Книжковий огляд: Януш Корчак, "Пригоди короля Мацюся"


Януш Корчак. Пригоди короля Мацюся.

"Пригоди короля Мацюся" - одна з найважливіших книжок дитячої літератури ХХ століття. Книга польського письменника й всесвітньо відомого педагога Януша Корчака виходила друком (українською й російською) й раніше, проте нове видання (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011) – без радянських купюр, тобто читачеві запропоновано її повну версію.
Метафорична (ба, навіть притчова) історія про маленького хлопчика Мацюся, який після смерті батька-короля посів трон і став королем Матіушем Першим, про його стосунки зі світом дорослих – із міністрами, генералами, послами тощо, про війни, політичні інтриги й вірність та зради друзів. А найбільше – про відповідальність за власні рішення, про неможливість ідеального світу і… про самотність.
 
Насправді – це дуже сумна казка, але водночас дуже справжня й гірко правдива – про світ, із яким дитина неодмінно зустрінеться, коли підросте. Дорослому читачеві цей світ добре знаний, проте навіть він розгубиться, побачивши, як просто й дохідливо можна говорити, наприклад, про державний устрій, причини світових воєн і різних заворушень, про мудре державне управління й громадянське мислення.
Януш Корчак – письменник-ідеаліст, який власні ідеї втілив у дитячому притулку, директором якого був усе своє життя.  Його трагічна смерть стала символом найвищої відданості ідеалам людяності й гідності: разом з вихованцями свого сирітського притулку він пішов у фашистську газову камеру, відмовившись від особистої можливості уникнути смерті.
(Ірина Троскот)


За матеріалами: http://www.theinsider.ua/


Останні коментарі до сторінки
«Книжковий огляд: Януш Корчак, "Пригоди короля Мацюся" »:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми