Книжковий огляд: "Дитячий кобзар" Тараса Шевченка (ілюстрації Марини Михайлошиної)


КНИЖКОВИЙ ОГЛЯД: "ДИТЯЧИЙ КОБЗАР" (ТАРАС ШЕВЧЕНКО)

(«Видавництва Старого Лева», 2012 рік, 64 стор. Ілюстрації: Марина Михайлошина)


Книжковий огляд, Тарас Шевченко, Дитячий кобзар, ілюстрації Марини Михайлошиної

Дитячий кобзар – це не просто збірка найвідоміших віршів Тараса Шевченка, а художнє видання з яскравими ілюстраціями. Картини Марини Михайлошиної підкреслять слова Великого Кобзаря та привернуть увагу як маленьких, так і великих читачів. Тут і українське село з біленими хатами, і козак, що збирається у довгу дорогу, і, звичайно, кобзар, що на кобзі грає та пісні про славетне минуле наспівує.
 
* * *


Здається, майже неможливо читати поезію Тараса Шевченка, щоб не відчувати трагізму і гіркоти світосприйняття. Нова книга від «Видавництва Старого Лева» зламала цей стереотип. «Дитячий Кобзар», на відміну від раніше виданих зібрань поезій Шевченка для молодших читачів, є справжньою літературно-художньою прем’єрою. І наприкінці її прочитання постають не сумні думи, а яскраві панорами української природи та мальовничого села.
 
Тридцять сім вибраних віршів та уривків поем з «Кобзаря» упорядковані відомою українською письменницею-казкаркою Зіркою Мензатюк. «Дитячий Кобзар», як і його «батько», розпочинається «Причинною» - уривком про Дніпро, що стогне. У книзі є як твори, що входять до шкільної програми («Заповіт», «Мені тринадцятий минало», «Сон», «Плач Ярославни»), так і цілком нові для школярів поезії. Цікаво, що чимала частина цих віршів виявилась автобіографічною для Шевченка. Тож збірка хоч і дитяча, а все ж не упускає самої суті Великого Кобзаря, передає його коротку, але, водночас, синтезовану думку. Адже, щоб зрозуміти поета, потрібно йти за ним крок-у-крок, і дитячий Кобзар саме це і робить.
 
Зайвим буде говорити про талант та геніальність Шевченка, його вагомість для української культури - нехай «за» і «проти» залишаться для наукових студій чи промов до Дня Кобзаря. Нам важливіше зрозуміти, якими побачать ці вибрані поезії діти, вперше сприймаючи Шевченкове слово. І завдання «Дитячого Кобзаря» не зробити з Шевченка улюбленого поета, а, швидше, вловити у його поезіях любов до своєї землі та батьків, вміння милуватися та цінувати красу природи. Хоч діти згодом у школі й вивчатимуть Кобзареву поезію, та вони запам’ятають світлий образ, який виплекають з дитячих літ його щирі, могутні, й по-доброму дивні вірші.
 
Оноре де Бальзак казав, що «горе створює в душах пустелю», та у «Дитячому кобзареві» не відчувається горя, ця пустеля стає оазисом. В цьому чи не найвагомішу роль відіграють колоритні малюнки художниці-ілюстратора Марини Михайлошиної. І запах олії непомітно змінюється то лютим бризом із сердитого Дніпра, то ароматами місячної ночі, то розквітлої вишневої весни… Ілюстрації до поезій доповнені зображеннями котів, гусей, овечок, соняшників, які створюють затишок та домашній настрій. «Людське життя – це казка» - так колись сказав Ганс Крістіан Андерсен. Так і життя Шевченка, висвітлене і заховане у його поезії на сторінках цієї книги, стає такою собі казкою у віршах.
 
Великий формат видання, якісний папір, яскрава обкладинка, вдале шрифтове виконання гарнітурою Gabriola(пера Джона Хадсона), яке декоративно передає зміст віршових рядків, створюють витончену, світлу та оптимістичну симфонію. Яку із задоволенням захочеться послухати, себто прочитати та розглянути, як дітям, так і їхнім батькам. А цього Кобзар колись і прагнув. Тож читаймо із задоволенням, бо як пише Тарас Шевченко: «Щоб наше слово не вмирало». (Михайло Федишак)

 

Ілюстровані сторінки з "Дитячого кобзаря" Тараса Шевченка:

 

Книжковий огляд, Тарас Шевченко, Дитячий кобзар, ілюстрації Марини Михайлошиної

Книжковий огляд, Тарас Шевченко, Дитячий кобзар, ілюстрації Марини Михайлошиної

Книжковий огляд, Тарас Шевченко, Дитячий кобзар, ілюстрації Марини Михайлошиної

Книжковий огляд, Тарас Шевченко, Дитячий кобзар, ілюстрації Марини Михайлошиної

Книжковий огляд, Тарас Шевченко, Дитячий кобзар, ілюстрації Марини Михайлошиної

 

Джерело: http://starylev.com.ua/club/,    http://starylev.com.ua/ 
 


Останні коментарі до сторінки
«Книжковий огляд: "Дитячий кобзар" Тараса Шевченка (ілюстрації Марини Михайлошиної)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми