Василь Скуратівський, "Погостини" (уривок)


Василь Скуратівський

ПОГОСТИНИ

(збірка оповідань для дітей)

Василь Скуратівський, Погостини, уривок

СІЮ, ВІЮ, ПОСІВАЮ

Оповідання

(Уривок)

 

Василь Скуратівський, Погостини, уривок

 

... Християнський люд сьоме січня празнує як народження Ісуса Христа. Щоправда, дідусева оповідка уявлялася мені за легенду. Але то таке. У нашій родині, як і в сусідніх, побожно готувалися до Різдва: товкли в ступах ячмінь для куті, кололи годоваників *1, щоб після Великого посту розговітися свіжиною, дівчата виготовляли різдвяні прикраси — зі стебел жита чи пшениці робили вигадливих «павучків» та «їжачків».
Такого павучка змайструвала для мене й бабуся. Вона витягла кілька цупких стеблин з куля, рівномірно нарізала відповідних розмірів цурбанки *2 і, протягнувши всередині нитку, зробила кілька кубиків.
— Оце і є павучок, якими ми в дитинстві прикрашали на Різдво оселі.
— А чому їх називають павучками? — дивлячись, як підвішений до стелі на тонкій ниточці він постійно покручується навсібіч, питаюсь у бабусі.
— Павучки, щоб ти знав, заснували світ, а тому вбивати їх — гріх. Якщо він завівся в хаті, то його годиться винести в сіни чи на подвір’я. Але робити це треба лише по обіді. Так велить звичай...
Сиджу оце біля застільного віконця і згадую дідусеві та бабусині оповідки. Але наразі поглядаю в шибу, адже бабуся наказали мені: як тілько-но з'явиться підвечірня зірка, оповістити всіх. На столі дванадцять пісних страв. І як, дивуюсь я, зуміла бабуся наготувати стільки їства — печена і смажена картопля, гриби, борщ, риба, мед. квашена капуста, засолені огірки, перепічки, узвар, накришена в олії цибуля й обов'язково коливо *3 та кутя.
Вечір цей, як я вже знаю, називають Святвечором, Багатим вечором, Багатою кутею чи Вілією. З ним пов'язано й чимало прикмет...
—    Бабусю, — скрикую зусюсили, — вже заясніла підвечірня зірка!
—    Слава Богові, — й вона тричі перехрестилася.
—    Швиденько зодягай нові рукавиці й віднось кутю на покуть *4!
Виконавши свою роль, ми всілися за празниковий стіл. Тато, прочитавши «Отче наш», узяв дерев'яну ложку, що сам же й вистругав, тричі жбурнув куті під стелю. Це для того, щоб знати, якщо прилипли зернята, скільки роїв сплодять бджоли, скільки курчат вилупиться в квочки і яким багатством на копи защедрить біляхатня нива
Василь Скуратівський, Погостини, уривокВечерю розпочали з куті й нею закінчили. Ложки та їства не прибирали зі столу. За повір'ям, цієї ночі, начебто, обов'язково мають перевідати нашу оселю душечки найближчих родичів, котрі відійшли в потойбіч. Нехай і вони, думаю собі, посмакують дванадцятьма пісними стравами... Я нашвидкуруч лягаю в ліжечко, але довго не можу заснути. Уявно відтворюю ясельце *5, в якому пискливим голосом оповіщає про своє народження манюцюпусенький Ісус, до столу зберуться, коли ми полягаємо спати, на Святвечір найближчі родичі, про яких я знаю тільки з розповідей, а завтра бабуся нарешті підігріє кров'яних та м'ясних ковбас, насмажить з цибулею свіжого сала, за яким я так зіскучивсь, адже сім тижнів мені не велено було навіть лизнути жодну шкварочку. Слава Богові, що нарешті скінчився цей найдовший піст.
—    Христос рождається! — чується крізь пелену сновидіння бабусин голос.
—    Славімо Його! — відказує ненька. З цими словами я засинаю...

Годованих *1 — тварина, яку відгодовують на забій 
Цурбанок *2 — відрубаний, відбитий або відламаний шматок деревини, лозини і т. ін.;
Коливо *3 — поминальна кутя чи каша з пшениці, рису і т. ін. із солодкою підливою.
Покуть *4 — те, що й покуття — в українській селянській хаті — куток, розміщений по діагоналі від печі, та місце біля нього.
Ясельце *5 — відгороджене в хліві місце, куди закладають корм для худоби.

 

За матеріалами: Барна М. М., Волощенко О. В., Козак О. П."Літературне читання. Українська мова". Підручник для 4 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Видавництво "Астон", 2015 рік, стор. 157 - 160.

 

Більше творів Василя Скуратівського на нашому сайті:

Василь Скуратівський, оповідання


Останні коментарі до сторінки
«Василь Скуратівський, "Погостини" (уривок)»:
Олег Балаушко , 2020-04-15 14:21:21, #
Балаушко Олег , 2020-04-15 14:53:19, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 2     + Додати коментар
Топ-теми