Основи техніки ручного в'язання (за книгою Т. І. Циблієвої "Сучасні моделі ручного в'язання")



ОСНОВИ ТЕХНІКИ РУЧНОГО В’ЯЗАННЯ

НАБИРАННЯ ПЕТЕЛЬ

В’язати починають з набирання петель.Існує кілька способів набирання петель.  
Розглянемо з них два основних: набирання петель з двох кінців нитки і з одного кінця. Довжина нитки для набирання петель має бути в 3 рази більша від  ширини майбутньої деталі.

Основи техніки ручного в язання, за книгою Т.Г.Циблієвої Сучасні моделі ручного в язання

Рис. 3.  Набирання петель з двох кінців нитки.

Перший спосіб. На великий і вказівний пальці лівої руки накидаємо нитку, а кінці затискуємо в долоні (рис. З, а). Дві спиці, складені разом, підводимо під нитку і відтягуємо її на себе й униз. Потім, притримуючи нитку на спицях вказівним пальцем правої руки, вводимо спиці під нитку на великому пальці лівої руки (рис. З, б). Захопивши нитку з вказівного пальця лівої руки, протягуємо її в утворену петлю (рис. З, в), після чого скидаємо нитку з великого пальця лівої руки. Так набираємо перші дві петлі. Для утворення дальшої петлі відтягуємо спиці на себе і повторюємо все спочатку.

 

Другий спосіб. Повітряні петлі набираємо з одного кінця нитки. Для цього у праву руку беремо одну спицю і кінець нитки. На долоню лівої руки кладемо нитку і обводимо її навколо вказівного пальця (рис. 4, а). Спицею у правій руці підхоплюємо нитку знизу, а потім скидаємо з вказівного пальця (рис. 4, б). На спиці утворилась перша повітряна петля. Дальші петлі виконуємо так само.

Основи техніки ручного в язання, за книгою Т.Г.Циблієвої Сучасні моделі ручного в язання

 

КРАЙНІ ПЕТЛІ

Першу і останню петлі в’язаного полотна називають крайніми. Вони не беруть участі в утворенні узора, але їх враховують під час набирання петель. Залежно від того, як пров’язано останню петлю, край в’язаного полотна може бути рівним або вузликоподібним. Рівний край (рис. 5, а). Знімаємо, не пров’язуючи першу петлю, залишаємо нитку за роботою і в’яжемо ряд до кінця. Останню петлю ряду пров’язуємо виворітною петлею.

Основи техніки ручного в язання, за книгою Т.Г. Циблієвої Сучасні моделі ручного в язання

Вузликоподібний край (рис. 5, б) виконуємо так само, як і рівний край, тільки останню петлю ряду пров’язуємо лицьовою за верхню дольку (півпетлю).

 

ПРИБАВЛЯННЯ І УБАВЛЯННЯ ПЕТЕЛЬ

Щоб розширити або звузити в’язаний виріб, надати йому тієї чи іншої форми, використовують різні способи прибавляння і убавляння петель.
Прибавляння петель з накидів. Спосіб зручний тим, що утворені петлі не стягують в’язаного полотна.
Щоб прибавити лицьову петлю, в лицьовому ряду робимо накид від себе, а у виворітному пров’язуємо його виворітною петлею. Щоб прибавити виворітну петлю, в лицьовому ряду робимо накид до себе, а у виворітному пров’язуємо його лицьовою за нижню дольку. Коли ж накид до себе у виворітному ряду пров’язати виворітною петлею, то утвориться дірочка, яку використовують в ажурних узорах.

Основи техніки ручного в язання, за книгою Т.Г. Циблієвої Сучасні моделі ручного в язанняПрибавляння петель з попереднього ряду. Прибавлені в такий спосіб петлі малопомітні на в’язаному полотні. Праву спицю вводимо в середину петлі попереднього ряду, яка знаходиться під петлею, яку треба в’язати, і пров’язуємо її лицьовою за нижню дольку, а потім пров’язуємо чергову петлю на лівій спиці (рис. 6). Прибавляння однієї або кількох петель з повітряних петель. Перевага цього способу в тому, що в процесі в’язання легко прибавляти петлі як усередині, так і з країв в’язаного полотна. Прибавляючи петлю в середині полотна, в лицьовому ряду накидаємо одну повітряну петлю, а у виворітному пров’язуємо її лицьовою чи виворітною. Коли треба значно розширити в’язане полотно, тобто прибавити кілька петель зразу, то в кінці ряду накидаємо необхідну кількість повітряних петель, і в дальшому ряду пров’язуємо їх за узором.

Убавляння петель пров'язуванням двох петель разом. Цим способом користуються, коли треба убавити одну петлю. Найнепомітніше убавляння - пров’язування двох петель разом виворітною. Якщо дві петлі разом пров’язати лицьовою, вони будуть нахилені праворуч або ліворуч залежно від способу їх пров’язування. Таке убавляння петель застосовують під час в’язання мисика в шкарпетках та рукавицях, для виконання ажурних узорів, регланних ліній і т. д. Петлі будуть нахилені ліворуч, якщо дві петлі разом пров’язати лицьовою за нижню дольку, і будуть нахилені праворуч, якщо дві петлі пров’язати
лицьовою за верхню дольку.

Убавляння петель пров'язуванням трьох петель разом застосовується, коли треба убавити дві петлі. Найлегше убавляти петлі, пров’язуючи три петлі разом лицьовою або виворітною петлею. Проте іноді потрібно, щоб середня з трьох петель, які убавляють, залишалася прямою, а не похилою. Наприклад, під час в’язання оздоблювальної планки для вирізу мисиком використовують спосіб перестановки петель, коли першу і другу петлі на лівій спиці міняють  місцями (рис. 7, а), а потім усі три петлі пров’язують лицьовою за нижню дольку (рис. 7, б). Щоб убавити зразу більшу кількість петель, пров’язуємо їх усі разом лицьовою або виворітною петлею, або ж закриваємо по одній, як останній ряд виробу.

Основи техніки ручного в язання, за книгою Т.Г. Циблієвої Сучасні моделі ручного в язання

 

ЗАКРІПЛЕННЯ ПЕТЕЛЬ ОСТАННЬОГО РЯДУ

Петлі останнього ряду можна закріпити кількома способами.
Пров’язування двох петель разом. На початку ряду перші дві петлі в’яжемо разом лицьовою або виворітною петлею. Потім нову, тільки-но утворену петлю повертаємо з правої спиці на ліву і знову пров’язуємо дві петлі разом лицьовою чи виворітною і т. д. Цим способом зручно закріплювати петлі панчішного в’язання, пров’язуючи по дві петлі разом лицьовою з лицьового боку або по дві разом виворітною з виворітного боку.

Пров’язування за узором. Першу петлю зкімаємо, не пров’язуючи, на праву спицю, а дальшу петлю в’яжемо за узором, тобто лицьову — лицьовою, виворітну— виворітною. Після цього петлю, зняту непров’язаною, накидаємо на тільки-но утворену петлю і т. д. Цей спосіб використовують для закріплення  петель останнього ряду резинки та інших рельєфних узорів. Закріплені в такий спосіб петлі розташовуються горизонтально.

Пров’язування штопкою. Так закінчують краї оздоблювальних планок, комірів, кишень та інших деталей, які потім пришивають до виробу. Пров’язавши останній ряд шерстяною ниткою, обриваємо її і приєднуємо штопку, після чого в’яжемо ще 5—б рядів. Закріплений у такий спосіб край відпресовуємо через вологу марлю, захоплюючи і ряд шерстяної нитки. Далі, видаливши штопку, відкриті петлі пришиваємо до виробу кетельним швом.
 
Пров’язування без участі нитки. Цим способом закріплення петель користуються, щоб мати тугий, стягнутий край. Закріплювати петлі починаємо з боку, протилежного тому, де знаходиться кінець робочої нитки. Праву спицю вводимо в першу петлю на лівій спиці і, злегка розтягнувши її, протягуємо в неї другу петлю. У другу петлю протягуємо третю і т. д. А в останню петлю затягуємо кінець робочої нитки.

Продовження дивіться у наступній статті.

За матеріалами: Циблієва Т. І. Сучасні моделі ручного в'язання. 2-е видання. Київ. Видавництво «Техніка», 1993, с.10 - 15.


Останні коментарі до сторінки
«Основи техніки ручного в’язання (за книгою Т. І. Циблієвої "Сучасні моделі ручного в’язання")»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми