос Коментатор-Чорний кіт.  — Відверто кажучи, деяке розчарування... Але ця стороння оцінка не вплине на моє ставлення до власних вусів. У мене їх чотирнадцять! І кожен вус мені дорогий. 
Я залишаюся при своїй думці, і вона краща за оцінку журі. А змагання тим часом тривають. Ми бачимо, як лічильна комісія міряє вуса тепер уже одне в одного, і жоден з них — кхе-кхе — не потрапляє у фінал... Хто ж виходить на фінішну пряму? Хто ці вусатики? Авжеж, це Голота. Хто другий?.. 
Кутузов. Хто ж третій?.. Це Рудий! Ви теж здивовані? Ніхто ніколи не помічав його вусів. 
Може, тому, що вони руді? Варто придивлятися одне до одного уважніше, аби не пропустити чогось важливого... Отже  — у  Рудого теж довгі вуса, і  у  фіналі троє. 
Починається повторне вимірювання! Зараз ми дізнаємось ім’я переможця. Зараз серед трійки фіналістів визначиться лідер. Отже... терпіння... Хто буде володарем титулу «Вуса сезону»? Хто? Що? Що сталося?
Ви теж це бачите? Штовханина і  шарпанина, крик і ґвалт. Кутузов з Голотою не поділили першості. Здається, тут зараз буде бійка. Альбінос щойно виголосив, що в усіх трьох котів вуса однакової довжини! У жодного ані на міліметр не довші! І це викликало вибух невдоволення. Варіант «перемогла дружба» Кутузова з Голотою не влаштовує. Ви чуєте ці крики? «Прикуси язика! Я тобі твої вуса розтягну й зав’яжу на потилиці!!!» — «Все! Тобі гаплик! Карочі, твої вуса підкорочу, аби не пхав їх куди не слід!!!» Сварка у фіналі змагань! Між потенційними переможцями! Який скандал! Зараз ці два учасники будуть дискваліфіко́вані*2, зараз їх знімуть зі змагань.
І перемога... дістається... Рудому! Цілком слушно, як на мене. Але що це? Кутузов з Голотою об’єднуються, стають пліч-о-пліч і йдуть у наступ. Вони знову разом. Ви чуєте їхні вигуки? «Чому перемога Рудому? — Зараз ми перевіримо його вуса на міцність!»
Який галас здійнявся в помешканні! Вже й не чути Коментатора-Чорного кота.
— Перемогу — Рудому! — волають коти. — Перемогу — Рудому!
А Кутузов з Голотою — проти.
— Ми  — проти!  — шкіряться обидва і  лаються на всі заставки.
— Ви що, проти всіх? — кричать їм коти.

Галина Вдовиченко. Найдовші вуса. Уривок з книги 36 і 6 котів. Малюнки Наталки Гайди

— Гей ви, противсіхи!  — гукає з-під самої стелі оскаженілий Ковбасюк. Він розгойдується на люстрі. У цьому шарварку він знайшов під шафою ліки пані Крепової — пляшечку із залишками валер’янки*3, спорожнив її — і втратив контроль над собою. Щось із ним сталося: крізь Ковбасюка наче пропустили електричний струм. У нього навіть шерсть стала дибки. Він видерся шторою вгору мало не до стелі, перестрибнув на люстру і, розхитуючись на скляному ріжку, несамовито заволав:
— Поковбасимось!!! Бо ніц з того конкурсу не буде!
Відштовхнувся, перелетів через усю кімнату, зачепився за фіранки й  гепнувся просто на братів Хука і Джеба. Спалахнула загальна бійка.
У розпал несамовитого гармидеру повернулася додому пані Крепова й з несподіванки випустила на порозі парасольку з рук. Спантеличений Шпондермен виглядав з-за її плечей. Що тут скоїлося, поки його не було?
— Геть звідси, бандо котяча! Забирайтеся геть!  — голос господині вмить привів котів до тями. Вона підхопила з підлоги парасольку, і котам здалося, що зараз вони всі дістануть тою довгою, мокрою, холодною парасолею.
Коти завмерли хто де, лиш чути було важке сапання. 
А тоді заходились обтрушуватись, пригладжувати шерсть та зализувати подряпини.


*1 Альбіно́с — істота, в якої відсутнє природнє забарвлення.
*2 Дискваліфіка́ція — визнання когось нездатним або негідним чимось займатися.
*3 Валер’я́нка — заспокійливий лікарський засіб.

 

Галина Вдовиченко. Найдовші вуса. Уривок з книги 36 і 6 котів. Малюнки Наталки Гайди


За матеріалами: Галина Вдовиченко. "36 і 6 котів". Ілюстрації Наталки Гайди. Львів, "Видавництво Старого Лева", 2015.

Джерело: Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для читання в  3, 4 класах. серії «Шкільна бібліотека». Укладання та передмова Тетяни Стус. Львів, "Видавництво Старого Лева", 2016, стор. 100 - 105.

 

 

Про книжку Галини Вдовиченко "36 і 6 котів" читайте у книжковому огляді на нашому сайті:

36 і 6 котів - нова цікава книжечка Галини Вдовиченко для дітей молодшого віку
 

36 і 6 котів – саме стільки, не більше й не менше, хвостатих героїв Галини Вдовиченко – оселилося одного дощового вечора в помешканні пані Крепової попри її бажання. Але серце непоступливої господині до котів-безхатьків прихилила киця-сфінкс Баронеса. Ані пані Крепова, ані її племінник Стас навіть уявити собі не могли, чим обернеться вторгнення у їхнє маленьке помешкання 36 дорослих і 6 маленьких котів...

 

Інші твори Галини Вдовиченко на "Малій Сторінці":

Галина Вдовиченко, твори для дітей, оповідання для дітей, уривки з книг
Галина Костянтинівна Вдовиченко — українська письменниця та журналістка. Дебютувала у 2008 році з романом «Пів’яблука» (видавництво "Нора-Друк"). Казкова повість «Ліга непарних шкарпеток» отримала першу премію в номінації “прозові твори для дітей у “Коронації слова-2012”. У 2015 році у "Видавництві Старого Лева" для дітей було надруковано казкову повість «36 і 6 котів», а у 2016-му - книжку для маленьких «Засинай. Прокидайся». Ми пропонуємо до читання уривки з книг Галини Вдовиченко «36 і 6 котів» та «Ліга непарних шкарпеток».

Останні коментарі до сторінки
«Галина Вдовиченко, "Найдовші вуса" (уривок з книги "36 і 6 котів")»:
Катерина , 2021-02-20 13:28:16, #
Мілана , 2021-03-09 14:29:28, #
Den4ukTV Подписуйтесь на мой Ютуб , 2021-03-29 19:13:33, #
Кіріл , 2021-05-21 21:20:48, #
Катерина , 2021-05-21 21:30:16, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 40     + Додати коментар
Топ-теми