Валентин Чемерис, твори та короткий життєпис


Валентин Лукич Чемерис — відомий український письменник, автор культових історичних та фантастичних романів, лауреат багатьох літературних премій.

 

Валентин Лукич Чемерис (1936 — 2016 рр.) — відомий український письменник, автор культових історичних та фантастичних романів, лауреат багатьох літературних премій. 
Валентин Чемерис народився 8 липня 1936 року в селі Заїченці на Полтавщині.
Сорок років (з 1953 року) жив і працював у Дніпропетровську. 1971 року закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. О. М. Горького. Працював у радгоспі, на ряді підприємств Придніпров’я, в редакціях обласних газет, видавництві "Промінь". У 1989 — 1993 роках був головою Дніпропетровської організації Спілки письменників України. У 1996 — 2000 роках
Валентин Лукич Чемерис був секретарем Національної Спілки письменників України, член її Президії і Вищої Ради. Багато років він працював у редакції газети «Літературна Україна» заступником головного редактора й завідуючим відділом сатири «Вишняк».

Свій творчий шлях Валентин Чемерис розпочав як сатирик-гуморист. Він видав 18 веселих збірок - гуморески, пародії, веселі повісті. Серед них: „Вибори таємного агента", „Як стати щасливим", „Коли спокушає диявол", „Операція „Земфіра", „Царська охота", „Де хазяйнує Валя Чемерис" та ін.
Валентин Чемерис - автор багатьох романів, серед них - історичних: „Ольвія" (три масових видання), „Скандал в імператорському сімействі", „Смерть Атея" (літературна премія імені Дмитра Яворницького), „Епірська відьма, або Олімпіада - цариця македонська", „Фортеця на Бористені", „Генерали імперії"; повістей: „Її звали янголом смерті", „Я любила Шевченка", „Кохання в Україні", „Життя і смерть Володимира Глібовича, князя переяславського", „Убивство на хуторі біля Диканьки" (літературно-мистецька премія ім. І.Нечуя-Левицького), „Три шаблі над скарбом", „Державна коханка", „День Ворона" та ін.; фантастичних: „Білий король детективу", „Приречені на щастя", „В Сузір'ї Дракона"; збірок оповідань і повістей: „Три секунди на вибір", „Маруся Чурай", „Тайна Агати Крісті"; романів-есе: „Президент", „Голгофа українського православ'я", „Бомба для Патріарха", „Веселий смуток мій"; романів: „Сини змієногої богині" „Ордер на любов", „Таємнича пригода на Орілі", „Золотий саркофаг", „Феномен Фенікса", „Марина - цариця Московська" та багато інших.
У серії „Історія України в романах" відоме видавництво „ФОЛІО" перевидало в 4-х томах найвідоміші твори письменника: „Ольвія", „Смерть Атея", „Фортеця на Бористені", „Генерали імперії".

Валентин Лукич Чемерис  Лауреат республіканської премії в галузі сатири та гумору імені Остапа Вишні, літературної премії імені Федора Маківчука, Степана Олійника, гумористичної премії Одарки і Карася, за кращі оповідання присуджена премія імені Юрія Яновського. За романи з історії України „Фортеця на Бористені" та „Ордер на любов" у 2008 році автору була присуджена Міжнародна премія Українського козацтва „Лицарське перо". У 2009 році Валентину Лукичу він отримав літературну премію імені Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка „Без права повернення".
Валентин Лукич Чемерис нагороджений також орденами рівноапостольного князя Володимира Великого (І, ІІ, ІІІ ступенів), святого архистратига Михаїла, Св. Кирила й Мефодія, Андрія Первозванного ІІ ступеня, Почесною грамотою і медаллю Кабміну України та іншими відзнаками. Заслужений працівник культури України. 

Валентин Лукич відлетів у кращі світи 4 грудня 2016 на Полтавщині.

За матеріалами: https://sites.google.com/https://sites.google.com/.

 

 

------------------------

 

 

 

Валентин Чемерис. Аравійська пустеля. Оповідання. Художник - Лариса Вировець.У селі, у хаті під солом’яним дахом, що знаходилось біля річок Оріль і Орільки, жив 87 річний дід Тарас Щедрій. На хаті в нього було гніздо лелек, у якому жили четверо лелек: батько, мати і двоє лелеченят. Люди казали, що мале лелеченя вміло розмовляти людською мовою, та дід розповів оповідачу, що ж було насправді.

 

 

 

 

Валентин Чемерис. Вітька і Галя, або Повість про перше кохання. Художник Анатолій Василенко."Вітька + Галя, або Повість про перше кохання" - чудова гумористична повість Валентина Чемериса про життя і пригоди школярів із села Великі Чаплі. На сторінках цієї книги переплелись: дружба і перше кохання, вірність і перший поцілунок, дуель і перше побачення. Героїчні, а часом і безглузді вчинки підказують Вітьку Горобцю шлях до серця Галі Козачок. Повість входить до шкільної програми та буде цікавою широкому колу читачів.

 


Останні коментарі до сторінки
«Валентин Чемерис, твори та короткий життєпис»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми